Vuoden 1960 rippikoululainen hakeutuu pastorin puheille ja edelleen hoitoon, koska katsoo olevansa sairas. Ongelmana on tunteiden kohdistuminen väärään sukupuoleen. Lupaus homoudesta parantumisesta on houkutteleva.
Helsinkiläistä Olli Stålströmiä hoidettiin vuosia. Hoitoon hakeuduttuaan hän aluksi jopa teki listan silloisista homojen tapaamispaikoista ja pyysi sielunhoitajaa toimittamaan sen poliisille. Sitten hän tajusi, että homous ei olekaan tauti ja jätti hoidot.
Suomen Kuvalehti julkaisi numerossaan 32/11 Stålströmin laajan haastattelun, toimittaja Päivi Kärnä, kuvat Hannes Heikura.
Juttu vie mm elokuulle 1974, Koiton Saliin. Siellä kokoontui Setan ensimmäinen julkinen paneelikeskustelu syrjinnästä työelämässä. Setan tuore varapuheenjohtaja Olli Stålström kuunteli tyytyväisenä SAK:n juristin Tarja Halosen vaatimuksia syrjinnän kieltävästä lainsäädännöstä, kerrotaan jutussa.
Nykyistä eheytystoimintaa Stålström kuvaa "yleensä hyväntahoiseksi harhaanjohtamiseksi", joka voi "monesta tuntua aluksi helpottavaltakin, jos on aiemmin ollut asian kanssa yksin".
Stålström sanoo, ettei ole enää katkera omasta puolestaan, vaan sanoo kokevansa olevansa kaikesta huolimatta selviytyjä. - Mutta tietenkään en hyväksy ihmismielen rikkomista, hän lsiää.
Helsinkiläinen diplomi-insinööri ja yhteiskuntatieteiden tohtori näkee nykyisen eheyttämishoidon suorana jatkeena 60-luvun konversioterparialle. Psykoanalyyttisessa ajattelussa käsitteet olivat sairaus ja hoito, nykyisessä eheyttämishoidossa häiriö ja eheytyminen.
Stålström vierasti uskontoa vuosikymmenet, mutta viime syksynä hän liittyi uudelleen kirkkoon ja tuli valituksi Kallion seurakuntaneuvostoon.
Jutussa kerrotaan homoliikkeessä kyllä myös arvosteltavan Stålströmiä siitä, että hän myötäilee kirkkoa ja ymmärtää myös vanhoillisiin herätysliikkeisiin kuuluvia homoja. Stålström sanoo sen tuntuvan raskaalta.
Viime keväänä Kallion kirkkoneuvosto vaati kirkon avun lopettamista järjestöille, jotka vastustavat naispappeutta ja homoseksuaalien tasavertaista asemaa. Vaatimuksen takana oli enemmistö 14-2. Silloin Stålströmin oli vallannut outo tunne. Hän kuului yllättäen enemmistöön.