Katsaus vuoteen 2013 sateenkaarinäkökulmasta

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Sami Mollgren
  • 5

Vuosi 2013 on eletty. Sateenkaarevin silmälasein tarkasteltuna mieleen kotimaan tapahtumista jäänee päällimmäisenä kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolainsäädännöstä Tahdon2013-kampanja kaulakuvanaan. Kansainvälisesti huomiota ovat herättäneet avioliittotasa-arvon lisäksi nimekkäiden urheilijoiden kaapistatulot, Venäjällä elävän sateenkaarivähemmistön jatkuvasti heikentyvä asema, samalla kun Sotšin talviolympialaiset lähestyvät. Myös katolisen kirkon johtajan - paavin - yllättävä vaihtuminen koskee sateenkaarivähemmistöjä.

Yhteenveto on eräs näkökulma vuotta nimittäviin aiheisiin. Se perustuu ranneliike.netissä vuoden aikana julkaistuihin uutisiin ja muihin kirjoituksiin. Kokonaisvaltaisemmin aiemmin sivustolla julkaistuihin juttuihin voi perehtyä sivuston juttuarkistossa tai etsiä aiheita hakusivun avulla.

Syrjintä yhä yleistä

Keväällä julkistetun EU-maissa tehdyn hlbt-kyselykartoituksen tulosten mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuva syrjintä ja vihateot ovat yhä yleisiä Euroopassa. Suomen sijoitus kartoituksessa on Euroopan keskiarvoa parempi, mutta yli puolet suomalaisvastaajistakin kertoo joutuvansa joissain tilanteissa erityisesti varomaan vähemmistöön kuulumisensa paljastumista.

Syksyllä julkaistun kotimaisen nuorisokyselyn mukaan 70 prosenttia homo-, lesbo-, bi- ja transnuorista kertoi kokeneensa kiusaamista ja häirintää. Samoin kokemukset väkivallasta olivat huomattavasti tavallisempia kuin suomalaisnuorilla yleensä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Suomessa yhtenä keskusteluaiheena oli työnantajan oikeus tietää työntekijänsä henkilökohtaisesta elämästä; esimerkiksi perheestä ja seksuaalisesta suuntautumisesta, ja mitä aiheita voi käsitellä esimerkiksi työhaastattelussa. Keskustelu liittyi kiistaan Alma median ja Lapin Kansa -lehden päätoimittajaksi valitun Johanna Korhosen erottamisesta ennen työn alkua syksyllä 2008.

Puhelinneuvontaa hlbti-aihepiiristä

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ympärillä on monen silmissä vielä paljon kysymysmerkkejä. Jotkut kokevat aiheeseen liittyviä henkilökohtaisia ongelmia. Esimerkiksi niitä varten syyskuussa aukesi tuki- ja neuvontapalvelu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille.

Puhelin- ja verkkopalvelusta saa tukea seksuaaliseen suuntautumiseen ja/tai sukupuolen moninaisuuteen liittyvissä kysymyksissä. Neuvontapalvelun toiminnasta vastaavat Jussi Nissinen ja Tommi P. Pesonen.

Ravintola dtm ja sateenkaariyhteisöt ry lahjoittivat Pirkanmaan Setan ylläpitämälle palvelulle 9 000 euroa. Lahjoitettavat varat koottiin dtm Gay Bar & Nightclub:ssa kuukausittain järjestettyjen ranneliike.net -teemabileiden tuotosta. Jatkoon palvelu on saamassa merkittävän avustuksen RAY:lta.

Eheytystoiminta puhutti

Uskomushoidot ja sellaisiksi luettavat eheytyshoidot puhuttivat Suomessa edelleen ja useat asiantuntijat vaativat rajoituksia tällaiselle toiminnalle. Seta totesi, että eheytystoiminta on manipulointia ja henkistä väkivaltaa.

USA:ssa eheytystoiminta koki eräänlaisen haaksirikon, kun Exodus International, homojen muuttamista heteroiksi vuosikymmenet yrittänyt EX-GAY-kattojärjestö totesi puheenjohtajansa suulla toiminnan epäonnistuneen. Hän esitti anteeksipyynnön ja ilmoitti järjestön lopettavan toimintansa.

Venäjän hlbti-ihmisten asema huono

Venäjällä hlbti-järjestöjä ajettiin ahtaalle. Niiden toimintaa hankaloitettiin, aktivisteja pidätettiin, toimitiloihin tehtiin ratsioita ja niiden tekemisiä suoranaisesti vakoiltiin. Kansan ymmärrys seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä on laajasti ennakkoluuloista, joten vähemmistöjen kokema kohtelu ei herätä kansan keskuudessa myötätuntoa vähemmistöjä kohtaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti kesäkuun 2013 lopussa laajaa kritiikkiä saaneen ns. “homopropagandalain”, jolla kielletään kaikenlainen heteronormatiivisuuden ehdotonta ylivoimaisuutta kyseenalaistavan tiedon välittäminen alaikäisille. Käytännössä se estää asiallisen tiedon välittämisen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä ja julkiset sateenkaaritapahtumat.

Syksyllä tuli esiin Venäjällä kaavailluista uusista lakihankkeista: ei-heteroilta haluttaisiin kieltää vanhemmuus.

Venäjän homovihamielisiä toimintoja vastaan on yritetty kansainvälisesti vaikuttaa lukuisin keinoin, esimerkiksi venäläistä vodkaa boikotoimalla. Kanada ilmoitti kesällä antavansa turvapaikan venäläisille sateenkaaripakolaisille ja syksyllä Venäläinen sateenkaariaktivisti sai poliittisen turvapaikan Espanjasta.

