Wowereitin kymmenen vuotta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 4

Berliinin mediassa huomioitiin torstaina 16.6 laajasti pormestari Klaus Wowereitin kymmenen vuoden hallintokausi. Wovereit oli valittu 16.6.2001. Demari Wovereit ilmoitti ennen vuoden 2001 valintaansa homoudestaan lisäten perään "ja se on hyvä niin". Veto esti aikanaan turhan tabloidisenttauksen.

Syksyllä pidetään kaupungissa kunnallisvaalit. SPD säilynee suurimpana puolueena, mutta pormestariksi voi tulla valituksi joku muukin, esimerkiksi jos nousussa olevat vihreät ja kristillisdemokraatit sopivat jotain demarien selän takana. Nykyisellään Berliinissä on demarien ja vasemmiston (Linke) liitto.

Wowereitin suuria saavutuksia ovat kaupungin talouden tasapainottaminen sekä panostus koulutukseen. Hän lupasi ilmaisen päivähoidon kaikille ja piti sanansa. Sittemmin hän päätyi kannattamaan kokonaan vapaata opiskelua, satukirjoista diplomityöhön. Berliini saa myös ensi vuonna pääkaupunkitason lentokentän, joka vihdoin vastaa sitä, mitä Tempelhof oli sarjassaan 30-luvulla.

Berliinin imago on vahvistunut matkailukohteena. Tästä eivät toisaalta kaikki pidä. Muutama keskustan kaupunginosa täyttyy nuorekkaista matkailijoista, jotka toisaalta häiritsevät eivätkä lopulta tuo paljon rahaa kaupunkiin. Woveritin yritykset houkutella teollisuutta takaisin Berliiniin eivät ole oikein vetäneet.

Kriittisimpiä ovat kommentit olleet asuntopolitiikasta. Kaupunki möi sosiaalisen asuntotuotannon yhtiönsä. Vuokrat ovat kaupungissa kovassa nousussa. Wovereit sanoi ensin, ettei "kaikkien tarvitse asua Mittessä", mutta ilmiö on levinnyt jo laajalle. Vuokra-asuminen on yleistä, eikä rajoitu yhteiskunnan tuella asuviiin. Yleinen turvallisuus etenkin maanalaisessa ja kaupunkijunassa on heikentynyt. Wovereit lisäsi poliisien läsnäoloa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Pormestarin seksuaalinen suuntautuminen ei kertakaikkiaan ole jutun aihe. Esimerkiksi RBB:n kulttuurikanavan puhelinohjelman soitoissa ei kukaan nostanut asiaa. Tagesspiegelin lainaamassa Die Zeitin sadan kysymyksen haastattelussa aihe tuli esille loppupuolella. Lehti kysyi, tiesiko Wowereit yhtään homovitsiä, joka valitettavasti olisi hauska. KW vastasi kysymyksellä, miksei homoista voisi olla myös hauskoja vitsejä. - Onhan olemassa mm juutalaisia, jotka kertovat hauskoja vitsejä juutalaisista. Ratkaisevaa on vitsin lähtökohta, onko se diskriminoiva vai ehkä itseirooninen, sanoi Wowereit.

Entä onko heteromiesten syrjintä homojen parissa ongelma?
- On tietysti olemassa homomiehiä, jotka ovat suvaitsemattomia, esimerkiksi lesbojen suuntaan, mutta myös heteromiehiä vastaan. Tämä on tietenkin yhtä tuomittavaa kuin yhä vielä selväst yleisempi homomiesten syrjintä. Jos vaatii itselleen hyväksyntää, silloin tulisi olla hyvänä esimerkkinä itse.
Mitä sanotte kliseestä, että niinsanontuissa luovissa ammateissa on erityisen paljon homoja? - En tiedä, saanko tästä kliseestä mitään irti, mutta ehkä on, koska heillä on erityinen kiintymys kauniisiin asioihin.
- Mikä on kolmikymmenvuotisen avionne salaisuus?
- No ei vielä kolmeakymmentä, vaan kahdeksantoista vuotta. - Eikä suhde ole mikään avioliitto, vaan parisuhde. ( Toimittaja oli tosiaan käyttänyt sanaa Ehe). Toinen on hyväksyttävä, kaikessa erilaisuudessakin. Voi yrittää puolisoa muokata, mutta ei vääristää. (Wovereit käytti sanaparia formen ja verformen.)

Wowereitin puoliso Jörn Kubicki on neurokirurgi.

4 kommenttia

Vaikka teen näitä juttuja toimittajanimimerkillä Torontolainen (perua bloginpidosta Church Streetiltä), Berliini on ollut pitkään keskeinen paikka, vaikka Toronto tulikin väliin. Tämäkin juttu syntyi Krumme Lanken tienoilla kaupungin lounaisreunalla (eli kaukana kulmilta, joita turistit kansoittavat). Torontosta ja Berliinistä: Nykyinen erisuuntaisuus korostuu pormestareissa. Torontossa oli ehdolla Smitherman, aviossa miehen kanssa, toisena pääehdokkaana oikeistolaiseksi änkyräksi jo kampanjan aikana profiloitunut Rob Ford, joka sai massiivisen voiton. "Vanhassa Torontossa" Smitherman olisi voittanut, mutta esikaupunkien vanhat vihaiset miehet (ja naiset) vetivät Fordin valtaan, ja provinssin tasolla jatkoa seurannee lokakuussa Ontarion vaaleissa. Eli synkkää siellä. Vaan Berliini olkoon toivomme, näin tekolennokkaasti ilmaistuna. Ja samalla uskokaamme, ettei kehitys Suomessa mene aivan penkin alle.

Kommenttia muokattu: 16.06.2011 klo 16:02