Kuntavaalit 2004

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren

Kunnallisvaalit toimitettiin Suomessa sunnuntaina 24.10.2004. Äänestys oli edelliskertaa vilkkaampaa. Äänestysprosentti nousi vuoden 2000 kunnallisvaalien 55,9:sta selvästi. Näissä vaaleissa äänestysprosentti oli 58,6.

Suurimpia voittajia olivat SDP ja Kokoomus. Keskusta puolestaan menetti valtuustopaikkoja eniten. Myös Vasemmistoliitto, Kristillisdemokraatit ja Vihreät menettivät kannatustaan. Vihreitä toi alas erityisesti huono menestys pääkaupunkiseudulla. Helsingissä Vihreät menettivät neljä paikkaa.

SDP nousi äänimäärältään suurimmaksi puolueeksi ja Keskusta putosi kakkoseksi. Valtuustopaikkojen määrässä Keskusta on kuitenkin koko maassa edelleen ykkönen - kaikkiaan sillä on yli 4 400 valtuustopaikkaa, kun kakkosena olevalla SDP:llä on runsas 2 500 paikkaa. Syy tähän on se, että valtuustopaikkojen määrä ja kunnan asukasluku eivät ole suoraan verrannollisia, vaan pienissä kunnissa valtuustopaikkoja on suhteessa enemmän kuin isoissa kaupungeissa - ja Keskustan kannatus on suurinta pienissä maaseudun kunnissa.

Ehdolla oli yhä enenevässä määrin avoimesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ehdokkaita, sekä myös heteroehdokkaita, jotka suhtautuvat avoimen myönteisesti meikäläisiin. Läpi meni mm. Helsingissä Vasemmistoliiton listalta SETA ry:n hallituksen puheenjohtaja Tiia Aarnipuu sekä kaapista taannoin tullut entinen ympäristöministeri ja Vihreiden entinen puheenjohtaja Pekka Haavisto, kuten myös parisuhdelain "äiti" Outi Ojala Vasemmistoliitosta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vaikka kunnissa ei koko maata koskevaa lainsäädäntöä tehdäkään, on näilläkin asioilla merkitystä - vaikkapa kunnallisten palvelujen, kuten terveydenhuollon, opetuksen, järjestötoiminnan ja monien muiden asioiden suhteen. Vaikutukset ovat niin taloudellisia kuin asenteisiinkin liittyviä.

Vaalit on nyt siis pidetty ja tulokset selvillä. Niillä eväillä kunnallista elämää pyöritetään seuraavat neljä vuotta. Miten tulos vaikuttaa? Muuttuuko mikään? Toivotamme myös ehdolla olleet tervetulleeksi osallistumaan keskusteluun ranneliike.netin keskustelufoorumilla!

Lisää tietoa vaaleista:


  • Suomen Kuntaliiton kunnallisvaalisivut www.kuntavaalit.fi
  • Oikeusministeriön vaalisivut www.vaalit.fi
  • Kunnallisvaalit 2004
    Uutinen ranneliike.netissä

  • Seksuaalinen tasavertaisuus SETA ry

    Setan vaaliohjelma kunnallisvaaleihin 2004 peräänkuuluttaa kuntien vastuuta työntekijöidensä moninaisuusosaamisesta, kunnan palveluja täydentävien järjestöjen tukemisesta ja kuntatyöntekijöiden syrjimättömyydestä osana työhyvinvointia.

  • Ketä Sinä äänestät? (ranneliike.netin kuukautinen 6.10.2004)

    Mihin asioihin kunnalliset päättäjät voivat vaikuttaa? Millaisia vaikutuksia kunnallisen tason päätöksillä on vaikkapa homon arkeen? Mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota ehdokasta valitessaan?



Muistutamme, että vaikka kehoitamme tarkistamaan ehdokkaan suhtautumisen seksuaali- ja sukupuolisiin vähemmistöihin, niin ketään yksittäistä ehdokasta, mitään ryhmittymää tai yhtäkään puoluetta emme ole ajamassa valtuustoihin tai "sponsoroimassa". Ranneliike.net on täysin puoluepoliittisesti sitoutumaton sivusto ja sivuston taustaorganisaatio ranneliike ry puoluepoliittisesti sitoutumaton yhdistys.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!