Miesparin vanhemman puolison keski-ikä on Tilastokeskuksen tietojen mukaan selvästi korkeampi kuin naisparin vanhemman puolison. Tilastokeskus tarkastelee ensimmäisen rekisteröidyn parisuhteen tai ensimmäisen avioliiton solmineita samaa sukupuolta olevia pareja, ja tarkemmin vanhemman puolison keski-ikää. Vuonna 2019 ensimmäisen avioliiton solmineiden miesparien vanhemman puolison keski-ikä oli 44 vuotta, kun naisparien vanhemman keski-ikä oli 36 vuotta. Vastaavasti miesparien nuorempien puolisoiden keski-ikä oli 37 vuotta vuonna 2019, kun naisparien nuoremmilla puolisoilla se oli 32 vuotta. Pienimmillään keski-ikien ero oli vuonna 2006.
Vuodesta 2002 lähtien ensimmäisen rekisteröidyn parisuhteen tai ensimmäisen avioliiton solmineiden naisparien keski-iät osoittavat lievää alenemista. Miespareilla tällaista ei ole havaittavissa. Ensimmäisen avioliiton solmineiden eri sukupuolta olevien puolisoiden keski-iät taas ovat olleet pitkään nousussa.
Uusien samaa sukupuolta olevien avioliittojen määrä pysynyt vakiona
Samaa sukupuolta olevat ovat Tilastokeskuksen tietojen mukaan solmineet avioliittoja lähes saman verran kuin edellisenä vuonna. Asiasta julkaistiin tilasto toukokuussa.
Vuonna 2019 samaa sukupuolta olevien solmittujen avioliittojen määrä väheni 376:een edellisen vuoden 387:stä. Vuoden 2017 lakimuutoksen jälkeen tapahtunut voimakas lasku vuonna 2018 ei jatkunut vuonna 2019. Miespareilla määrä laski, mutta naisparien solmimien avioliittojen määrä kasvoi.
Vuodesta 2006 lähtien naiset ovat rekisteröineet parisuhteita vuosittain miehiä enemmän. Tähän ei ole tullut muutosta, kun vuonna 2017 alettiin solmia avioliittoja rekisteröidyn parisuhteen sijasta. Joinakin vuosina uusien naisparien määrä on ollut kaksinkertainen uusien miesparien määrään verrattuna.
Samaa sukupuolta olevien parein eronneisuus alenenee
Samaa sukupuolta olevien parien eronneisuus on Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2015 jälkeen koko ajan vähentynyt ja väheneminen on jyrkentynyt. Eri sukupuolten avioeronneisuus taas on pysynyt lähes muuttumattomana.
Samaa sukupuolta olevien parien eronneisuus aleni 10 prosenttia, kaksi prosenttiyksikköä edellisvuotta enemmän. Samaa sukupuolta olevien parien eronneisuus oli 18 tuhatta paria kohden, edellisenä vuonna luku oli 20. Vastaava eri sukupuolten avioeronneisuusluku pysyi ennallaan ollen 13 tuhatta paria kohden.
Mies- ja naisparien eronneisuuden välillä on ollut selvä ero. Naisparien avoitumisluku on korkeampi kuin miesparien, mutta myös eronneisuus on ollut vuodesta 2004 lähtien huomattavasti yleisempää kuin miesparien. Miesparien eronneisuusluku on lähellä eri sukupuolta olevien parien lukua. Asiasta on julkaistu selvityksiä aiemminkin. Vuonna 2019 samaa sukupuolta olevien parien eronneisuus aleni, etenkin naisparien.
Eri sukupuolta olevien avioliittojen solmiminen vähenee
Cuonna 2019 solmittiin Tilastokeskuksen mukaan 21 900 eri sukupuolta olevien välistä avioliittoa. Tilastokeskuksen mukaan avioituvuus on vähentynyt huomattavasti noin vuosikymmenen ajan. Avioituvuuden aleneminen hidastui 2010-luvun puolivälissä, mutta aivan viime vuosina aleneminen on syventynyt edelleen. Avioliittoon vihkimisistä selvästi alle puolet on kirkollisia.