Helsingissäkin liityttiin kansainväliseen protestitoimintaan syyskuussa, kun Venäjän suurlähetystön luona järjestettiin suutelumielenosoitus samanaikaisesti useiden muiden kaupunkien kanssa. Suutelutempauksella esitettiin vastalause Venäjän homopropagandalaille.

Loppuvuodesta presidentti Putin nimitti Venäjän uuden valtiollisen mediayhtiön johtajaksi Dmitri Kiseljovin, jonka mielestä homopropagandalaki ei mene kyllin pitkälle. Kiseljov oli kesällä vaatinut, että homoilta pitäisi kieltää verenluovutus ja sperman lahjoittaminen. Hänen mukaansa homojen sydämet pitäisi polttaa tai haudata maahan, ettei niitä voitaisi käyttää elinsiirroissa.

Venäjän ja Suomen välisiä lastensuojelukahnauksiakin lietsonut kohudosenttina tunnettu Johan Bäckman asettui puolustamaan Venäjän vainoharhaisen oloista suhtautumista homoseksuaalisuuteen ja ilmaisi toivovansa vastaavanlaista kehitystä Suomessakin. Bäckman järjesti Helsingissä ja Tampereella tilaisuudet, joissa pyrittiin selittämään Venäjän lainsäädäntöä suomalaisille. Bäckman myös esitti, että Sanoma-konserni levittää julkaisuissaan homopropagandaa Venäjällä. Tampereen kaupunki ei lopulta luovuttanut tilojaan tilaisuudelle ja tapauksesta syntyi pienimuotoinen kansainvälis-poliittinen skandaalikin.

Translainsäädäntö

Transsukupuolisten ihmisten pakkosterilisaatio päättyi länsinaapurissa Ruotsissa, kun Tukholman kamarioikeuden joulukuussa 2012 tekemä päätös tuli voimaan tammikuussa. Tuomion mukaan sterilisaatiopakko on ristiriidassa Euroopan ihmisoikeussopimuksen kanssa. Valtiopäivien oli määrä päättää asiasta talven aikana, mutta oikeuslaitos ehti tehdä päätöksensä ennen sitä.

Suomessa ihmisoikeusjärjestöt Seta ja Trasek vaativat, että Suomen on seurattava Ruotsin esimerkkiä ja uudistettava translaki. Myöhemmin syksyllä järjestöt vaativat, että Translaki tulee uudistaa transihmisten ihmisoikeudet turvaavalla tavalla ja ne haluavat juridisen sukupuolen vahvistamisen perustaksi itsemäärittelyn.

Kaliforniassa säädetyn lain mukaan transsukupuoliset opiskelijat saavat julkisissa kouluissa määritellä itse, kumpaa sukupuolta edustavat.

Ns. kolmas sukupuoli

Nepalissa viranomaiset ryhtyivät antamaan sukupuolineutraaleja henkilöllisyystodistuksia. Niin sanotulle “kolmannelle sukupuolelle” myönnetään henkilöyden todistavia asiakirjoja myös Australiassa ja Uudessa-Seelannissa.

Saksassa vastasyntyneiden sukupuolta ei enää välttämättä määritellä heti syntymän jälkeen, jos vastasyntyneellä on piirteitä molemmista sukupuolista. Saksan päätös on Euroopassa ensimmäinen laatuaan.

Esimerkiksi Suomessa intersukupuolisena syntyneet lapset leikataan heti vauvaiässä jompaankumpaan sukupuoleen. Suomessakin on käyty keskustelua ns. kolmannesta sukupuolesta.

Homoseksuaalisuudesta tuomittujen armahdukset

Ainakin Britanniassa ja Saksassa keskusteltiin siitä, pitäisikö homoseksuaalisuudesta aikanaan tuomittujen tuomioita purkaa tai tuomittuja armahtaa jälkikäteen. Kärsimään joutuneille maksettavista hyvityksistäkin on puhuttu.

Vanhojen lakien mukaan annettujen tuomioiden purkamisen on katsottu kuitenkin olevan ongelmallista vallanjaon periaatteiden kannalta.

Britanniassa kuningatar armahti homoseksuaalisuudesta 1950-luvulla pakkohoitoon tuomitun Alan Turingin. Turing oli matematiikka- ja tietojenkäsittelynero, joka mursi Toisen maailmansodan aikana Saksan käyttämän salakirjoituksen. Kohtelunsa johdosta Turing teki itsemurhan.

Sateenkaarivähemmistöön kuuluvia vallan huipulla

Belgian pääministerinä jatkoi Elio Di Rupo ja Luxemburgissa pääministeriksi nousi Xavier Bettel. Molemmat ovat avoimesti homoja. Islannin avoimesti lesbo pääministeri Jóhanna Sigurðardóttir puolestaan luopui tehtävästään keväällä.

Tammikuussa vannoi senaattorin virkavalansa demokraatteja edustava Tammy Baldwin. Hänestä tuli historian ensimmäinen avoimesti seksuaalivähemmistöön kuuluva Yhdysvaltain senaatin jäsen.

Naapurimaassa Kanadassa Ontarion pääministeriksi nousi puolestaan julkilesbo Kathleen Wynne.

Suomessa kehitys- ja omistajaohjausministerinä toimii Pekka Haavisto.

Suru-uutinen

Huhtikuussa kerrottiin suru-uutinen Psyke ry:n piirissä aktiivisesti toimineen ja suosittuja tansseja 1970- ja 1980-luvuilla järjestäneen Sirkan poismenosta.

