Regnbågshelgen: Miten tavoitetaan maahanmuuttajahomo, -lesbo tai -transihminen

  • Uutinen
  • Pride
  • vaeltaja2006

Göteborgissa on Homan, tukiyhdistys homo-, lesbo- ja trans-maahanmuuttajille. Yhdistyksen puheenjohtaja Ardeshir Bibakabadi kertoi elävästi, millaista oli elämä hänen kotimaassaan, miten hän tuli Ruotsiin, ja millaiseksi elämä muotoutui mm. avioliiton aikana ja jälkeen. Häntä sanotaan Ruotsin ainoaksi avoimesti homomuslimiksi.

Yleisön joukosta alkoi tulla kysymyksiä Suomen tilanteesta. Mitä voitaisiin tehdä, jotta Suomessa asuvat homomaahanmuuttajat voisivat saada tukea ja kontakteja muihin samoin tunteviin. Ardeshir Bibakabadin mukaan aloitteen on tultava maahanmuuttajien suunnasta. Sitä voisi kyllä miettiä, miten oman yhdistystoiminnan aloittamista voisi edistää. Se ei onnistu, että muut tekevät yhdistyksen. Aloitteen on lähdettävä maahanmuuttajien keskuudesta.

Seuraavassa on otteita Ardeshir Bibakabadin esityksestä ja tiivistelmä suomeksi. Ardeshir on hyvä kertoja.

Audio
Ardeshir Bibakabad tuli Ruotsiin 26 vuotta sitten Irakin ja Iranin sodan aíkaan. Hän on kotoisin Iranista, keskiluokkaisesta suuresta perheestä, seitsemäs lapsi. Hän jo nuorena havaitsi olevansa toisenlainen, mutta uskoi, että se menee ohi. Kun tuli Khomeinin aika, tilanne tuli tukalaksi nuorille, 15-16-vuotiaille, jotka etsivät samaaa sukupuolta olevaa seuraa. Ardeshir yritti 19-vuotiaana saada "miehuustodistuksen" bordellista. Se oli piinallista. Hän joutui säilyttämään salaisuutensa. Lähi-Idässä on tavallista, että mies etsii miesseuraa. Matkusteltiin mm. Tunisiaan tai Marokkoon, vaikka oltiin naimissa. Mutta Ardeshir koki itsensä erilaiseksi. Ja se on Iranissa rangaistavaa. On tavallista, että miehet ovat miesten kanssa, mutta he eivät koe olevansa homoja. Iranin presidentti on äskettäin taas korostanut, että Iranissa ei ole homoja. Kun on aktiivi osapuoli, sitä ei lasketa. Jos on passiivi, on homo ja se on paha ongelma. Ardeshir Bibakabad muutti Ruotsiiin ja siellä hän tapasi sopivan naisen 1985. He menivät naimisiin. Naispuoliso oli erilainen. Hän tunsi tätä kenttää, hänellä oli mm. homoystäviä. Hän oli Abba-fani. Ulkomaan matkoilla käytiin yhdessä homobaareissa. 1990 syntyi poika. Katoavatko nyt homoajatukset? Eivät kadonneet. 1993 alettiin harkita eroa. Löytyi ensimmäinen mies, johon Ardeshir Bibakabad rakastui. Se oli kerrottava kotona. Sukulaisten ja muiden silmissä hän oli heteromies. Ero tuli 1994. Samana vuonna löytyi toinen mies, jolla oli aika samanlainen elämäntilanne. Mutta siinä tuli sitten muita ongelmia. Kesto 12 min
Audio
Eron jälkeen sosiaaliset suhteet entisiin perhetuttuihin katkesivat. Oli yksinäistä, mutta löytyi Homan-yhdistys Tukholmasta. Se oli iranilaisten perustama verkosto koko Eurooppaan. Yhdistys auttoi pääsemään uudellen elämään kiinni. Hän meni mm. mukana puhelinpäivystykseen, ja se auttoi tapaamaan muita maanmiehiä.Homona Ruotsissa merkitsi, että suku Iranissa joutui vaikeuksiin, sillä Ardeshir oli esiintynyt radiossa Ruotsissa. Sisar joutui kuulusteluun 1995. Joku iranilainen oli raportoinut hänestä Iraniin. Suhteet perheeseen Iranissa ovat parantuneet, kun vanhempi sisar kävi Ruotsissa tapaamassa häntä. Tämä ei tietenkään olisi halunnut nähdä kahden miehen yhteistä vuodetta, mutta Ardeshir Bibakabad kertoo, että hän ei tee kompromisseja tällaisessa tilanteessa. Homan-järjestö oli lisännyt itseluottamusta. Yhdistys, joka perustettiin 1990-luvun lopulla, oli kohtauspaikka monista maista tulleille: Libyasta, Syyriasta, Iranista, Turkista, jne. Yhdistys on ollut aktiivinen ja kiinnostus on kohdistunut puheenjohtajaan henkilökohtaisesti. Poika on nyt 21-vuotias ja heillä on hyvät välit. Poika asuu isän luona. Isän julkiset esiintymiset olivat ehkä pojalle hankalia kouluiässä. 16-vuotiaana tilanne alkoi helpottua, ja pojan ystävät tietävät ja käyvät kylässä. Sen sijaan omien maanmiesten kohdalla tilanne on yhä vaikea. Kun tavataan pitkästä aikaa ja hän kertoo avioliiton olevan ohi ja että hän elää suhteessa mieheen, vanhat tuttavat hiljenevät ja heille tulee muita kiireitä. Monelle on vaikea tajua: on poika, oli vaimo ja nyt elää suhteessa mieheen. Ja näyttää oikelata mieheltä. Sitten joitakin kiinnostaa, eikö miehen kanssa tee vähän kipeää. Tekeekö naisen kanssa, kysymme vaan? Kesto 13 min.
Audio
Puhutaan myös siitä, kun uusi maahanmuuttaja tulee maahan ja tarvitsee esim. tulkkia. Yhdistys järjestää usein teemapäiviä, esim. HIV, lesbona Iranissa, jne. Miehiä tavoitetaan helpomin kuin lesboja. Kunniakulttuuri vaikuttaa myös Euroopassa. Ardeshir kertoo myös joistkain yhdistyksen kautta syntyneistä tuttavuuksista. Kesto 14 min

Homan-järjestön kotisivu
Englanninkielisellä sivulla on linkkejä, joista pääsee kuulemaan Ardeshir Bibakabadin persiankielistä haastattelua ja radio-ohjelmaa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!