Caravaggio Teemalla
Caravaggio syntyi 28.9.1573. Hän opiskeli Venetsiassa ja Milanossa. Vuonna 1590 hän asettui Roomaan. Maalarina hänet tunnetaan hyvin naturalistisesta tyylistä. Töitä hän sai kirkolta ja aatelisilta. Vahvoin värein tehdyt maalaukset ovat yleensä kohtauksia raamatusta. Mutta hän teki myös muotokuvia nuorista miehistä tai nuorukaisista.
Hän asui Roomassa homokardinaali del Monten luona. Tämä oli hänen suosijansa. Vuosina 1600-1605 Caravaggio oli jatkuvasti kollegoiden vihan kohteena ja silloin sattui jopa pahoinpitelyjä ja oikeusprosesseja. Vuonna 1603 hän löi pallopelissä yhden vastustajansa hengiltä. 1606 murhan jälkeen hän pakeni Maltalle. Häntä vastaan nostettiin kuitenkin oikeusprosessi. Hän pakeni uudelleen Sisilian kautta Napoliin. Siellä hän joutui hyökkäyksen kohteeksi ja loukkaantui pahasti. Roomassa hänet armahdettiin. Sitten hän matkusti Porto Ercoleen, jossa hänet väärinymmärryksen vuoksi vangittiin.
Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Tähän hätään hänen seksuaalisuudestaan ei kuitenkaan löytynyt tarkempaa tietoa.
Derek Jarman teki hänestä elokuvan Caravaggio (1986).
Caravaggion seksuaalisuudesta on taidehistorian saralla käyty paljon keskustelua. Vaikka Caravaggio käytti usein poikia ja nuoria miehiä malleina allegorisissa maalauksissa (ko. maalaukset eivät siis ole varsinaisesti muotokuvia) kuten "Amor vincit omnia" (
http://englishmaninberlin.files.wordpress.com/2009/11/caravaggio_amor_berlin.jpg) tai "Bacchus" (
http://www.csus.edu/indiv/c/craftg/graphics/bacchus.jpg), vain Caravaggion naisseikkailuista on jäänyt kirjallisia lähteitä. Jotkut tutkijat ovat ehdottaneet, että nuorten miespuolisten prostituoitujen (joita Caravaggion mallit luultavasti ovat) käyttö oli yleistä, eikä sitä näin ollen olisi pidetty erikoisena. Toisaalta Michelangeloa, joka syntyi 98 vuotta aikaisemmin, syytettiin julkisesti homoudesta ja pederastiasta.
Nykyään taidehistorian piirissä ollaan yleisesti sitä mieltä, että ko. nuoria alastomia miehiä sisältävät maalaukset ovat allegorioita, ja esim "Bacchuksen" ajatellaan olevan varoittava esimerkki "hekumallisuudesta". Myös maalausten tilaajien ajatellaan vaikuttaneen mallien valintaan.