Asenteet yritystoiminnassa

Myös yritystoiminnassa sateenkaarimyönteisyyden arvo nähtiin. Suuryritysten saamat pistemäärät Corporate Equality Index -listalla, jota kokoaa Human Rights Campaign (HRC), on noussut jatkuvasti. Myös suomalaistaustainen matkapuhelinvalmistaja Nokia - silloin vielä itsenäinen - sai mittauksessa täydet pisteet.

Sosiaalisen median jätin Facebookin perustaja Mark Zuckerberg yhdessä satojen yrityksen työntekijöiden kanssa osallistui kesällä San Francisco gay pride-marssiin ja Starbucks-kahvilaketjun toimitusjohtaja nöyryytti yhtiökokouksessa homovihamielisiä kantojaan esittänyttä sijoittajaa.

Saksassa Ben & Jerry´s -jäätelömerkki ja vaatemerkki Björn Borg puolestaan liittyivät näkyvästi Venäjän homopropagandalakia vastustavien joukkoon.

Eurooppalaisittain konservatiivisessa Italiassa kiehui pastan ympärillä. Tammikuun alussa käytiin keskustelua, koska pastamainoksessa suutelevaa homoparia sai näyttää vasta kello 23 jälkeen, kun taas suutelevat heteroparit saivat näkyä ruuduissa jo alkuillasta. Myöhemmin pastavalmistaja Barillan johtaja ilmoitti, että hänen yrityksensä ei tuo mainontaan homopareja, vaan tuotteen imago pidetään “perinteisenä”. Etenkin tahdittomasti esitetty kanta aiheutti maailmanlaajuisen Barilla-boikotin ja yrityksen markkinointiosastolle päänvaivaa, kuinka korjata syntynyt vahinko.

Loppuvuodesta Ikea poisti naisparin asiakaslehtensä Venäjän painoksesta ja vuoden viime metreillä Coca-Cola sekoili markkinointitoimissaan ja sensuroi monilta markkinoilta homoparin tv-mainonnastaan.

Homoveri alkaa kelvata

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean antama uusi määräys veripalvelutoiminnasta johtaa siihen, ettei miesten välinen seksi ei enää johda Suomessa pysyvään verenluovutuskieltoon. Suoja-ajaksi tulee kesäkuun 2014 alussa 12 kuukautta.

Paavi vaihtui, uskonnon ja homoseksuaalisuuden suhde keskustelutti

Katolisen kirkon ylin johtaja, paavi Benedictus XVI erosi yllättäen tehtävästään helmikuun lopussa. Vanha paavi perusteli eroaan korkealla iällään, mutta ilmassa oli myös arveluja, että ero liittyy vanhoillisten ja uudistusmielisten linjariitoihin. Vatikaanin jyrkät kannanotot käytännön asioihin olivat ajaneet kirkon vastatusten nykyajan kanssa.

Uudeksi paaviksi - maailman noin 1,2 miljardin katolilaisen johtajaksi - tuli argentiinalainen, Buenos Airesin arkkipiispana toiminut Jorge Mario Bergoglio, joka otti nimekseen Franciscus I. Mitään äkkikäännöksiä Katolisen kirkon asemaan ei odoteta, mutta joidenkin arvioiden mukaan Vatikaani olisi muuttumassa vähemmän jyrkäksi ja sovittelevammaksi.

The Advocate nosti joulukuussa uuden paavin vuoden 2013 henkilöksi.

Etelä-Afrikan entinen arkkipiispa Desmond Tutu vertasi seksuaali ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten oikeuksien puolesta käytävää taistelua mustien oikeuksien puolesta käytävään taisteluun. Hän myös sanoi valitsevansa mieluummin helvetin, jos taivas olisi homofobinen.

Islamin ja homoseksuaalisuuden suhde oli esillä. Suomessa aihepiiriä käsiteltiin esimerkiksi Ajankohtaisen Kakkosen Islam-illassa. Keväällä Helsingin Sanomat käsitteli laajasti Amsterdamin homoja, muslimeita ja muslimihomoja. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan alle viidennes muslimeista hyväksyy homoseksuaalisuuden.

USA:ssa vaaka kallistuu liberaalien arvojen puolelle

USA:ssa jatkui kamppailu uskonnollis-konservatiivisten ja liberaalien voimien välillä. Yhä selvemmältä kuitenkin näyttää, että asenneilmapiiri on muuttunut ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien vastustajat kokeneet tappion.

Vuoden alussa julkaistun tutkimuksen mukaan entistä harvempi uskoo homoseksuaalisen käyttäytymisen olevan syntiä. Siitä huolimatta merkittävä osa USA:n suurkaupunkien kodittomista nuorista on asiaa hyväksymättömien vanhempiensa kotoa ulos heittämiä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia. Taustalla on usein uskonnollis-konservatiivisia asenteita. Yhden tällaisen tarinan kertoi suomalaisohjaajan palkittu dokumentti American Vagabond.

Yhdysvalloissa yksi vastakkainasettelun taisteluareenoista on ollut perinteisesti konservatiivinen ja kristilliseen aatepohjaan sitoutunut partiopoikajärjestö, jonka sisällä käsitellään sitä, voiko partiopoika olla homo. Keväällä järjestö taipui siihen, että nuori homo voi liittyä USAsa partioon jäseneksi, mutta aikuisia homoja ei edelleenkään hyväksytä ohjaajiksi tai partiojohtajiksi.

