Coca-Cola antaa 10 000 euroa Helsinki Pride -yhteisön kiusaamisen vastaiseen kampanjaan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Coca-Cola kertoo aloittavansa laulaja-lauluntekijä SANNIn sekä tubettajatähtien Mmiisaksen ja Ilaripron kanssa yhteistyön, jonka tavoitteena on edistää rakentavaa ja yhdenvertaista keskustelukulttuuria Suomessa.

- Monet ihmiset kohtaavat vihapuhetta ja kiusaamista. Suomen suosituimmat nuoret vaikuttajat tuovat yhteistyöhön omakohtaista näkökulmaa, jonka avulla he haluavat tukea kaikkia nuoria, vähentää syrjintää ja lisätä myötätuntoa muita ihmisiä kohtaan. Osana yhteistyötä jokainen vaikuttaja on valinnut kohteen, jolle Coca-Cola tekee lahjoituksen empatian edistämiseksi käytännössä. Helsinki Pride -yhteisö, MIELI Suomen Mielenterveys ry ja Hope ry saavat kukin 10 000 euroa nuorten hyvinvointia edistäviin projekteihin.

Keskiviikkona julkaistussa tiedotteessa otetaan esiin maailman onnellisimmaksi maaksi tutkimuksissa arvioidun Suomenkin keskustelukulttuurin ristiriidat. Muun muassa Sitran Erätauko-hankkeessa on huomattu, että ihmiset kommentoivat asioita omasta näkökulmastaan yrittämättä edes ymmärtää, mitä keskustelussa halutaan sanoa. Coca-Colan teettämä tuore eurooppalaisen tutkimuksen mukaan, että erityisesti 16–24-vuotiaat nuoret kärsivät tästä empatiakuiluksi kutsutusta ilmiöstä, joka lietsoo kiusaamista ja vihapuhetta. Nuoret uskovat, että kaikki olisivat onnellisempia, jos ihmiset kuuntelisivat toisiaan ja asettuisivat myös muiden asemaan.

- Tarkoituksena on herätellä nuoria miettimään, olisivatko asiat paremmin, jos ihmiset todella haluaisivat kuunnella ja ymmärtää toisiaan.

Nyt julkistetulla yhteistyöllä pyritään edistämään myötätuntoa suomalaisten ja erityisesti nuorten kesken. Yhteistyössä mukana olevat vaikuttajat ovat valinneet itselleen tärkeät hyväntekeväisyyskohteet, joille Coca-Cola lahjoittaa kullekin 10 000 euroa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

SANNIn valitsema kohde on Helsinki Pride -yhteisö, jonka saamalla lahjoituksella sateenkaarinuoret toteuttavat kiusaamisen vastaisen kampanjan Suomen kouluihin. Hän on aiemmin itse kertonut kokemastaan koulukiusaamisesta. 

- Oli syy mikä tahansa, kiusaaminen on aina väärin. Luin uutisen, jossa kerrottiin, että joka viidettä sateenkaarinuorta kiusataan koulussa – joka viikko. Ja ihan vaan sen takia, että joku on just sellainen kuin on. Mitä jos pysähtyisimme miettimään, mitä nuorelle tapahtuu, jos hän ei saa olla sellainen kuin on? Tai jos koittaisimme joskus asettua toisen ihmisen kenkiin ja unohtaa ennakkoluulomme, SANNI kysyy.

Somevideollaan SANNI kehottaa ihmisiä pohtimaan, mitä toinen oikeasti tuntee. Hän tietää, miltä tuntuu, kun joku huutelee perään tai osoittelee sormella.

- Mitä jos sun perään huudeltaisiin, koska sä oot… sä? Mitä jos et saisi olla just sellainen kuin oot?

Coca-Cola, Sanni

Mmiisaksen kohde taas on MIELI Suomen Mielenterveys ry. Lahjoituksella palkataan verkkotyöntekijä Sekasin-chatiin kesän ajaksi, jolloin nuorten tuen tarve on suuri, mutta valtaosa nuoria auttavista palveluista on lomakauden takia kiinni. Ilaripro suuntaa tukensa Hope ry:lle, jolloin 25 nuorta saa mahdollisuuden liikuntaharrastukseen koko vuodeksi.

Tiedotteessa Coca-Cola kertoo empatiateeman näkyvän myös vuoden ensimmäisessä televisiomainoksessa. Siinä Orange is the New Black -sarjastakin tunnettu näyttelijä Natasha Lyonne ehdottaa: "Mitä jos jokainen kysyisi itseltään, voiko hän olla väärässä? Ehkä jotkin asiat muuttuisivat paremmiksi." 

- Coca-Cola on koko 134-vuotisen historiansa ajan koonnut ihmisiä eri taustoista yhteen ja on mainonnallaan ollut rakentamassa siltoja ihmisten välille. Tämän päivän maailma on monille kovin mustavalkoinen ja ihmisten saaminen yhteen voi tuntua vaikealta – mutta mahdotonta se ei ole. Yhteistyöllä nuorten kanssa haluamme pysäyttää ihmiset miettimään, mitä voisimme saavuttaa olemalla avoimempia ja kuuntelemalla toisiamme oikeasti, Coca-Cola Suomen viestintäpäällikkö Théa Natri sanoo.

Tiedotteessa nostetaan myös Coca-Colan aiempia syrjimättömyysteemaisia mainoskampanjoita, joissa on kiinnitetty huomiota esimerkiksi etniseen syrjintään, naisten asemaan, kulttuurien yhteiseloon ja hlbti-vähemmistöihin.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!