FBI-historioitsija: Hoover ei ollut homo

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 8

Yhdysvaltain FBI:n pitkäaikaista päällikköä J Edgar Hooveria on aika ajoin pidetty homona. Äskettäin suomeksi ilmestyneen tuota poliisiorganisaatiota kuvaavan historiateoksen kirjoittaja Tim Weiner kiistää suuntautumisväitteet ja sanoo, ettei homovastaisuudestaan tunnettu FBI-johtaja ollut kaappihomo. Pikemminkin oli niin, ettei Hooverilla ollut "sukupuolielämää lainkaan".

Tim Weinerin kirjan on suomentanut toimittaja Jyri Raivio. Kirjasta julkaistiin Jukka Rislakin näkemys Helsingin Sanomissa 3.6.12 (s C2).

Rislakki nostaa esimerkiksi "aikojen suorastaan huimaavasta muutoksesta" sen, että Yhdysvaltain Baltian-suurlähettiläät ovat ilmoittaneet osallistuvansa pride-kulkueisiin Baltiassa tänä vuonna.

Hooverin aikoina homot kuuluivat kommunistien ohella amerikkalaisen hallinto- ja poliisikoneiston määrittelemiin riskiryhmiin. Kumpaankaan ryhmään kuuluneilla ei ollut juuri pääsyä valtion virkoihin.

Kirjassa kerrotaan presidentti Lyndon Johnsonin kysyneen Hooverilta, miten homon erottaa tavallisesta kunnon amerikkalaisesta. Hoover sanoo, ettei varmaa keinoa ollut, mutta "omituinen kävelytyyli" saattoi olla paljastava.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Jukka Rislakki on liittänyt arvioonsa alajutun FBI:n suhteesta Suomeen. Aihe ei kirjassa ole esillä. FBI oli toiminut yhteistyössä Suomen etsivän keskuspoliisin kanssa 30-luvulla kommunismin vastustamisessa ja Hoover oli laittanut Suomeen kiitoksetkin.
USA:n kommunismivainot kohdistuivat erityisesti amerikansuomalaisiin, joiden piirissä "kommunismin" kannatus oli aikanaan laajaa. Siirtolaisuus USA:han päättyi massamuodossaan jo ennen toista maailmansotaa. Niinpä lähempänä nyky-Suomea on FBI:n kanadalaisen vastineen eli RCMP (Kuninkaallinen ratsupoliisi) laaja vakoilu- ja syrjintätoiminta kanadansuomalaisten piirissä. Homoepäilyt hoituivat poliittisen valvonnan sivulinjana. Homoseksuaalisuus oli siirtolaisuuseste Kanadaan vielä 70-luvulla.

Vaikka USA:n nykyinen hallitus on korostetusti HLBT-myönteinen ja tehnyt homoseksuaalien syrjinnän torjunnasta kansainvälisen linjakysymyksen, maan yleinen asenneilmasto on aiheessa jakautunut. Hallinnollinen asennemuutos on todennäköisesti vaikea monelle pitkän linjan poliisimiehelle siellä. Jos ja kun asenne Valkoisessa talossa palaa jonnekin entiseen, FBI:llä ei liene vaikeuksia seurata mukana.

Weinerin kirjan esittely HS:ssa 3.6.12 (tilauspohjainen)

8 kommenttia

Homoihin negatiivisesti suhtautuvilla on ollut taipumus leimata homoiksi rikolliset, ilkeät ja hankalat ihmiset. Sen sijaan homot itse haluaisivat nähdä jokaisessa menestyjässä homon. Samoin jokaisen homofobin sisällä nähdään pikku homo. Rintamalinjan molemmin puolin koko ajan etsitään lyömäaseita. Hyvä, jos Hooveria yritetään arvioida analyyttisemmin. Ilmeisesti hän edusti oman aikansa virallisia näkemyksiä tai oli luomassa niitä.
  • 2 / 8
  • noona
  • 3.6.2012, 10.26
Jää ihmettelemään, mitä on saavutettu, onko mitään. Homoseksuaallisus on määritelty joko tunteena tai toimintana. Ainakin jotkut homoutta pelkäävät suhtautuvat filmiä katsoessaan samalla tavalla kuin homona itseään pitävät. Sukupuolinen kiihotus ilmenee mitattavasti sukupuolielimissä. Voidaan ajatella, että homofobia on omien homoseksuksuaalisten tunteiden pelkoa, ja voi johtaa homojen vainoamiseen, jos omien tunteiden ajatellaan johtuvan siitä, että homot ”viettelevät”.

Homoseksuaalisuus voidaan määritellä myös toimintana : mies pyrkii saamaan siemensyöksyn yhdessä toisen miehen kanssa.

Voiko historian tutkija todeta homoseksuaalisuuden kummasssakaan tapauksessa, jos homo itse pyrkii pitämään sen salassa ja kaveri ei paljasta ?