Saksassa lopetettiin avoin homojen ja lesbojen syrjintä armeijassa vuonna 2000. Silloin ilmestyi opas johtotehtävissä oleville henkilöille, teemana seksuaalisuus. Oppaassa sanotaan, että armeija on suvaitsevainen erilaisia seksuaalisia suuntautumisia kohtaan. Opasta täydennettiin vuonna 2004, ja sen jälkeen homot ja lesbot kelpasivat myös johtotehtäviin. Taustalla oli sitä asiaa koskeva hallinto-oikeuden päätös. Kovin pitkä ei siis ole suvaitsevaisuuden historia Saksan armeijassa kuten ei monissa muissakaan eurooppalaisissa armeijoissa.
Oma etujärjestö
Määräysten mukaan henkilön intiimialue on osa persoomnallisuutta, eikä siihen saa puuttua. Seksuaalisuudella on merkitystä vain, jos se vaikeuttaa palvelukseen kuuluvaa yhteistyötä. Sillä ei ole merkitystä , onko suuntautuminen homo- vai heteroseksuaalista.
Koska syrjintää ei poisteta pelkillä määräyksillä, perustettiin 2003 yhteistyöelin Bundeswehrin homoseksuaaleja varten (AHsAB, Arbeitskreis Homosexueller Angehöriger der Bundeswehr). Se toimii neuvontapisteenä ja edunvalvojana. On myös "kuuma linja", johon voi ottaa yhteyttä.
Homoseksuaalisuus Saksan armeijassa ei ole täysin ongelmatonta, vaikka asia onkin ratkaistu paperitasolla. Valituksia esim. syrjinnästä tulee edelleen.
Ei tarkkoja lukuja
AHsAB:n tiedottaja Peer Uhlman sanoo, että suvaitsevaisuus eri joukko-osastoissa vaihtelee. Esim. laskuvarjojääkäreissä tai vuoristojääkäreissä on hyvin vaikea tulla ulos kaapista. Homoseksuaalien määrää armeijassa kukaan ei ole laskenut. Jos armeija on osa yhteiskuntaa, voi arvioida, että heitä on 6500 - 12 500 (5%-10% väestöstä). Sotilaita on yhteensä n, 250 000. Etujärjestöön kuuluu vajaa 100 henkeä.
Yhteydenottoja järjestöön on aika vhän. Monet varmaan pelkäävät, että heidän puhelinliikennettään seurataan. Useimmat yhteydenotot ovat tähdänneet siihen, että soittaja haluaa mielipiteiden ja kokemusten vaihtoon samassa tilanteessa olevien kanssa.
Armeijavaltuutetun näkemys syrjinnästä
Armeijavaltuutettu (Wehrbeauftragte) Reinhold Robbe totesi vuoden 2009 vuosiraportissaan, että syrjintää on. Oli joitakin tapauksia, joissa voi todeta seksuaalisen suuntautumisen vaikuttaneen syrjintään. Määräysten mukaan kaikenlainen homojen ja lesbojen syrjintä on kiellettyä, mutta tosiasiassa sitä voi esiintyä.
AHsAR sanoo, että armeijan pitäisi pitää tätä asiaa enemmän esillä. Mitään erityisoikeuksia homot ja lesbot armeijassa eivät halua. Tarvittaisiin vähemmistöille jokin foorumi, jossa voidaan vaihtaa kokemuksia.
www.ngz-online.de