Samaa sukupuolta olevien väliset avioliitot, rekisteröidyt parisuhteet ja perheet

Samalla kun yhtäällä sateenkaarivähemmistöihin kuuluvat ovat ajautuneet kamppailemaan olemassaolonsa tunnustamisesta tai oikeutuksesta, ovat toisaalla samaa sukupuolta olevat parit saaneet oikeuden solmia avioliiton. Monissa maissa parisuhdeinstituutio(t) ovat edustaneet viimeistä sellaista yksityiskohtaa lainsäädännössä, jolla asetetaan seksuaalisen suuntautumisen perusteella ihmisiä eriarvoiseen asemaan lain edessä. Kun ihmisiä parisuhdelainsäädännössä lokeroidaan sukupuolen mukaan, liittyy asia paitsi suoraan kumppanin sukupuoleen, myös transihmisten juridisen sukupuolen vaihtamiseen.

Tasa-arvoinen avioliitto tuli vuoden 2013 aikana voimaan Brasiliassa, Ranskassa, Uruguayssa ja Uudessa-Seelannissa.

Ranskassa vuoden 2013 ensimmäisellä vauvalla on kaksi äitiä, ja alkuvuodesta nämä odottivat saavansa mahdollisuuden solmia avioliiton keskenään. Laki hyväksyttiin kesän kynnyksellä. Lain säätäminen aiheutti jättimäisiä vastustajien mielenosoituksia ja niiden yhteydessä nähtiin väkivaltaakin. Lakia vastustivat näkyvimmin uskonnollis-konservatiiviset tahot. Myös katolista versiota kristinuskosta tunnustava perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini nähtiin osoittamassa Ranskassa mieltään samaa sukupuolta olevien avioliittoja vastaan.

Uruguay ja Uusi-Seelanti puolestaan hyväksyivät lakinsa hyvässä järjestyksessä, joskin molemmissa tapauksissa konservatiivisten voimien vastustaessa. Brasiliassa ratkaisun teki korkein oikeus. Sen mukaan samaa sukupuolta olevia pareja ei voi kohdella eri tavoin kuin eri sukupuolta olevia pareja.

Vuoden 2013 aikana monissa USA:n osavaltioissa samaa sukupuolta olevat parit saivat avioliitto-oikeuden.

USA:n korkeimman oikeuden DOMA-lainsäädäntöä koskevan päätöksen myötä liittovaltio kohtelee jatkossa samalla tavoin kaikkia avioliiton solmineita, riippumatta puolisoiden sukupuolesta. Aiemmin erilaiset aviokumppanille tarkoitetut liittovaltiotaustaiset edut koskivat vain eri sukupuolta olevaa puolisoa. Jatkossakin avioliittolait ovat osavaltiokohtaisia, mutta korkeimman oikeuden päätöksillä katsotaan olevan vaikutusta tasa-arvoisen avioliittolainsäädännön etenemiseen laajemminkin. Korkeimman oikeuden toisen päätöksen seurausten myötä Kalifornian osavaltiossa samaa sukupuolta olevat parit voivat solmia avioliiton monen vuoden tauon jälkeen.

Australian pääkaupunkiterritorio hyväksyi myös samaa sukupuolta olevien avioliitot, mutta lain voimaantulon jälkeen oikeus antoi päätöksen, jossa se katsoi liittovaltion lainsäädännössä olevan avioliittorajauksen vain heteropareille olevan vahvemman. Jo solmitut avioliitot määrättiin mitätöitäväksi.

Samaa sukupuolta olevien välisen avioliiton ovat aiemmin hyväksyneet Alankomaat, Argentiina, Belgia, Espanja, Etelä-Afrikka, Islanti, Kanada, Norja, Portugali, Ruotsi ja Tanska. Samaa sukupuolta olevilla pareilla on mahdollisuus solmia avioliitto myös Meksikon pääkaupungissa Méxicossa ja Quintana Roon osavaltiossa

Suomi on Pohjoismaista ainoa, jossa samaa sukupuolta olevat parit eivät voi toistaiseksi solmia avioliittoa. Tarjolla on kakkosluokan vaihtoehdoksikin kutsuttu mahdollisuus rekisteröidä parisuhde.

Suomessakin ylivoimainen enemmistö kansasta näyttää mielipidekyselyjen perusteella olevan valmis antamaan avioliitto-oikeuden myös samaa sukupuolta oleville pareille. Asia on ollut vahvasti esillä, ja vuoden 2013 näkyvimpiä (sosiaalisen) median ilmiöiä onkin ollut kansalaisaloitetta tasa-arvoisesta avioliittolainsäädännöstä edistävä Tahdon2013-kampanja.

Keväällä 2013 eduskunnan lakivaliokunta torppasi kansanedustajien aloitteen tasa-arvoisesta avioliitosta. Sen jälkeen joukko aktivisteja ryhtyi edistämään kansalaisaloitetta samasta asiasta. Kun aloitteelle ryhdyttiin 19.3. keräämään kannatusilmoituksia, allekirjoitti sen ensimmäisen vuorokauden aikana sähköisesti yli 100 000 äänioikeutettua suomalaista. Puolen vuoden aikana allekirjoituksia kertyi kaikkiaan yli 166 851. Eduskunnalle aloite luovutettiin valon ja Lucian päivänä 13.12.2013. Kansanedustajat alkanevat käsitellä avioliittolain uudistamista vuoden 2014 alussa.

