Welt-lehti pohtii helluntaiaamuna Paavalin olemusta ja opetusta. Aiheesta on äskettäin ilmestynyt saksankielellä uusi kirja. Helluntai on kirkon syntyhetki. Mutta Paavali sai aikaan sen, että kirkosta tuli globaali liike.
*****
Millainen olisi rikostutkijan hahmottelema tietokonekuva Paavalista. Ainakin hän oli ihminen, jolla oli sivistystä, kaunopuheisuutta, lauhkeutta ja sisäistä poltetta. Vanhoista kirjoituksista toiselta vuosisadalta on löytynyt kuvauksia Paavalista. Hän oli pieni, kaljupäinen mies, väärät sääret, kulmakarvat yhteenkasvaneet, kyömynenä. Hän oli alunperin teltantekijä ja kristittyjen vainooja. Mutta hänestä tuli kristinuskon "toinen perustaja". Keisari nero teloitutti hänet vuonna 64. Näin ainakin väitetään.
Hän tunsi hyvin juutalaisuuden, mutta hän tunsi myös antiikin kreikkalais-roomalaisen ajatusmaailman. Parista kiistanalaisesta kysymyksestä keskustellaan edelleen. Oliko Paavali naisvihaaja? Hänen kirjeistään voisi päätellä, että hänen naiskuvansa oli hyvin negatiivinen. Hän kieltää naisia puhumasta seurakunnan tilaisuuksissa. Aviomiehelle on oltava kuuliainen. Kuitenkin hän arvostaa naisten työtä seurakunnassa, ja roomalaiskirjeessä erityisesti kiittää muutamaa naista seurakuntatyöstä.
Entä homoviha? Saavatko fundamentalistit tukea tiukalle uskolleen Paavalilta? Roomalaiskirjeissä varoitellaan luonnottomista nais-nais- ja mies-mies-suhteista. Paavali kuitenkin toistelee siinä jo olemassa olevia juutalaisia käsityksiä hellenistisen maailman vapaamielisyydestä. Juutalaiset vaativat, että ihmisten on alistuttava jumalan määräämään "luonnonjärjestykseen". Mutta Paavali ei erittele asiaa eikä viittaa evankeliumeihin.
Yksi Uuden testamentin asiantuntija varoittelee, että ei kannata toistella Paavalin ajan lauseita mietiskelemättä niitä tarkemmin. Paavali itse toistelee juutalaisia traditioita pohtimatta asiaa laajemmin. Paavali näki vain luonnottomuudet ja huoraamisen. Paavalin sanomiset eivät riitä, kun mietitään nykyään homoidentiteettiä ja homona elämistä.