Egyptin uusista seteleistä kohu: sateenkaarenväreissä hehkuva moskeija

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Egyptin keskuspankki esitteli elokuun alussa uudet kymmenen ja kahdenkymmenen punnan arvoiset setelit. Tulevien 20 punnan arvoisisten maksuvälineiden vesileimassa näkyy sateenkaaren väreissä hehkuva moskeija.

Uusista seteleistä nousi kohu, kun sosiaalisessa mediassa alettiin esittää väritykseen liittyviä syytöksiä. Setelien suunnittelijalla epäiltiin olevan taka-ajatuksena edistää hlbti-vähemmistöjen yhteiskunnallisia oikeuksia konservatiivisessa Egyptissä. Kommenteissa on viitattu esimerkiksi syntiin ja häpeälliseen toimintaan. Kommenteissa vaadittiin uusien setelien boikotoimista. 

Keskuspankki on joutunut vakuuttelemaan, että liikkeelle lasketuilla seteleillä ei pyritä edistämään hlbti-vähemmistöjen oikeuksia, vaan että kyse on väärentämistä vaikeuttavasta turvaominaisuudesta. Keskuspankki myös kertoo, että julkaistut kuvat ovat alustavia eivätkä lopullisia.

Virhe median upotuksessa.

Egyptin uudet marraskuussa liikkeelle laskettavat setelit on tehty kierrätetystä kestävästä polymeerimuovista. Muovi on yleistynyt setelien valmistusmateriaalina, sillä se kestää kulutusta paremmin kuin perinteisemmät valmistusmateriaalit. Käyttöikä kaksin- tai jopa kolminkertaistuu paperista tehtyihin seteleihin nähden, eivätkä muoviset setelit tule kuluessaan samalla tavoin nuhruisen näköisiksi.

Laki ei suoraan kiellä homosuhteita

Vuonna 2013 tehdyn mielipidekyselyn mukaan 95 prosenttia egyptiläisistä katsoo, että homoseksuaalisuutta ei tule hyväksyä yhteiskunnassa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Egyptin nykylainsäädännön mukaan homosuhteet eivät ole rangaistavia, mutta käytännössä rangaistuksia on langetettu esimerkiksi irstailuun ja säädyttömään käytökseen vedoten. Rangaistukset voivat olla jopa 17 vuoden vankeustuomioita tai pakkotyötä. Monille homoseksuaalisesta toiminnasta epäillyille pidätetyille on tehty anaalitutkimus, jolla on pyritty selvittämään henkilön homoseksuaalisuutta. Maassa on myös kaavailtu nimenomaan homoseksuaalisten tekojen kriminalisoimista. 

Maassa ei myöskään ole minkäänlaista seksuaaliseen suuntautuneisuuteen tai sukupuolivähemmistöön kuulumiseen liittyvää syrjintäsuojaa. 

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!