Näkyvintä vastustus on ollut piskuisen hallituspuolue kristillisdemokraattien keskuudessa ja perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinin ja muutaman kansanedustajan kohdalla. Soini vaati puolueen kansanedustajia noudattamaan ryhmäkuria ja äänestämään tasa-arvoista avioliittolainsäädäntöä vastaan. Kristillisdemokraatit ovat jopa uhkailleet hallitusyhteistyön päättymisellä, mikäli tasa-arvoinen avioliittolainsäädäntö etenee hallituspuolueiden myötävaikutuksella.

Kokoomusnuorten suunnalta kuului etenkin samaa sukupuolta olevien parien adoptio-oikeutta vastustavia huomioita ja ajatuksia siitä, että kirkolla olisi erityinen nautintaoikeus avioliittoinstituutioon. Kokoomustaustainen presidentti Niinistö puolestaan ilmaisi haluavansa poistaa rekisteröity parisuhde -instituution eriarvoisuuden avioliittoon nähden, mutta suhtautuvansa varauksellisesti avioliittoinstituution avaamiseen samaa sukupuolta oleville pareille.

Syksyllä esillä oli myös oikeusministeriön esitys uudeksi isyyslaiksi. Sateenkaariperheet, Seta ja Trasek toivovat isyyslaista paremminkin vanhemmuuslakia, jossa turvataan kaikenlaisten perheiden asema.

Kroatia päätti kansanäänestyksessä joulukuussa, että avioliitto on vain miehen ja naisen välinen. Kroatian hallitus päätti esittää samaa sukupuolta olevien parisuhteiden turvaksi elämänkumppanuutta koskevaa lainsäädäntöä ja lain uskotaan menevän läpi vuonna 2014. Puola taas hylkäsi lain rekisteröidystä parisuhteesta parlamentin niukalla enemmistöllä. Samaa sukupuolta olevien parisuhteet olivat esillä myös esimerkiksi Vietnamissa.

Urheilumaailman kuohuja

Maaliskuussa kerrottiin, että hlbti-liikunta- ja urheiluseura H.O.T. ry on saanut järjestettäväkseen vuoden 2016 kansainvälisen EuroGames-tapahtuman. EuroGames järjestetään Suomessa 29.6. – 2.7.2016 Helsinki Pride -viikon yhteydessä.

Suomessa joukkueurheilu ja homoseksuaalisuus eivät ole juuri mahtuneet samaan yhteyteen. Vuoden mittaan on kuitenkin nähty muutamia merkittäviäkin myönteisiä avauksia.

Maaliskuussa Urheilulehdessä julkaistiin Veikkausliigassa pelaavan kaapissa olevan pelaajan nimetön kirjoitus. Kirjoittaja arvioi, ettei suomalainen jalkapalloyhteisö ole vielä valmis kohtaamaan avointa homoseksuaalisuutta. Jo sitä ennen urheilumedia oli jonkin verran käsitellyt ilmapiiriä joukkueurheilun piirissä.

Lokakuussa jääkiekkojoukkue Rauman Lukossa pelaava pitkän linjan kiekkoilija Harri Tikkanen antoi laajan haastattelun ranneliike.netille. Haastattelussa käsiteltiin vaiettua aihetta: seksuaalivähemmistöihin kuuluvien asemasta suomalaisen joukkueurheilun piirissä. Tikkasesta Suomi sai ensimmäisen oman Straight Star Ally -urheilijan - siis heteron ammattilaisurheilijan, jolle kaikki ovat samanarvoisia riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, ihonväristä tai muusta ominaisuudesta - ja joka tuo asenteensa myös esiin.


Kaksi päivää haastattelun jälkeen pelatussa Lukon ja HIFK:n välisessä ottelussa
sateenkaaritarra oli kiinni Tikkasen mailassa. Mailalla tehtiin Lukon 5-0 maali.

Vastaavanlaista urheilumaailman heteroliittolaisten toimintaa on nähty aiemmin lähinnä ulkomailla, esimerkkinä Pohjois-Amerikan jääkiekkoliigan NHL:n vaikuttajat ja pelaajat sitoutuvat "If you can play, you can play" (suom. ”jos osaat pelata, voit pelata”) -asenteeseen videoviesteissä. Ensimmäistä kertaa toukokuussa nähtiin myös suomalaisväriä kampanjan videolla, kun Carolina Hurricanesissa pelaava Tuomo Ruutu joukkuetovereineen lähtivät mukaan viemään yhdenvertaisuuden viestiä. Keväällä 2012 käynnistyneessä kampanjassa ei aiemmin ollut esiintynyt suomalaispelaajia.

Britanniassa urheilumaailman yhdenvertaisuustavoite otetaan vakavasti

Toisin kuin Suomessa, esimerkiksi Britanniassa joukkueurheilun piirissä esiintyvään homo-ongelmaisuuteen on rasismin ohella tartuttu kovalla kädellä. Homoseksuaalisuutta alentaviin huuteluihin, twitter-viesteihin ja muihin vastaaviin on puututtu määrätietoisesti. Asiattomuuksiin on vastattu erilaisilla sanktioilla, rikostutkinnalla ja jopa potkuilla.

Urheilijoita kaapista

Esimerkiksi Yhdysvaltojen korkeimmalla sarjatasolla MSL-liigassa ja maajoukkueessa pelannut ammattilaisjalkapalloilija Robert ”Robbie” Rogers, 25, lopetti uransa ja tuli samalla kaapista. Myöhemmin hän perui lopettamispäätöksen.

Kaapistatulijoihin liittyivät myös esimerkiksi Yhdysvaltojen NBA-koripalloliigassa pelaava Jason Collins, 34, joka tuli kaapista Sports Illustrated -lehdelle, Uudessa-Seelannissa syntynyt Tongan saarivaltioita uinnissa edustava Amini Fonua, 23. ja Ruotsin parhaana naisjalkapalloilijana palkittu Caroline Seger, 27.

