Suomalaistaustainen Adriane Carr luottaa gay-äänestäjiin Vancouverissa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto

Kanadan vihreiden suomalaistaustainen varapuheenjohtaja Adriane Carr yrittää toista kertaa Kanadan parlamenttiin vaaleissa 2.5 ja pitää keskeisenä tukiryhmänään Vancouverin gay-kenttää. Uutinen ilmestyy ranneliike.netissä myös siksi, että Green Party of Canadalla on maan laajin gay-rights tavoiteohjelma ja Carr on ollut aktiivisesti mukana mm Vancouverin pride-tapahtumissa.

Carrilla on vastassaan kuitenkin istuva liberaalikansanedustaja Hedy Fry. Hän on taustaltaan lääkäri ja sai mainetta mm ollessaan valmis hoitamaan HIV-sairastuneita aikana, jolloin monet lääkärit eivät olleet heistä kiinnostuneita. Carr huomauttaa kuitenkin, että Fryn ansiot ovat tosiaan vuosien takaa ja lähimenneisyydessä hän on ollut gay-asioissa aika vaisu.
Adriane Carr toteaa viestinnässään, että ”gay community on ollut etulinjassa taistelussa väkivaltaa, eriistyneisyyttä ja kielteisyyttä vastaan”.

Yhdenhengen vaalipiirien takia Kanadan vihreillä ei ole ainuttakaan parlamenttipaikkaa, vaikka valtiollinen ääniosuus on seitsemän prosentin tuntumassa. Samanlaisissa vaaliteknisissä olosuhteissa vihreiden on onnistunut saada edustaja läpi kuitenkin mm Melbournessa (Victoria, Austr.) ja Brightonissa (UK). Sekä Melbournen että Brightonin äänestäjäkunta oli varsin GLBT-pitoista. Vancouverin keskustan vaalipiirissä Adriane Carr yrittää nyt samaa. Vaikeudet ovat kuitenkin suuria ja tarkkailijat eivät oikein usko vihreiden läpimurtoon. Alue on pääasiassa high rise –taloja ja esimerkiksi perinteinen door-to-door –vaikuttaminen on hankalaa. Mutta mahdollisuuksia on.

Adriane on ensimmäisen polven kanadansuomalainen. Hänen äitinsä Taimi muutti Kanadaan Haapamäeltä. Adriane ei tee numeroa suomalaisuudestaan. Minulle se tuli ilmi, kun vihreiden puheenjohtajan Elizabeth Mayn infossa Torontossa muuan nainen tuli tervehtimään suomeksi. Kävi ilmi, että kyseessä olikin vihreiden kansallinen varapuheenjohtaja Adriane Carr. Kuten yleensä Kanadassa, eurooppalaistaustaisten muuttotausta häipyy pian, koska he eivät kuulu ”näkyviin muuttajaryhmiin”. Adrianen suomen taito on varsin rajallinen ja enemmänkin käytännön elämään liittyvä. Poliittisia yhteyksiä Suomeen ei ollut syntynyt, ainakaan tavatessamme viime kevättalvella.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Todettakoon, että toinen näkyvä suomalaistaustainen Kanadan politiikassa on kansanedustaja Megan Leslie. Hänet on valittu Halifaxista demarien (NDP) edustajana. Leslie on ehtinyt opiskelemaan myös Tampereella. Leslie nousi kansalliseen politiikkaan 2008. Sitä edellinen näkyvä suomalaistaustainen oli Judy Erola, mm ministerinä Trudeaun aikana. Judy on edelleen joskus televisiossa, mm kun tarvitaan Trudeaun ajan tuntijoita.

Pitää kertoa vielä, että Adrianen tytär Kallie George on nuori, mutta jo paljon tehnyt kustannustoimittaja. Hän oli keskeisesti mukana, kun Kanadassa julkaistiin uusi, tuore käännös Kalevalasta, kuvituksena Suomesta ostetuin oikeuksin 90-luvulla julkaistu Lasten Kalevala. Käännös oli torontolaisen Kaarina Brooksin.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!