Vaikka paavin valinta oli maantieteellisesti ja kulttuurisesti historiallinen, sukupuolivähemmistöjen ja naisten tasa-arvon kannalta ratkaisu ilmeisesti merkitsee entisen menon jatkumista.
Homojen ja lesbojen mediakohtelua seuraavan amerikkalaisen GLAAD:in puheenjohtaja Herndon Graddick totesi katolisen kirkon olleen vuosikymmeniä uudistusten tarpeessa. Graddick huomautti Huffington Postille, että eläessään Jeesus ei tuominnut homoja kertaakaan, mutta lyhyen hallintonsa aikana paavi Benedictus teki homojen tuomitsemisesta ruutiniluonteisen asian.- Toivomme tämän paavin vaihtavan punaiset kenkänsä sandaaleihin ja käyttävän vähemmän aikaa tuomitsemiseen ja paljon enemmän jalkojen pesuun, sanoi Graddick.
Stonewallin johtaja Ben Summerskill esitti toiveen, että Franciscus osoittaisi enemmän kristillistä rakkautta maailman 420 miljoonalle homolle ja lesbolle kuin edeltäjänsä.
Paavi Franciscus on vanhoillinen, joka on Argentiinassa vastustanut sekä samasukupuolisia avioliittoja että homojen oikeutta adoptoida. Hän on kuvannut homoliittoja paholaisen toimiksi ja "tuhoavaksi hyökkäykseksi Jumalan suunnitelmaa vastaan". Homojen oikeutta adoptoida lapsia hän on kuvannut lasten syrjinnäksi.
Argentina hyväksyi ensimmäisenä Latinalaisen Amerikan maana samasukupuoliset avioliitot ja homojen adoptio-oikeuden vuonna 2010. Franciscus vastusti Argentiinassa myös ehkäisyä ja keinohedelmöitystä.
Franciscuksen virallinen elämäkerturi Sergio Rubin on todennut, että uusi paavi ei edusta "vapautuksen teologiaa" eikä ole siinä mielessä "kolmannen maailman" paavi.
- Mutta hän on arvostellut Kansainvälistä valuuttarahastoa (IMF) ja neoliberalismia. - Ja hän on viettänyt paljon aikaa slummeissa, Rubin sanoi.
Vuonna 2001 Bergoglio kävi AIDS-potilaiden hoitokodissa ja pesi heidän jalkojaan. Samana vuonna hän puhui köyhien puolesta ja asetti vastakkain köyhät, joita "vainotaan työn vaatimisesta" ja rikkaat, joita "onnitellaan oikeuden välttämisestä".