Kansainväliseksi uutispommiksi voi nimittää sitä, kun brittiläinen olympiauimahyppääjä Tom Daley kertoi seurustelustaan miehen kanssa. Suomessa tapaus ei herättänyt suurta huomiota, mutta Britanniassa uimahyppy ja Tom Daley ovat erittäin seurattuja.

Urheilun Venäjä

Moskovassa järjestettyjä yleisurheilun MM-kisoja kunnioitti läsnäolollaan Suomen kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas). Suomen lipun ohella Arhinmäki huiskutti paikallisella stadionilla myös sateenkaarilippua, protestoidakseen Venäjän ns. “homopropagandalakia”.

Kahden nuorten venäläisjalkapalloilijan Miamin-matkalta otetut julki tulleet valokuvat olivat aiemmin nostattaneet kohun. Kavaruksista otetut kuvat olivat sävyltään “homoisia”. Kuvaajiksi paljastuivat lopulta kuitenkin kaverusten tyttöystävät. Syntynyt kohu ilmensi joidenkin arvioiden mukaan homoseksuaalisuus-aihepiirin ongelmallisuutta urheilun ja/tai Venäjän yhteydessä.

Venäjän Sotšissa vuoden 2014 alussa järjestettäviä talviolympialaisia on kritisoitu ja boikotoitu ennakkoon pitkin vuotta monilla tavoilla. Pelkoja on herättänyt se, miten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia katsojia, toimitsijoita ja urheilijoita kohdellaan - ja myös paikallisen vähemmistöihin kuuluvan väen asema on huolestuttanut.

Viihdettä, kulttuuria ja asiaa

Sateenkaarivähemmistöjen asemaan ja aseman parantamisen ympärillä käytävät keskustelut ja monenlainen toiminta koskettaa vahvasti kulttuuri- ja viihde-elämää. Monet tunnetut kulttuurihenkilöt ovat osallistuneet hlbti-aihepiirin käsittelyyn ja erilaisten taidemuotojen ja kultturitapahtumien piirissä vähemmistöt ovat läsnä niin aiheina kuin tekijöinäkin.

Tammikuussa Helsingin Kansallisteatterin Lavaklubilla järjestetyn ILOXI-lauluklubin estraadille nousivat Helsingin Poliisilaulajat ja Helsingin Gaykuoro Out´n loud. Homokuoro Out ´n Loud järjesti huhtikuussa myös lastenkonsertin ja joulukuussa kuoro esiintyi ensimmäistä kertaa historiansa aikana kirkkotilassa.

Terrence McNallyn kohuakin herättänyt näytelmä Corpus Christi sai puolestaan Helsingin Gayteatterin voimin Suomen kantaesityksensä tasa-arvon päivänä, tiistaina 19.3.2013 Kulttuuriareena Gloriassa. Loppuvuodesta Helsingin Gayteatteri toi teatterilavalle Sami Hilvon Viinakortti-romaanin dramatisoinnin.

Tampereella toimiva Työväenmuseo Werstas järjesti kesällä Hilpeys ja ennakkoluulo -nimisen näyttelyn. Se kertoi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiasta, arjesta ja elämästä Suomessa 1970-luvulta lähtien.

Jonas Gardellin "Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin" –trilogiaan perustuva ruotsalainen tv-sarja nähtiin Suomessa vuoden alussa ja romaanisarjan ensimmäinen osa ilmestyi suomennettuna kirjakauppoihin. Toista ja viimeistä osaa odotetaan vuoden 2014 aikana. Televisiosarjan yhteydessä käsiteltiin kolmen vuosikymmenen takaista AIDS-hysteriaa, sen vaikutuksia ja siihen liittyviä tunteita. Sarjaan liittyen Ruotsissa koettiin helmikuussa yllätys kun kruununprinsessa Victoria saapui Gaygaalaan ja ojensi Gardellille palkinnon tv-sarjasta.

Espanjalaisohjaaja Pedro Almodóvar teki tavanomaista komediallisemman ja kevyemmän elokuvan Matkarakastajat, jonka pääasiassa lentokoneeseen sijoittunut tarina esitteli laajan skaalan homostereotypioita.

Syksyllä järjestetyllä Helsingin Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalilla nähtiin joukko sateenkaariteemaisiakin elokuvia. Ensiesityksen sai Pirjo Honkasalon ohjaama puolisonsa Pirkko Saision romaaniin perustuva elokuva Betoniyö.
Pelkästään sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin keskittyvä elokuvafestivaali Vinokino järjestetiin puolestaan 22. kerran. Turun seudun Setan järjestämä tapahtuma kiersi viidessä suomalaiskaupungissa: Turku, Jyväskylä, Tampere, Helsinki ja Oulu.

Suomalaisesta merkkihenkilöstä, Tom of Finlandista kertovia elokuvia on tekeillä samanaikaisesti kaksi. Los Angelesissa sijaitseva Tom of Finland -säätiö tukee vain elokuvaa, jonka ohjaajaksi on ilmoitettu Dome Karukoski, ja se on ilmoittanut omistavansa oikeudet Tom of Finland -tavaramerkkiin. Toisen elokuvan taustalla on suomalainen Special Film Company. ToF oli esillä myös viikon mittaisen Celebrating Tom -näyttelyn muodossa Helsingin Kalliossa.

