Alankomaiden kruununperijällä on oikeus solmia halutessaan avioliitto mitä hyvänsä sukupuolta edustavan henkilön kanssa luopumatta kruunusta, totesi pääministeri tiistaina. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.
Kruununperijä Catharina-Amalia, 17, ei ole kommentoinut asiaa. Hänen yksityiselämästään ei myöskään tiedetä kovin paljon. Aihe nousi esiin hiljattain julkaistussa Amalia, Duty Calls -kirjassa, jossa väitettiin, että maan lainsäädäntö estäisi samaa sukupuolta olevan hallitsijaparin.
Pääministeri Mark Rutte sanoi aikojen muutteneen siitä, kun aihe oli pääministeritasolla esillä edellisen kerran vuonna 2000.
- Hallituksen näkemuksen mukaan kruununperijä voi avioitua samaa sukupuolta olevan henkilön kanssa, totesi Rutte parlamentille osoittamassaan kirjeessä.
Parlamentti oli kysynyt hallituksen kantaa asiaan.
- Hallitus ei näe, että kruununperijän tai kuninkaan pitäisi luopua kruunusta jos tämä halua avioitua samaa sukupuolta olevan kumppanin kanssa.
Rutten mukaan yksi asia on ratkaisematta: miten samaa sukupuolta olevien avioliitto vaikuttaa parin lasten perimysjärjestykseen - eikä sen päättäminen nyt ole järkevää.
- Se riippuu kulloisisenkin tapauksen tosiasioista ja olosuhteista - kuten voi huomata tutkimalla perheoikeuden muuttumista ajan myötä.
Nyt 17-vuotias prinsessa Catharina-Amalia on nykyisen kuninkaan Willem-Alexanderin tytär. Avioliitto ei tietojen mukaan ole hänelle vielä ajankohtainen.
Alankomaat salli ensimmäisenä maana maailmassa samaa sukupuolta olevien avioliitot vuonna 2001. Kuninkaallinen avioliitto kuitenkin vaatii hyväksynnän parlamentita. Kuningashuoneen jäsenet ovat toisinaan luopuneet paikastaan kruununperimysjärjestyksessä mennäkseen naimisiin ilman parlamentin lupaa.