Prahan Pride-festivaali on itäisen Keski-Euroopan tärkein sateenkaariteemainen kesätapahtuma

  • Uutinen
  • Pride
  • Kosti Heiskanen
Praha

Viikon mittainen Tšekin suurin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtuma Prague Pride päättyi sunnuntaina.

Pääkaupungissa Prahassa festivaalia vietettiin nyt 11. kerran. Ensimmäinen Prahan pride-tapahtuma järjestettiin vuonna 2010, kun joukko Tšekin hlbti-yhteisön aktiiveja päätti alkaa suunnitella pride-tapahtumaa Prahaan. Sitä ennen pride-marssi oli järjestetty parina vuonna Brnossa, mutta ei pääkaupungissa.

Tapahtuma on 11 vuodessa kasvanut yhdeksi entisten itäblokin maiden suurimmista pride-festivaaleista, joka houkuttelee vuosi vuodelta enemmän osallistujia ja antaa samalla turvaa syrjityille. Festevaali on osa maailmanlaajuista liikettä, jonka tarkoitus on muistuttaa, että kaikilla ihmisillä tulee olla yhtäläiset oikeudet seksuaalisesta suuntautumisesta ja sukupuolesta riippumatta.

Nykyisin Prague Pride -festivaali on itäisen Keski-Euroopan näkyvin kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtuma ja samalla Tšekin suurimpia kesätapahtumia.

Kaupunginjohtaja nostaa sateenkaarilipun salkoon

Prague Pride -festivaali avattiin 2. elokuuta nostamalla sateenkaarilippu kaupungintalon salkoon. Prahan 40-vuotias kaupunginjohtaja Zdeněk Hřib on tapahtuman suojelija.

Vuonna 2019 Hřib teki historiallisen teon: nuorekas kaupunginjohtaja uskalsi nostaa sateenkaarenlipun kaupungintalon salkoon. Tuolloin kaupunginjohtaja kertoi, että Praha tahtoo liputuksella nostaa tärkeitä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskettavia teemoja osaksi keskustelua.

- Lukuisat seksuaali- ja sukupuolivähemmistö ryhmät kärsivät vielä tänäkin päivänä syrjinnästä, sanoi Hřib lehdistölle.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Festivaalin johtaja Tomáš Bílý kertoi avajaispuheessa tavoitteesta yhdistää kaikkia yhdenvertaisuuden puolesta toimivia ihmisiä. 

- Tavoitteena yhdistää kaikki voimat naapurimaidemme sateenkaariyhteisön jäseneiden ja liittolaisten, organisaatioden ja yritysten kanssa, tarjota heille voimaa ja tukea samalla houkuttelemalla hlbti-vähemmistöihin kuuluvia vieraita ja heidän liittolaisiaan muualta EU:sta.

Tanssiva talo sateenkaaren väreissä (kuva: Kristýna Svobodová)

Pride-viikon aikana järjestettiin lukuisia kulttuuri-, koulutus- ja viihdetapahtumia. Tarkoituksena oli myös tuoda laajalle yleisölle maassa elävän hlbtiq+ -väestön elämää. Ohjelmassa otettiin huomioon myös hlbtiq+ -vähemmistöjen syrjitymmät ryhmät, kuten erityisen haavoittuvassa asemassa olevat HIV-postitiiviset, kuuromykät ja sateenkaari-romaniyhteisön edustajat. Romanien ja kuuromykkien ongelmista vähemmistönä ja syrjittynä ryhmänä on tullut yksi Priden teemoista tänä vuonna. Ohjelmaan kuului esimerkiksi laaja seminaari romaniväestöä edustaville hlbti-vähemmistöön kuuluville.

Prague Gay Pride-festivaalin johtaja Tomáš Bílý on tyytyväinen siitä, että festivaali houkuttelee mukaan myös tšekiläisiä yrityksiä. Hänen mukaansa jotkut yritykset ovat hyvin perillä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asioista, mutta osa yrityksistä lähti mukaan juuri saadakseen lisää tietoa.

Festivaali on ollut myös piristysruiske Prahan taloudelle. Pitkän koronasulun jälkeen paikalliset baarit ja klubit täyttyivät iloisista ympäri Eurooppaa Prahan pride-viikolle saapuneista juhlijoista.