Ruotsissa järjestetyn vuoden 2013 Eurovision laulukipailun yhteydessä Suomea edustanut Krista Siegfrids herätti huomiota suutelemalla naispuolista taustalaulajaansa lavalla finaaliin edenneen kappaleensa päätteeksi. Suudelmalla laulaja kertoi tukevansa tasa-arvoa. Laulukilpailun finaalin väliaikanumerossa nähtiin puolestaan miesparin suudelma. Tempaukset närkästyttivät tiukkapipoisimpia ja etenkin Euroopan yleisradioyhtiöiden EBU-järjestön itäisimmistä maista kantautui äänekkäitäkin vastalauseita.

Viisusuudelmien vanavedessä suomalainen ajan ilmiöitä seuraava aikakauslehti Image käynnisti oman pusukampanjansa; lehdessä julkaistiin kuvasarja, jossa samaa sukupuolta olevat julkisuuden henkilöt suutelevat toistensa kanssa. Lehti ilmoitti samalla tukevansa tasa-arvoista avioliittolainsäädäntöä.

Sir Elton John konsertoi syksyllä Venäjällä. Tähti otti kantaa suvaitsevaisuuden puolesta ja hermostutti paikallisia vanhoillisia.

Tanssin alalta nähtiin kuluneena vuonna Sanna Kekäläisen sooloteos ”Queer”, Jyrki Karttusen dragsooloteos "Jeminan monta elämää" (vuoden 2012 teatteriteko) ja pride-viikolla Simo Heiskasen "Nom de Plume" -kabareen ennakkoesitys.

Sivuaskel-festivaalilla oli sanfranciscolaisen Keith Hennesyn Queer workshop ja Ann Liv Young esitykset "Mermaid" ja "Sherry Show". Taidekorkeakoulun rehtori Tiina Rosenberg puhui mm. Sivuaskel-festivaalilla queer-kulttuurin puolesta äijäkulttuuria vastaan.

Kittiläläinen taiteilija Kalervo Palsa (1947-1987) on menneenä vuonna saanut huomiota. Palsan kotitalo ja Getsemane-ateljee avattiin yleisölle kesäkuun alussa. Berliinin Kunstraum Kreuzberg/Bethaniassa oli loppuvuodesta Palsan töiden näyttely.

Brittisäveltäjä Benjamin Brittenin syntymästä tuli kuluneeksi sata vuotta. Brittenin musiikkia esitettiin syksyllä monissa konserteissa.

Hannu Lintu aloitti radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina. Linnun johtamat konsertit on televisioitu, ja kapellimestari itse on paljon ollut mukana keskustelemassa kulttuurista ja musiikista. Ylikapellimestarista oli laaja juttu Helsingin Sanomien kuukausiliitteessä. Siinä hän raotti myös henkilökohtaista elämäänsä.

Missit ja julkut

Huhtikussa Helsingissä valittiin Miss Drag Queen 2013 -tittelin kantajaksi Bloody Mary. Kesäkuussa Helsinki Pride -viikolla taas valittiin Mr. Gay Finlandiksi Aleks Vehkala ja ensimmäistä kertaa valittiin myös Miss Gay Finland: ensimmäinen tittelin kantaja on Leena Luuri.

Vehkala nähtiin syksyllä myös julkkisten Big Brother -ohjelmassa.

Kevään mittaan oli esillä myös pariskunta Sauli Koskinen ja maailmanmaineessa paistatteleva Adam Lambert. Parin ero - ystävinä - oli merkittävä kansainvälinen viihdeuutinen. Pariskunta tapasi toisensa Helsingissä vuonna 2010 ja alkoi pian seurustella.

Sateenkaarisuojatiet

Loppukeväästä ympäri maailman protestoitiin viranomaisten ratkaisua poistaa turvallisuuteen vedoten Australian Sydneyn Oxford Streetillä ollut sateenkaaren väreillä maalattu suojatie. Alkuun eri puolilla maalattiin sympatian osoitukseksi sateenkaari-suojateitä, ja niistä otettuja kuvia ladattiin sosiaaliseen mediaan.

Myöhemmin sateenkaari-suojatiet lähtivät elämään omaa elämäänsä yhtenä tasa-arvon kannatuksen muotona. Esimerkiksi Helsingissä ja sitä ennen Tukholmassa Venäjän suurlähetystön edustan suojatie maalattiin sateenkaaren väreillä.

Pride-tapahtumia meillä...

Kotimaassa pride-tapahtumia järjestettiin vuoden 2013 aikana lukuisia. Niistä ensimmäinen järjestettiin Rovaniemellä helmikuussa ja tapahtuma keräsi kaikkiaan muutaman sata osallistujaa. Joensuussa puolestaan järjestettiin toukokuussa Hohto-tapahtuma. Tampereella vietettiin kesäkuussa “Leimautumispäiviä” ja samalla juhlittiin Pirkanmaan Setan 40-vuotisjuhlia.

Tampereen pride-tapahtuman yhteydessä valtakunnallinen Seta palkitsi perinteisellä Asiallisen tiedon omena -kunniakirjalla erityisesti tytöille suunnatulle Demi-lehdelle homo-, bi- ja transnuoret huomioivasta journalismista ja keskustelukulttuurista. Vuotuisen Kunniarotta-arvonimen Seta myönsi EU-komissiolle ja erityisesti sen varapuheenjohtajalle, komissaari Viviane Redingille ponnettomasta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöpolitiikasta.

