Tutkimus USA:ssa osoittaa kaapista ulostulon hyötyjä - turvallisessa ympäristössä

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • (päivitetty )
  • Juhani Viherlahti

Setan nuorisoasiain koordinaattori Anders Huldén kommentoi amerikkalaisen tutkimuksen pohjalta kaapista ulostuloa tämän uutisen lopussa.

Juuri USA:ssa julkaistun tutkimuksen mukaan HLB-ihmiset hyötyvät kaapista ulostulosta merkittävästi, kun he voivat tehdä sen myönteisessä ja kannustavassa ympäristössä.

Kaapista ulostulosta on tuntuvia psykologisia hyötyjä, kuten vähemmän vihan tunteita, vähemmän masennusta, parempaa itsetuntoa verrattuna kaapissa olemiseen. Hyödyt ovat selvät ympäristössä, joka suhtautuu myönteisesti esimerkiksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin. Torjuvassa ympäristössä kaapista ulostulon hyödyt voivat jopa nollaantua.

Aikaisemmissa vastaavan kaltaisissa tutkimuksissa kaikki haastatellut on ryhmitelty ympäristön osalta samaan joukkoon. Tämä uusi tutkimus tarkastelee ulostulon vaikutuksia erilaisissa asenteellisissa ympäristöissä elävistä ihmisistä.

Mitä kontrolloivampi ja tuomitsevampi asenne sosiaalisessa yhteisössä on, sitä todennäköisemmin HLB-ihmiset pysyvät kaapissa. Siellä pysyttiin 69% uskonnollisissa yhteisöissä, 50% kouluissa, 45% työpaikoilla. Luvut paranevat mitä läheisemmästä yhteisöstä on kysymys: kaapissa pysyttiin 36% perheiden suhteen ja ystäville enää vain 13%.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tutkimuksen tekijä toteavat, että yleisellä tasolla tutkimuksen voidaan katsoa osoittavan, että kaapista ulostulo on henkilölle itselleen hyvä asia. "Vuosikymmenten aikana tehdyissä tutkimuksissa on osoitettu, että avoimuus mahdollistaa homojen voivan rakentaa selkeän minäkuvan ja kehittää myönteisen vähemmistöseksuaalisen identiteetin."

Kyselytutkimus tehtiin 161 henkilölle, jotka olivat lesboja, homoja taikka bi-seksuaaleja.

Tutkimus tehtiin Rochesterin yliopistossa Yhdysvalloissa. Yksi sen toteuttajista oli psykologian professori Richard Ryan.

************

Tähän asiaan liittyy hieman Kalle Haatasen YLE Radio 1:ssä tekemä tärkeä haastattelu otsikolla Teinihomojen itsemurhat. Se esitettiin ensimmäisen kerran viime vuoden syksyllä, jolloin USA:ssa nousi keskusteluun homonuorten tekemät itsemurhat. Ohjelma on nyt uusintana Ylen verkossa.

Haatasen haastateltavana on Setan nuorisoasiain koordinaattori Anders Huldén. Keskustelun ehkä kiinnostavin seikka on Huldénin kommentti, että nuorille ja sateenkaari-ihmisille muutenkin pitää saada lisää myönteisiä samaistumismalleja ja asioita, julkisuuden kielteisen informaation sijaan.

Reitti sivulle löytyy alla olevasta linkistä. Haastattelu on uusittu 13.6.2011.

Setan nuorisoasiain koordinaattori Anders Huldén kommentoi tätä aihetta pyynnöstäni.

Anders Huldén:
- Ulostulosta on Suomessakin tullut miltei kaikille tuttu käsite. Nuorilta kysyttäessä osataan aina kertoa että "tulla ulos kaapista" tarkoittaa, että joku kertoo olevansa lesbo, homo tai bi. Yhteiskunnallisella tasolla ulostulot ovat muuttuneet aikaisempaa arkisemmiksi asioiksi, mutta todellisuus vaihtelee valtavasti eri ympäristöissä. Yksittäisten ihmisten henkilökohtaiset kokemukset ovat siksi vielä hyvin monenlaiset - osa ei kummemmin ajattele koko asiaa kun toisille ulostulo edes missään kontekstissa voi tuntua mahdottomalta.

- Vaikka yhteiskunnassa totutaan ulostuloihin, ei pitäisi tottua kaappeihin alkuunkaan. Tulisi ahkerammin kyseenalaistaa, että ne edelleen muodostuvat uudestaan ja uudestaan. Ei tulisi tyytyä siihen, että kunhan asiat aikoinaan selviää, homo tulee kaapista ja se on ah niin suvaitsevassa yhteiskunnassamme yhtä luontevaa kuin perhosen ryöminen kotelosta koska näinhän se menee. Jos ulostulot ovat jatkuvasti tiedostetun valinnan varassa - uskallanko vai en? - niin eihän ne ole silloin luontevia. Vaikka niihin tottuukin arkielämässä, saattavat ne silti aiheutta vaivautuneisuutta ja se sitoo loppupeleissä isoja resursseja. Vaikka edelleen tarvitaan kovasti tukea turvallisiin ulostuloihin, on asioiden edistämisessä moninaisuuden valtavirtaistaminen tosi tärkeää. Puhutaan paljon että pitää oppia hyväksymään erilaisuutta ja olemaan suvaitsevaisia, mutta minusta tuo on niin sitä ulostuloihin tottumista. Jospa voitaisi mieluummin hyväksyä moninaisuus tosiasiana ja pitää se lähtökohtana.

Science Daily, Is Coming out Always a Good Thing?
Abstrakti ja koko teksti, Social Psychological and Personality Science
YLE Radio 1: Kalle Haatasen sivut

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!