Unkarin parlamentti äänesti tiistaina lakialoitteen puolesta, jolla säädetään laittomaksi juridisen sukupuolen vahvistaminen. Jatkossa transsukupuoliset henkilöt eivät voi tulla tunnustetuksi kokemassaan sukupuolessa.
Parlamentin äänestyksestä kertoi Transvanilla.hu -sivusto.
Lain voimaantulo vaatii vielä presidentin allekirjoituksen. Presidentti János Áder on kuitenkin valtaapitävän Fidesz-puolueen johtajan pääministeri Viktor Orbánin liittolainen, eikä presidentin uskota estävän lain voimaantuloa.
Unkarin hallitus antoi asiaa koskevan lakiesityksen transnäkyvyyden teemapäivänä tiistaina 31. maaliskuuta.
Henkilörekisterilakia muuttavassa lakiesityksessä todetaan, että syntymässä määritelty sukupuoli on "primäärien sukuelimien ulkonäön ja kromosomien perusteella määritelty biologinen sukupuoli". Tämä lääkärin määrittelemä tieto syötetään henkilörekisteriin ja laki kieltää tiedon muuttamisen sillä perusteella, että "henkilön biologisen sukupuolen täydellinen muuttaminen on mahdotonta, joten on tarpeen estää lain voimalla muuttamasta siitä henkilörekisterissäkin".
Kaikkien virallisten henkilöpapereiden sukupuolitieto on peräisin kyseisestä henkilörekisteritä. Tällaisia henkilöpapereita ovat henkilöllisyystodistukset, ajokortit ja passit. Samalla muuttuu mahdottomaksi virallinen etunimen muuttaminen, sillä etunimet on määritelty joko naisen tai miehen nimiksi.
Euroopan ja keskisen Aasian transsukupuolisten oikeuksien puolesta toimiva järjestö TGEU, Euroopan intersukupuolisten järjestö OII, Euroopan hlbti-järjestöjen katto-organisaatio ILGA Europe ja kansainvälinen hlbti-vähemmistöihin kuuluvien nuorten ja opiskelijoiden järjestö IGLYO ovat tuominneet Unkarissa tehdyn päätöksen. Useat muutkin ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet Unkarissa tehtyä päätöstä. Laki asettaa transsukupuoliset ja intersukupuoliset tilanteeseen, jossa näiden sukupuoli tulee jatkuvasti arjessa kyseenalaistetuksi.
ILGA Europe nosti keväällä julkaistussa vuosiraportissa Unkarin esiin maana, jossa sukupuolivähemmistöjen oikeuksissa on otettu takapakkia.