Georgiassa peruttiin pride-marssi väkivallan vuoksi

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren
Pridea vastustavat mielenosoittajat parlamentin edustalla Tbilisissä (kuva: Vano Shlamov / AFP / Lehtikuva)

Georgian pääkaupungissa Tbilisissä peruttiin maanantaille aiottu pride-marssi väkivallan vuoksi. Priden järjestäjät peruivat tapahtuman, kun pridea vastustaneet esimerkiksi tunkeutuivat Tbilisi priden toimitilaan. Järjestäjien mukaan marssin järjestäminen olisi vaarantanut ihmishenkiä.

- Emme voi vaarantaa ihmishenkiä lähtemällä kaduille, jotka ovat täynnä väkivaltaisia hyökkääjiä, tiedottaa Tbilisi Pride Facebook-sivullaan.

Asiasta kertoo esimerkiksi BBC ja Suomessa Helsingin Sanomat

Pride-marssin vastustajat ovat järjestäneet laajoja mielenilmaisuja. Myös poliisin kanssa on ollut yhteenottoja, ja toimittajienkin kimppuun on käyty.

Myös maan pääministeri Irakli Garibašvili on vastustanut pridea. Hänen mukaansa ”niin sanottu” pride-marssi aiheuttaa yhteenottojen vaaraa maassa, jossa sen järjestämistä vastustaa suurin osa yhteiskunnasta. Myös sisäministeriö oli aiemmin vaatinut pride-tapahtuman perumista turvallisuussyihin vedoten. Pääministeri on myös syyttänyt oppositiota johtavaa maanpaossa elävää entistä presidenttiä, Mikheil Saakašviliä Pride-marssin tukemisesta. Pääministerin mukaan entinen presidentti pyrkii lietsomaan levottomuuksia. Georgian nykyhallintoa kritisoivat puolestaan katsovat sen tukevan hiljaisesti homovihamielisiä ja nationalististisia järjestöjä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Georgiassa vahva ortodoksikirkko on myös vastustanut priden järjestämistä. Maanantaina se kehotti ihmisiä julkisiin rukouksiin pride-tapahtumaa vastaan. Syksyllä 2019 mielenosoittajat ottivat Tbilisissä yhteen poliisin kanssa homoteenman sisältävän And Then We Danced -elokuvan ensi-iltanäytöksen yhteydessä. Monet mielenosoittajat kantoivat uskonnollisia symboleja. Maan ortodoksinen kirkko oli aiemmin kutsunut elokuvaa syntiseksi ja uskonnollisten arvojen vastaiseksi. Kirkon hermostuttaneen elokuvan taustalla puolestaan oli keväällä 2013 Tbilisissä järjestetty pride-tapahtuma, jota vastustavat pyrkivät hyökkäämään kulkueen kimppuun.

Tbilisi Priden järjestäjät ovat tuominneet pääministerin kommentit homovihaan yllyttävinä. Sen mukaan maan hallinto on paitsi epäonnistunut huolehtimaan hlbti-yhteisön ja tukijoiden turvallisuudesta, myös aktiiviesti haitannut näiden kokoontumisvapauden toteutumista. 

Maanantaina Euroopan unioni, Yhdysvallat ja Iso-Britannia vaati Georgiaa suojelemaan perustuslaillisten sananvaputeen ja kokoontumisvapauteen liittyviä oikeuksia, suojaamaan lehdistönvapautta käyttäviä toimittajia sekä tuomitsemaan julkisesti väkivallan.

Georgiassa samaa sukupuolta olevien väliset intiimit suhteet dekriminalisoitiin vuonna 2000. Sen jälkeen maahan on säädetty syrjintäsuoja, mutta toisaalta vuonna 2018 perustuslakiin tehtiin määritys avioliitosta vain miehen ja naisen välisenä. Transsukupuoliset ovat vuodesta 2008 lähtien voineet vahvistaa juridisen sukupuolensa, mutta Suomen lainsäädännön tapaan vahvistamisen edellytyksenä on steriliteetti ja sen lisäksi myös kirurgiset toimenpiteet.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!