Homopoliisit: Unkariin suunnitellaan homopoliiseille omaa järjestöä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Eilen liberaali unkarilainen Népszabadság-lehti julkaisi pitkän jutun homoista poliiseina. Konstaapeli János Gamauf ammuttiin elokuun 4. päivänä aamuvarhaisella valtatiellä, kun oltiin tekemässä normaalia liikenneratsiaa. Laukaukset tulivat ohiajavasta autosta. Oletettu ampuja löytyi itsemurhan tehneenä autostaan lähistöltä. Lehdissä alkoi liikkua huhuja, että ampuja ja uhri olivat tuttuja ja kyseessä oli homo-mustasukkaisuusdraama, ja miehillä oli ollut suhde. Kyläläiset tiesivät suhteesta. Miehet tapailivat usein lähistöllä huvipaikassa. Poliisin sukulaiset kielsivät asian ehdottomasti.Siitä ei kuitenkaan ole tietoa, oliko laukaukset tarkoitettu nimenomaan tappamaan tämä poliisi. Poliisiyhteisössä tiedettiin Janos Gamaufin seksuaalinen suuntautuminen, mutta ampujan tiedettiin tapailevan myös seudun naisia.
http://ranneliike.net/teema/kaksoismurha_balatonilla_edelleen_mysteeri?cid=11&aid=4420

Eläkkeellä oleva poliisipäällystöön kuulunut Zoltán Németh sanoo, että tässä on nyt noussut esiin kysymys, josta poliisikunta mieluimmin vaikenee, nimittäin homot poliiseina. Zoltán Németh on ollut lähes ainoa poliisi, joka avoimesti on julkisuudessa kertonut itsestään. Zoltán sanoo, että poliisien työyhteisö on jakautunut kahtia ampumistapauksessa. Lähityötoverit ja esimiehet kunnioittavat uhrin muistoa. Poliisijohto vaikenee koko asiasta.


Zoltán Németh tuli julkisuuteen

Zoltán Németh oli vielä aktiiviurallaan viime vuonna, kun hän tuli kaapista julkisuuteen. Hän ja toinen poliisi esiintyivät homojärjestön keskustelutilaisuudessa, jossa puhuttiin homoista ja poliisista. He olivat etukäteen kertoneet omille esimiehilleen aikeestaan tulla esiin. Zoltán Némethin mukaan asia ei ole työpaikalla aiheuttanut mitään ongelmia. Hän työskenteli poliisin johtotehtävissä. Tärkeää oli aina se, miten hän hoiti työnsä eikä se, millainen hänen seksuaalinen suuntautumisensa oli.

Monet poliisit ottivat häneen yhteyttä julkisuuteen tulon jälkeen. Hän sai muilta poliiseilta 30-40 yhteydenottoa. Kaikki eivät paljastaneet olevansa homoja, mutta olivat vain "uteliaita". Mutta oli myös niitä, joilla oli työpaikallaan ristiriitoja ja hyökkäyksiä seksuaalisen suuntautumisen vuoksi. Siitä lähti liikkeelle ajatus perustaa homopoliiseille oma järjestö, joka antaisi apua, neuvoja ja tukea, ja vuosien vaikenemisen jälkeen asiasta voitaisiin keskustella ääneen. Tutkijoiden mukaan homoja on yhteiskunnassa jopa 9%. Sellaisissa maskuliinisissa ammateissa kuin poliisissa tai pelastuslaitoksella määrä voi olla suurempikin. Kun poliiseja Unkarissa on 45 000, heistä homoja voi olla neljä tuhatta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Poliisin johdossa ei kuitenkaan tuettu ajatusta omasta homojärjestöstä millään lailla. Ilman johdon tukea järjestöä ei kannata perustaa. Jotta järjestö olisi saanut oikeutuksen, poliisin johdon olisi pitänyt lähettää kiertokirje, jossa ilmaistaan tuki asialle.

Tällainen järjestö auttaisi sekä homopoliiseja että homoja yleensäkin - uhreina. Zoltán Németh sanoo useammankin kerran olleensa tilanteessa, jossa homouhri esittää epäilyksensä poliisin riippumattomuudesta ja asenteesta. Osa homoista pitää poliisia homofobisena.

Zoltán Németh sanoo, että hänen uraansa homous ei ole mitenkään haitannut, mutta homopoliisit joutuvat erityiseen tilanteeseen omassa elämässään ja työssään, ja sellaisista asioista on vaikea puhua edes poliisin psykologien kanssa. Hän itse otti tämän kysymyksen esiin keskusteluissa psykologin kanssa - tarkoituksellisesti - mutta tämä ei selvästi halunnut kajota siiheen teemaan.

Homo poliisina ei ole sen suurempi riski kuin hetero poliisina. Mutta olisi hyvä, että homopoliiseilla olisi tasaveroiset mahdollisuudet puhua työhön liittyvistä ongelmista kuin heteropoliiseilla. Kun Zoltán Németh hakeutui poliisiksi, silloin homous esti sen uran. Hän oli kuitenkin naimisissa, eikä sellaista kysymystä edes osattu esittää. Nyt hän on eläkkeellä, mutta hän tuntee muutaman aktiivisen poliisin, jotka yrittävät perustaa maahan homopoliiseille omaa järjestöä.


http://nol.hu/belfold/20100824-kenyes_temarol_nyiltan__oszinten


Suomessa asia oli viimeksi esillä vuosi sitten

YLE haastatteli vuosi sitten pelastusopiston rehtoria, puolustusvoimien merisotakoulun johtajaa ja poliisiammattikoulun rehtoria. Setasta varapuheenjohtaja Kirsti Laine esitti omat kommenttinsa.

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/08/kovilla_aloilla_homous_on_edelleen_tabu_930368.html

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!