MEPit muistuttavat Venäjän HLBTIQ-oikeuksista - myös suomalaismeppejä mukana

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 6

Viime maanantaina 19.3.2009 joukko europarlamentaarikkoja lähetti Euroopan neuvoston ministerikomitealle avoimen kirjeen, jossa nostettiin esiin Venäjän homojen tilanne. Venäjä säännönmukaisesti on kieltänyt kaikki homojen ja lesbojen julkiset esiintymiset Venäjällä. Näin on käymässä myös Slavic Gay Pridelle toukokuun 16. päivänä tänä vuonna.

Kirjeessä Espanjan lähettiläälle (Euroopan neuvoston puheenjohtajalle) europarlamentin 22 jäsentä muistuttaa mieliin, että toukokuun 2006 jälkeen Venäjän viranomaiset ovat kieltäneet 167 homojen ja lesbojen ilmoittamaa ulkoilmatilaisuutta Moskovassa ja muissa kaupungeissa. Useat Europarlamentin jäsenet olivat mukana Moskovassa vuosien 2006 ja 2007 pride-tapahtumissa. HLBTI-ihmisten kimppuun hyökättiin molempina vuosina. Vuonna 2007 europarlamentin jäsenten ei sallittu luovuttaa kirjelmää Moskovan viranomaisille.

Kirjeen lähettäjinä on 10 maan europarlamentaarikkoja. Mukana on meppejä Hollannista, Englannista, Italiasta, Saksasta, Tankasta, Ruotsista, Espanjasta, Ranskasta, Suomesta ja Belgiasta. Kirjeessä muistutetaan, että Venäjä on Euroopan neuvoston jäsenmaa ja se on ratifioinut eurooppalaisen yleissopimuksen ihmisoikeuksista ja perusoikeuksista. Artikloissa 11 ja 14 perussopimuksessa taataan kaikille kokoontumisoikeus.

Kirjeessä kerrotaan myös, että seitsemän tapausta on odottamassa eurooppalaisen ihmisoikeustuomioistuimen käsittelyä. Seuraava Moskovan Pride pidetään 16. toukokuuta, samaan aikaan kun Moskovassa vietetään Eurovision laulukilpailuja.

Euroopan neuvoston ministerikomitealta kysytään. mihin toimenpiteisiin se aikoo ryhtyä Venäjän toistuvia mielenosoituskieltoja vastaan. Ministerineuvoston tulisi myös auttaa Venäjän viranomaisia ja Moskovan Priden järjestäjiä samaan neuvottelupöytään, jolloin voitaisiin keskustella siitä, että toimitaan Venäjän perustuslain ja Euroopanneuvoston sopimusten mukaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tässä ovat kirjeen allekirjoittajat:

Jeanine Hennis - Plasschaert (Netherlands), Sophie Hennis - Plasschaert (Netherlands), Sophie In ’ t In 't Veld (Hollanti), Graham Watson (United Kingdom), Marco Cappato (Italy), Alexander Alvaro (Germany), Chris Davies vies (United Kingdom), Johannes Lebech (Denmark), Maria Robsahm (Sweden), Ignasi Guardans (Spain), Jules Maaten (Netherlands), Daniel Cohn - Bendit (France), Kathalijne Buitenweg (Netherlands), Satu Hassi (Finland), Milan Horacek (Germany), Raul Romeva (Spain), Anne van van Lancker (Belgium), Lissy Gröner (Germany), Marie - Arlette Carlotti (France), Glenys Kinnock (United Kingdom), Martine Roure (France), Britta Thomsen (Denmark), Sirpa Pietikainen (Finland).

6 kommenttia

Tänään maanantaina venäläiset gayaktivistit kertoivat, että seuraava mielenosoitus järjestetään huhtikuun 1. päivänä klo 13-14 paikallista aikaa Novopushkinskomin puistossa. Paikalle odotetaan noin 25 henkeä. Hakemuksessa kerrotaan, että mielenosoituksen tarkoituksena on kiinnittää viranomaisten ja kansalaisten huomiota yhä enemmän lisääntyviin ongelmiin, joita peräpukamat aiheuttavat. Viranomaisten vastauksen (mielenosoitusluvan) pitäisi määräysten mukaan tulla huomenna tiistaina.
Taas yksi mielenosoituskielto


Moskovan viranomaiset ovat kieltäneet gayaktivisteilta mielenosoituksen, jolla kiinnitettäisiin huomiota laajalle levinneisiin peräpukamiin. Mielenosoitus oli tarkoitus pitää 1. huhtikuuta. Viranomaiset ilmoittavat, että hakemuksessa mainittu mielenosoituksen syy ei vastaa todellisuutta. Lääketieteellinen asiantuntemus kertoo, että mitään sellaista ongelmaa Venäjällä ei ole. Kieltopäätöksessä kehotetaan myös, että vastaisuudessa ei pidä levittää disinformaatiota Venäjästä ja sen kansalaisista.

Gayaktivistit protestoivat mielenosoituskieltoa vastaan. Nyt ilmeisesti viranomaiset saavat määritellä myös mielenosoituksen tarkoituksen. Sitä paitsi asiantuntijan mukaan peräpukamat on varsin suuri ongelma Venäjällä. Yli 40-vuotiaista puolet kärsii niistä. Se on paljon tavallisempi sairaus kuin rintasyöpä. Rintasyöpämielenosoituksen viranomaiset taannoin sallivat ilman mitään ongelmia.

Tämäkin mielenosoituskielto menee ylempiin oikeusasteisiin ja sen jälkeen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelle.