EU:n syrjintäsuoja kattaa homot ja lesbot

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 2

Euroopan Komissio on ilmoittanut tänään, että vammaisuus, seksuaalinen suuntautuminen, uskonto ja uskomukset sekä ikä sisällytetään uuteen syrjintädirektiiviin. Europarlamentin homo- ja lesboasioita seuraava ryhmä ilmoitti komissiolle tyytyväisyytensä.

(PinkNews)


Huhtikuussa komissio ilmoitti, että Saksan ja joidenkin muiden maiden vastustuksen takia seksuaalinen suuntautuminen joudutaan poistamaaan syrjintädirektiivistä. ILGA-Europe käynnisti aktion, jossa vaadittiin syrjintäsuojaa myös homoille ja lesboille. Toukokuun lopulla parlamentissa äänestettiin asiasta, ja homot ja lesbot saivat laajan tuen. Vain osa konservatiivisista mepeistä äänesti homoja ja lesboja vastaan.

Syrjintädirektiivi määrittelee vain minimitason. Kukin maa omalla lainsäädännöllään määrittelee, miten syrjintäsuojaa toteutetaan. Esim. Suomessa on laaja syrjintäsuoja.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

2 kommenttia

  • 1 / 2
  • Krister
  • 13.6.2008, 15.38
Ei, Suomessa ei ole laajaa syrjintäsuojaa. Suomessa päätettiin Yhdenvertaisuuslaissa rajoittaa sukupuolinen suunautuminen syrjintäperusteena koskemaan vain työelämää, koska direktiivissä ei nimenomaisesti muuta vaadittu. Ylipäätään laki säädettiin vain, koska EU sitä vaati. Jos uusi direktiivi saadaan, on sitten meillä Suomessakin pakko laajentaa syrjintäsuoja koskemaan myös hlbti -väkeä.
Kuten Krister toteaa Suomen yhdenvertaisuuslaki on juuri niin laaja kuin direktiivi edellyttää. Lisäksi Suomessa tehtiin varsin epäonnistunut ratkaisu yhdistää työelämää koskeva laajempi sekä koulutusta ja palveluita koskevat suppeampi direktiivi yhdeksi laiksi. Suomen yhdenvertaisuuslain uudistamistyö on käynnissä ja työryhmä toi ensimmäisen väliraporttinsa jälkeen asian julkiseen keskusteluun otakantaa.fi:ssä alkuvuodesta. Setasta tuli tuolloin viesti, jäsenjärjestöille kannustaen osallistumaan keskusteluun. Keskustelu ja sen tiivistelmä ovat luettavissa otakantaa.fi:ssä. Yhteen lauseeseen tiivistäen: onneton "keskustelu" joka ei nouse kirjoittajien suppean kokemuksen subjektiivisuuden yläpuolelle. Tuolta pohjalta lain uudistamisesta tuskin tulee kovin merkittävää meidän näkökulmastamme. Minusta on hiukan erikoista että työtä Suomessa ei ole pistetty jäihin tuon direktiivin uudistamisen ajaksi, koska lienee ilmeistä, että sillä tulee olemaan suoria vaikutuksia Suomen lainsäädäntöön. Työryhmän työ tosin näyttää olevan todella pitkä ja ryhmää täydennettiin väliraportin jälkeen.

Kokonaan oma lukunsa on sitten se, miten lakia toteutetaan. Valtionhallinto sivuelin organisaatioineen on kammattu läpi ja valtiosektorilta yhdenvertaisuussuunnitelmat löytyy. Kunnat ovatkin sitten kokonaan toinen juttu, joskin niiden muodostamat kuntayhtymät ovat hiukan paremmilla. Viikonloppuna pitäisi ilmestyä Savon sanomissa juttu Savon kuntien yhdenvertaisuussuunnitelmien tilanteesta. Savon seta kyseli toukokuussa Setan kunnallisvaalitavoitteisiin liittyen asiasta ja tulosten perusteella Savon sanomat kirjoittaa asiasta. Tarkoituksemme oli nostaa Setan kunnallisvaalitavoitteet esille Etelä- ja Pohjois-Savossa hyvissä ajoin ennen kuin kunnallisvaalikampanjat käynnistyvät. Savon sanomat julkaisee nykyään lähes kaiken lehtisisällön myös verkkosivuillaan ja jutun ilmestyttyä julkaisemme yksityiskohtaiset tulokset kotisivuillamme (www.savonseta.fi).