Pride-kulkue peruuntui jo toisena peräkkäisenä vuotena

Koronaviruspandemiaan liittyvien rajoitusten vuoksi lauantaiksi suunniteltua seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kulkuetta Tšekin pääkaupungissa jouduttiin jättämään järjestämättä jo toisena peräkkäisenä vuoten. Sen sijaan pienryhmät saivat marssia omatoimisesti kaduilla ja kaupungin keskustassa. Live-tapahtumiin osallistumispaikkojen määrää joudutiin myös rajamaan, mutta risteily Vltavaa pitkin järjestettiin suunnitelmien mukaisesti.

Lauantai-iltapäivän helteinen sää houkutteli ainakin 10 000 vierasta kokoontumaan Streletskin saarelle, jonne oli pystytetty Gay Village. 

Prague Gay Village oli levittäytynyt keskustan kupeessa sijatsevalle 2,5 hehtaarin kokoiselle Streletskin saarelle. Siellä järjestettiin erilaisia esityksiä, Dark Queen -showta, työpajoja ja markkinat. Sunnuntain aikana oli mahdollisuus pelata erilaisia pelejä, osallistua uhreilutapahtumiin sekä paistaa makkaraa. 

Yhtenä iltana Streletskin saarella järjestettiin romanien zorba-ryhmän konsertti. Prague Pride -viikkoon kuului myös nuorille tarkoitettu kokonaisuus, joka kokosi yhteen satoja nuoria näiden omiin tapahtumiin viikon jokaisena päivänä.

(kuva: Petr Mráček)

Vieraita naapurimaista

Prahassa asuva 22-vuotias Tomáš odetteli Slovakian Bratislavasta saapuvia kavereitaan Florencin linja-autoasemalla.

- Olen osallistunut Prague Gay festivaliin viitisen vuotta. Minusta se on hyvin järjestetty. Vaikka juhlakulkuetta ei tänäkin vuonna voi pitää ei se haittaa, Gay Village korvaa sen hyvin.

Prahasta on tullut Tomášin mukaan turvapaikka monelle naapurimaiden seksuaalivähemmistöjen edustajille.

- Toisin kuin naapurimaamme Slovakia ja Puola ei Tšekki ole kovinkaan uskonnollinen.

Tästä syystä homojen asema on nuorenmiehen mukaan on paras Itä-Euroopassa.

Prague Gay Pride festivaali saa paljon kehuja ulkomaalaisilta vierailijoilta 
 
- Paras tapahtuma Itävallan lähellä.

Itävaltalaiset Max, 32, ja Kristina, 26, vierailivat Prague Gay festivaalissa jo kolmatta kertaa, eikä tämä vierailu jää viimeiseksi. Pariskunta uskoo tulevansa tapahtumaan taas ensi vuonna.

- Kun kävimme täällä ensi kertaa kolme vuotta sitten, päätimme, että tästä tulee jokavuotinen perinne.

Itävaltalaisten mukaan mukaan Prague Gay festivaali on enemmän kuin normaali homo pride. Pariskunta kehuu vuolaasti tapahtuman ilmapiiriä.

- Se on luova ja ystävällinen paikka kenelle tahansa. 

Asenteissa ja lainsäädännössä parannettavaa

Euroopan perusoikeusvirastosto FRA:n tutkimus osoittaa, vain 18 prosenttia tšekkiläisistä hlbtiq+ -vähemmistöihn kuuluvista on hyvin avoimia vähemmistön kuulumisestaan. Slovakiassa (9 %) ja Puolassa (6 %) tilanne on vielä huonompi. Tanskassa vastaava luku on 45 prosenttia, Alankomaissa 43, Ruotsissa 38, Saksassa ja Isossa-Britanniassa 32 ja Suomessa vähemmistöön kuulumisestaan avoimia on 23 prosenttia.

Euroopan hlbti-järjestöjen kattojärjestön ILGA Europen maavertailun mukaan Tšekin lainsäädäntö täyttää 26 prosenttisesti järjestön asettamat kriteerit, kun vertailun kärjessä oleva Malta täyttää kriteeristön 94-prosenttisesti. Esimerkiksi Suomi, Ruotsi ja Espanja täyttävät kriteeristön 65-prosenttisesti.

(kuva: Jaroslav Krejčí)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!