Helsinki pride järjestettiin kesäkuun lopussa teemanaan “kohtaaminen”. Tapahtuma on viime vuosina kasvanut vuosi vuodelta suuremmaksi ja mukana on entistä enemmän muitakin kuin hlbti-vähemmistöihin kuuluvia. Vuonna 2013 kulkueessa ja puistojuhlassa osallistujamäärä oli noin 10 000. Vuosikymmen aikaisemmin osallistujien määrä laskettiin sadoissa.

Porissa kaupungin ensimmäinen Pride järjestettiin kaupungin vuosittaisen Jazz-tapahtuman aikaan heinäkuun loppupuolella.

Pride-aatteen on perinteisesti katsottu olevan yhdenvertaisuutta puolustava eikä mitään vastustava. Homosaatiota vastustavat voimat katsoivat aiheelliseksi järjestää Heteropride-tapahtuman Helsingissä eduskuntatalon edessä. Tapahtuma keräsi syyskuisena lauantaina muutaman kymmenen heteroiden asemasta huolissaan olevaa yhteen. Ja likimain saman suuruisen heteropridea vastustavan mielenosoituksen. Lopulta tapahtuman eräiden taustavaikuttajien kytkökset äärimielipiteitä edustaviin tahoihin ja esiintymiset erikoisissa yhteyksissä johtivat esimerkiksi eroon perussuomalaisista.

Pride-tapahtumia muualla - ja ihmisoikeuksia

Berliinissä, Rio de Janeirossa, San Franciscossa, Tukholmassa, Pariisissa, Amsterdamissa ja monissa maailman avarakatseisissa suurkaupungeissa pride-tapahtumat keräävät kymmeniä ja satojakin tuhansia ihmisiä juhlistamaan seksuaalista moninaisuutta. Suurimpien pride-tapahtumien osallistujamäärät ovat miljoonaluokkaa. Pieni Suomi kuuluu nykyisin ainakin tämän iloisen ryhmän liepeille, jos nyt ei ihan sisäpiiriin kumminkaan.

On kuitenkin huomioitavaa että jopa sateenkaaren päähän usein sijoitettavasta Ruotsikin kuullaan toisinaan uutisia siitä, että täysi tasa-arvo on vielä matkan päässä.

Vakavia ihmisoikeusrikkomuksia

Toinen ääripää ovat maat, joissa pride-tapahtumien järjestäminen on mahdotonta: osallistuminen sellaiseen toimintaan veisi vähintäänkin kaltereiden taakse.

Homoseksuaalisesta aktiviteetista kuolemantuomioita langettavia maita ovat Afganistan, Arabiemiraatit, Iran, Jemen, Mauritania, Nigeria, Saudi Arabia, Somalia ja Sudan. Näiden lisäksi on lukuisia maita, joissa homoseksuaalisuus on perusteena vankilatuomiolle. Kaikkiaan homoseksuaalisuus oli rangaistavaa 76 maassa.

Ugandassa seksuaalivähemmistöihin kuuluvien oikeudet ovat heikentyneet entisestään ja näiden henkeä on suorastaan vainottu. Tiukentuvan lansäädännön taustavaikuttajina näyttää olevan amerikkalaisia saarnaajia. Myös Etiopiasta kuului huolestuttavia uutisia: siellä kaavailtiin kuolemanrangaistusta homoseksuaalisista teoista. Zimbabwessa johtajansa Robert Mugaben myötävaikutuksella on samoin heikennetty seksuaalivähemmistöjen asemaa. Kamerunissakin vähemmistöt joutuvat elämään jatkuvan pelon alla.

Lähialueillakin pahoja ongelmia

Jos Ruotsissa ja Norjassa asiat ovatkin varsin hyvin, niin lähialueilla Venäjä taas on esimerkki maasta, jossa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä on määrätietoisesti ajettu ahtaalle.

Etelän puolella Baltiassakin hlbti-vähemmistöjen asema on kaukana ihanteellisesta. Edistysaskeleet ovat hitaita, eikä takaiskuilta ole vältytty. Liettuassa Viro, Latvia ja Liettua vuorottelevat Baltian priden tapahtumapaikkoina. Vuonna 2013 Baltic Pride järjestettiin Liettuan Vilnassa. Marssireitistä käytiin kädenvääntöä koko alkuvuosi. Järjestäjät vaativat pääsyä kaupungin paraatikadulle, kun taas viranomaiset halusivat kulkueen syrjemmälle, vedoten turvallisuusongelmiin. Lopulta oikeusteitse kulkue saatettiin järjestää pääkadulla.

Balkanilla sijaitsevassa Montenegrossa valtiovalta oli ilmaissut tukensa pridelle, mutta tapahtuma päättyi vastustajien väkivaltaiseen hyökkäykseen. Muuallakin Balkanilla tilanne on samankaltainen: Euroopan unionin toiveita noudatellen hallinnot sallivat ja jopa tukevat pride-tapahtumia, mutta varsinkin uskonnollis-konservatiiviset ryhmittymät aiheuttavat ongelmia.

Monissa entisen Neuvostoliiton valtapiiriin kuuluneissa maissa tilanne on hlbti-vähemmistöjen kannalta ongelmallinen, mutta etenkin lähentyminen EU:n kanssa on muuttanut tilannetta myönteisempään suuntaan, joitain poikkeuksia lukuunottamatta.


Sateenkaaren väreissä olevat suojatiet olivat yksi vuoden 2013 ilmiöistä.
Kuvan Suojatie oli Helsingissä Venäjän suurlähetystön edustalla pari päivää.

ranneliike.netin juttuarkisto

5 kommenttia

  • 2 / 5
  • Just mä
  • 1.1.2014, 20.19
Miksi kansanedustaja Jani Toivolan vauvauutista ei ole huomioitu?