Homofobia merkittävä ongelma Britannian jalkapallokentillä
Uutinen
Urheilu
Sami Mollgren
1
Homofobiset ilmiöt näyttävät olevan Britannian jalkapallokentillä nykyisin suurempi ongelma kuin rasistiset ilmiöt. Näin arvioidaan brittihallituksen teettämässä raportissa.
Tutkimuksen mukaan neljännes jalkapallofaneista pitää lajia homofobisena ja kymmenen prosenttia rasistisena lajina. Neljätoista prosenttia katsojista on kuullut homofobista solvaamista.
Raportin mukaan ilmapiiri jalkapallokentillä on parantunut 1970- ja 1980-luvuilta. Rasisminvastaisilla kampanjoilla on ollut merkittävää vaikutusta, mutta esimerkiksi homofobinen huutelu on lisääntynyt.
Raportin mukaan jalkapalloympyröiden suvaitsevaisuus lisääntyisi, jos valmentajina, erotuomareina ja seurojen johdossa olisi edustajia eri etnisistä ryhmistä. Erotuomarit ovat yleensä valkoihoisia ja valioliigajoukkueista ainoastaan Norwich Cityllä on tummaihoinen manageri.
Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu
Jalkapallon ja muidenkin joukkueurheilulajien homo-ongelmaisuudesta on puhuttu pitkään pitkään ja aivan viime aikoina asiaan on ruvettu kiinnittämään tiukemmin huomiota.
Urheilun homofobiaa voi verrata urheilun rasismiongelmaan. 100% siivous ei kummassakaan ole mahdollinen, mutta urheilun homofobia on mahdollista selättää rasismia nopeammin. Osittain tämän mahdollistaa se, että teknologia ja ihmisten eettinen tiedostavuus on ihan eri luokkaa kuin rasismin kanssa 30 vuotta sitten.
Huutelussa ja herjauksessa homofobiset kommentit ovat yleensä ajattelemattomuutta. Siinä tilalla voisi useimmissa tapauksissa olla mikä tahansa muu solvaukseksi tarkoitettu asia. Tutkimusten mukaan yleisön ja pelaajien murskaavan enemmistön asenteet ovat kunnossa. Vasta viime vuosina on herätty aktiivisesti sanomaan se ääneen. Aikaisemmin isoin ongelma oli se, että kun aiheesta ei puhuttu niin oletettiin, että suhtautuminen on kielteistä. Nyt kun viestiä lähetetään aktiivisesti, niin tämä on korjautunut.
Suomessa ollaan joissain tapauksissa vuosikymmeniä jäljessä muita länsimaita. En usko asenteiden olevan täällä ykkösongelma, vaan täällä ei tajuta, että se pitää sanoa sanoa ääneen. Toisaalta suomalainen urheilukulttuuri (ei pidä sekoittaa katsomokulttuurin tai menestyshulluuteen) on niin nuorta, ohutta ja täysipäiväisten ammattilaiskenttä keskittyy pariin lajiin.
Mielenkiintoinen huomio jääkiekon NHL:sta. Siellä kymmenet menestyneet ja kovapalkkaiset kiekkoilijat ovat osallistuneet You Can Play -kampanjan videoihin, joissa liputetaan urheilun homofobiaa vastaan. Vapaaehtoisia pelaajia on ollut enemmän kuin mitä kuvausryhmä ehtii videoita kuvata. Suomi on ainoa länsimaa, jonka pelaajasaldo YCP-projektissa on tasan nolla (0). Tämä on jo herättänyt kiusallista huomiota kansainvälisissä urheilupiireissä.