Vaihtelua paneelikeskusteluihin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006


Kun Seta käynnisti vaalikampanjansa marraskuussa, eräs puhuja silloin varoitteli: paneelikeskustelut eivät vedä yleisöä. Tampereella oli iso paneeli ja sali pullollaan väkeä. Luultavasti Kimmo Sasin (kok), kristillisdemokraatin ja jonkun perussuomalaisen mahdollinen läsnäolo houkutteli väen liikkeelle. Syntyy varmaan kipakkaa väittelyä, eikä kaikki ole samaa mieltä kaikesta. Väittelyä syntyikin.


Erilaisia näkemyksiä edustavien panelistien mukaan saaminen voi olla vaikeaa. Ei kukaan halua tulla yleisön solvaamaksi ja buuaamaksi mielipiteidensä vuoksi. Yleisö näissä paneelikeskusteluissa on yleensä aika ”samanmielistä”.


Homofobian vastaisena päivänä 17.5.2011 Frankfurtissa kokeillaan uudenlaista yleisötilaisuutta. Mukana on Deutschland-radion kulttuuritoimitus ja tunnin tapahtuma radioidaan. Ohjelmaa kutsutaan ”radiofeatureksi”.

Päähenkilöitä on yksi: Albert Lörken. Ohjelmassa yritetään luoda hänen elämänvaiheidensa kautta katsaus Frankfurtin homoliikkeen historiaan. Albert Lörken oli lahjakas maatalon poika, joka tuli kaapista 1960-luvulla. Tunnin aikana kuullaan haastatteluita ja myös päähenkilön omaa ääntä nauhoituksina. Hän muutti maalta Frankfurtiin, suurkaupunkiin, ja oli perustamassa uutta homoliikettä. Oli monia keinoja herättää muun väestön huomiota: oltiin vihaisia, protestoitiin maistraateissa ja pörssissä, esiinnyttiin naisten vaatteissa, jne. Seuraavat vuosikymmenet menivät siihen että korostettiin, miten miehisiä homot ovat. Sitten tuli AIDS ja paha taantuma. Albert Lörken kuoli myöhemmin aidsin seurauksiin omassa kotikylässään, koska häntä lääkittiin väärillä lääkkeillä. Kukaan ei voinut kuvitella, että hän oli homo.

Ohjelmassa esiintyy tuon ajan tuntija ja nykyinen homoliikkeen aktivisti Michael Holy, jonka kanssa yleisö voi keskustella ohjelman loppupuolella. Tilaisuus järjestetään Frankfurtin ammattikorkeakoulussa. Koulun johtaja, Dr. Detlev Buchholz, itsekin homo, sanoo, että homofobia on kouluissa ja korkeakouluissa hyvin yleistä, vaikka jo vuosien ajan on tehty työtä homofobiaa vastaan. Ammattikorkea on avoin oppilaitos, jossa erilaisuus hyväksytään ehdoitta, vaikka joillakin opintosuunnilla elää yhä perinteisiä ennakkoluuloja homoja ja lesboja kohtaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


*****

Homofobian vastaista päivää vietetään eri puolilla maailmaa eri tavoin. Monissa kaupungeissa on tänäkin vuonna ilmapallo-flashmob, eli ilmapalloihin kiinnitetään homofobian vastaisia viestejä ja pallot päästetään vapauteen. Hampurin raatihuoneella lähetetään matkaan 1000 värikästä palloa. Viime vuonna pallotempauksia oli mm. New Yorkissa, Berliinissä, Helsingissä, Pietarissa ja Moskovassa.

Berliinissä on vuodesta 2007 alkaen ollut monenlaisia kiss-in -tapahtumia. Tietyn aikataulun mukaan kokoonnutaan eri puolilla kaupunkia suutelemaan toinen toistaan. Tänä vuonna ”suudelmamaraton” jatkuu. Mottona on "Protect every kiss!". Viime vuonna suutelupaikkana oli Ugandan Berliinin suurlähetystö, toissa vuonna homomuistomerkki ja sitä ennen ”pahamaineiset” Neuköllnin ja Lichtenbergin kaupunginosat.


Frankfurtissa oli viime keväänä Hauptwachella ”Same sex hand holding” -tapahtuma, jossa ihmiset hiljaisesti pitivät toisiaan kädestä viiden minuutin ajan. Tänä vuonna tehdään samanlainen tempaus ja samalla jaetaan lehtolehtisiä, joissa ohikulkijoille kerrotaan tapahtumasta. Tämä on pienieleinen mielenilmaus, johon kaikki halukkaat voivat liittyä.

Ruotsissa 17.5. on perinteisesti ollut hyvin moni-ilmeinen . Mm. nuoret ovat puhallelleet keskustassa saippuakuplia, on ollut paneelikeskusteluja ja mielenosoituksia. Tukholmassa ohjelmia ei ole vielä julkaistu, mutta koko illan tapahtuma on mm. juristien talossa.

Pietarissa on ollut kahtena viime vuonna ilmapallotempaukset, ja sellainen on nytkin suunnitteilla.
http://www.youtube.com/watch?v=YhEyUztO4PI

Suomen ohjelmia löytyy tältä nettisivulta

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!