Unkari: Vaalit mullistavat myös parisuhdelainsäädäntöä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 2

Unkarin parlamenttivaalien ensimmäinen kierros on huhtikuun 11. päivänä, toinen kierros 25. huhtikuuta 2010. Luvassa on suuri yhteiskunnallinen muutos. Nyt vallassa oleva sosialistinen puolue jää noin 20%:iin äänistä. Kansalliskonservatiivinen Fidesz-puolue nousee mahdollisesti jopa 2/3 enemmistöksi, jolloin se voi muuttaa lakeja miten haluaa. Fidesz on nyt rakentamassa vaaliohjelmaansa. On 10 kohdan ohjelma ja yksi niistä koskee homoparien oikeutta reisteröityyn parisuhteeseen. Sosialistinen parlamentin enemmistö hyväksyi rekisteröidyn parisuhteen viime vuonna ja laki astui voimaan heinäkuun alussa 2009. Nyt Fidesz pitää lain huonontamista niin tärkeänä, että se kuuluu 10 kohdan ohjelmaan asiana numero 6.

Konservatiivinen lehti Heti Válasz kertoi eilen, että lakia rekisteröidystä parisuhteesta ei ehkä kumota kokonaan, mutta siihen tehdään heikennyksiä. Sen jälkeen homoparisuhteita ei voi enää solmia henkikirjoittajan luona, siellä, missä solmitaan heteroavioliitot.

Valtaan nousevan Fidesz-puolueen vaaliohjelmaa ei ole vielä julkistettu. Se julkaistaan tarkemmin vasta pari viikkoa ennen vaaleja, joten tarkkaa tietoa suunnitelmista ei ole.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Äärikansallinen Jobbik-puolue on vaatimassa, että rekisteröity parisuhde on kokonaan mitätöitävä. Jobbik-puolueen kannatus eurovaaleissa kesällä oli n. 13-14%. Jobbik-puolue ratsastaa juutalais-, homo- ja mustalaisvihalla ja pitää yllä puolisotilaallista, kiellettyä Unkarin kaartia, joka käy pelottelemassa mm. romaneja.

Viimeisimmät vaaliennusteet: sosialistit n. 20%, Fidesz ainakin 63%, Jobbik yli 10%.

2 kommenttia

Tämä on juuri se asia, mitä inhoan yli kaiken demokratiassa! Jos joku ryhmä onnistuu saamaan liikaa valtaa, se pystyy päättämään periaatteessa ihan mitä haluaa.
  • 2 / 2
  • JonesTheBones
  • 13.3.2010, 16.23
@sleepygay Kertaappas yhteiskuntaoppisi. Jos jokin tietty ryhmä omaa kyvyn päättä asioista miten haluaa, niin se ei ole demokratiaa. Jos suurin osa kansalaisita esimerkiksi valitsee Fidesz-puolueen, niin valinta on demokraattinen, mutta valta ja vallankäyttö Fideszissä on luonnollisesti vähemmän demokraattista. :)