Tilastokeskus: Avioituneiden miesparien keski-ikä naispareja korkeampi (juttukommentit)

Olisi toki kiinnostavaa vertailutiedotkin, eli mikä on naismiesparien ensimmäisen avioliiton miesten keski-ikä ja naisten keski-ikä, eli lähinnä se, onko myös noissa keski-ikäeroa samansuuntaisesti naisten ja miesten kesken.

Naismiespareillahan tendenssinä on jo pitkään ollut avoliittojen suosion lisääntyminen, jopa lasten täysi-ikäisiksi kasvatusaikaa myöten.

Avioliittojen virallistamisissa kannattaa muuten puhua jaosta siviilivihkimiset / uskontokuntien vihkimiset, koska noita vihkioikeudet omaavia uskomuskuntia on iso liuta, useia kymmeniä täälläkin.
Tilastokeskus käyttää käsitettä "kirkollinen vihkiminen". Toinen kysymys on, että sisältääkö se muidenkin kuin (evlut ja ortodoksi) kirkkojen vihkimiset vai näkyvätkö ne tilastossa toisin. Tämän sivuston aihepiirin näkökulmasta on vähän sivuseikka, joten mielenkiintoa asiaan kokevat varmaan löytävät itse tiedon lähteelle.

Vertailupohja eri sukupuolta olevien iän suhteen sen sijaan on kiinnostava. Ei ihan samasta näkökulmasta, mutta keski-iän kautta asiasta kerrottiin kesällä 2019 julkaistussa tiedotteessa.

Vuonna 2018 avioliitoissa, joissa puolisot olivat eri sukupuolta, ensimmäisen kerran avioituneiden naisten ja miesten keski-iät pysyivät ennallaan. Naisten keski-ikä oli 31,7 ja miesten 33,9 vuotta. Tuolloin kahden naisen solmimissa avioliitoissa naisten keski-ikä oli 35,4 vuotta, vuotta aiemmin 36,1 vuotta. Vastaavasti kahden miehen solmimissa avioliitoissa keski-ikä oli 44,3 vuotta, edellisenä vuonna 41,3 vuotta.