Clint Eastwoodin ohjaama ja Dustin Lance Blackin käsikirjoittama elokuva J.Edgar saa Yhdysvaltojen ensi-iltansa perjantaina. FBI:n perustajan J. Edgar Hooverin elämää käsittelevä elokuva on saanut paljon ennakkohuomiota homoteemojensa johdosta; yksi elokuvan keskeisistä teemoista on rakkaustarina Hooverin (Leonardo DiCaprio) ja hänen kollegansa Clyde Tolsonin (Armie Hammer) välillä.
Ehkä ennakkoon kohutuimmassa kohtauksessa Hoover on pukeutunut mekkoon ja helminauhaan. Kyse ei kuitenkaan ole prameilevasta ristiinpukeutumishassuttelusta, vaan kohtauksessa Hoover suree kontrolloivan äitinsä (Judi Dench) kuolemaa, yrittäen tämän vaatteisiin pukeutumalla tuntea häneen läheisyyttä.
36-vuotias DiCaprio esittää Hooveria eri elämän vaiheissa, 24-vuotiaasta 77 vuoden kypsään ikään –läpi kaikkien FBI-päällikön elämän tärkeiden vaiheiden. Aikakaudesta toiseen loikkivan elokuvan kohtaukset nitoo yhteen elämänkertaansa komeille nuorille agenteille saneleva Hoover. DiCaprio esittää miestä, joka on työssään täydellisen itsevarma, mutta kotona äitinsä hallitsema mahdollinen kaappihomo.
Elokuva on aiheuttanut kohua FBI:n ja konservatiivien piireissä. Eastwood ja DiCaprio tapasivat alkuvuodesta FBI:n apulaisjohtaja Mike Kortanin keskustellakseen muun muassa Hooverin seksuaalisuudesta. Kortanin mukaan miehille kerrottiin, että epämääräisiä huhuja ja sepitelmiä on tullut julki vuosien saatossa, mutta mitään historiallisia todisteita Hooverin homoudesta ei ole. Kortan kertoi, ettei FBI yrittänyt vaikuttaa elokuvaan, vaan halusi varmistaa tarinan tosiperäisyyttä.
J. Edgar Hooverin säätiön puheenjohtaja William Branon kirjoitti Eastwoodille aiemmin tänä vuonna, sanoen ”Tällaisen kuvan esittämiselle herra Hooverista ei ole mitään perusteita. Olisi suuri epäoikeudenmukaisuus ja valtavaa vääristelyä käyttää tällaista kuvausta, joka perustuu täysin perättömään ja pettävään väitteeseen.”
Konservatiivielokuvakriitikko Fiore Mastracci kuvaa elokuvaa seuraavasti: ”J.Edgar korostaa Hooverin ystävyyttä Clyde Tolsonin kanssa. Vaikka tämä onkin tärkeä osa Hooverin elämää, se ei määrittele Hooveria. Se kuitenkin sopii Hollywoodin homoagendaan. Elokuvan ennakkomainonta monissa elokuva-alan julkaisuissa keskittyi ‘Kyllä, hän on tosi homo!’ –teemaan, niin kuin miehen muut saavutukset kalpeaisivat tälle paljastukselle. Hooveria aikaisemmin parjanneet ihmiset ylistävät häntä tekopyhästi hänen seksuaalisen suuntautumisensa johdosta.”
Mastraccilla on myös valitettavaa elokuvan käsikirjoittajasta Dustin Lance Blackista, jota hän kuvailee ”Hollywoodin huomattavimmaksi homoaktivistiksi”. Black sai vuonna 2009 Oscar-palkinnon elokuvan Milk käsikirjoituksesta. Mastracci antoi elokuvalle yhden viidestä tähdestä.
Advocaten uutinen
MSNBC-kanavan arvostelu
Mastraccin arvostelu