Viime maanantaina 19.3.2009 joukko europarlamentaarikkoja lähetti Euroopan neuvoston ministerikomitealle avoimen kirjeen, jossa nostettiin esiin Venäjän homojen tilanne. Venäjä säännönmukaisesti on kieltänyt kaikki homojen ja lesbojen julkiset esiintymiset Venäjällä. Näin on käymässä myös Slavic Gay Pridelle toukokuun 16. päivänä tänä vuonna.
Kirjeessä Espanjan lähettiläälle (Euroopan neuvoston puheenjohtajalle) europarlamentin 22 jäsentä muistuttaa mieliin, että toukokuun 2006 jälkeen Venäjän viranomaiset ovat kieltäneet 167 homojen ja lesbojen ilmoittamaa ulkoilmatilaisuutta Moskovassa ja muissa kaupungeissa. Useat Europarlamentin jäsenet olivat mukana Moskovassa vuosien 2006 ja 2007 pride-tapahtumissa. HLBTI-ihmisten kimppuun hyökättiin molempina vuosina. Vuonna 2007 europarlamentin jäsenten ei sallittu luovuttaa kirjelmää Moskovan viranomaisille.
Kirjeen lähettäjinä on 10 maan europarlamentaarikkoja. Mukana on meppejä Hollannista, Englannista, Italiasta, Saksasta, Tankasta, Ruotsista, Espanjasta, Ranskasta, Suomesta ja Belgiasta. Kirjeessä muistutetaan, että Venäjä on Euroopan neuvoston jäsenmaa ja se on ratifioinut eurooppalaisen yleissopimuksen ihmisoikeuksista ja perusoikeuksista. Artikloissa 11 ja 14 perussopimuksessa taataan kaikille kokoontumisoikeus.
Kirjeessä kerrotaan myös, että seitsemän tapausta on odottamassa eurooppalaisen ihmisoikeustuomioistuimen käsittelyä. Seuraava Moskovan Pride pidetään 16. toukokuuta, samaan aikaan kun Moskovassa vietetään Eurovision laulukilpailuja.
Euroopan neuvoston ministerikomitealta kysytään. mihin toimenpiteisiin se aikoo ryhtyä Venäjän toistuvia mielenosoituskieltoja vastaan. Ministerineuvoston tulisi myös auttaa Venäjän viranomaisia ja Moskovan Priden järjestäjiä samaan neuvottelupöytään, jolloin voitaisiin keskustella siitä, että toimitaan Venäjän perustuslain ja Euroopanneuvoston sopimusten mukaan.
Tässä ovat kirjeen allekirjoittajat:
Jeanine Hennis - Plasschaert (Netherlands), Sophie Hennis - Plasschaert (Netherlands), Sophie In ’ t In 't Veld (Hollanti), Graham Watson (United Kingdom), Marco Cappato (Italy), Alexander Alvaro (Germany), Chris Davies vies (United Kingdom), Johannes Lebech (Denmark), Maria Robsahm (Sweden), Ignasi Guardans (Spain), Jules Maaten (Netherlands), Daniel Cohn - Bendit (France), Kathalijne Buitenweg (Netherlands), Satu Hassi (Finland), Milan Horacek (Germany), Raul Romeva (Spain), Anne van van Lancker (Belgium), Lissy Gröner (Germany), Marie - Arlette Carlotti (France), Glenys Kinnock (United Kingdom), Martine Roure (France), Britta Thomsen (Denmark), Sirpa Pietikainen (Finland).