Seitsemän prosenttia avioituneista samaa sukupuolta olevista pareista on vihitty kirkollisesti, kertoo Uutissuomalainen. Tilastokeskuksen mukaan homopareja vihittiin avioliittoon vuosina 2017 ja 2018 yhteensä 941 kappaletta, joista 68 kirkollisesti. Prosenttiluku voi olla epätarkka, sillä 79 parin vihkitavasta puuttuu tilastotieto.
Uutissuomalaisten haastattelemat tutkijat pitävät määrää toisaalta suurena ja toisaalta pienenä. Suurena siksi, että vihkimiset ovat vastoin esimiehen ohjeita. Pienenä siksi, että yleisesti avioliitoista lähes puolet solmitaan kirkollisin menoin.
Papin toimittama avioliitton vihkiminen on pätevä myös samaa sukupuolta olevien kohdalla, sillä Suomen avioliittolainsäädäntö ei rajaa avioliittoa sukupuoliperustaisesti, eikä näin tee kirkkolaki tai kirkkojärjestyskään. Jotkin kirkon hiippakunnista ovat pyrkineet ojentamaan vihkineitä pappeja varoituksilla, mutta yksi varoituksista on kumottu hallinto-oikeudessa, perusteena juuri se, ettei kirkolla ole lakiin perustuvaa vihkimisen sukupuolirajausta. Oulun hiippakunnan tuomiokapituli on päättänyt hakea asiassa valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta.
Arkkipiispa Ylelle: kirkko hyväksyy samaa sukupuolta olevien vihkimiset "ennen pitkää"
Yle kertoo arkkipiispa Tapio Luoman uskovan, että kirkko hyväksyy samaa sukupuolta olevien vihkimiset "ennen pitkää". Muissa pohjoismaissa on käytäntönä, että yksittäinen pappi voi kieltäytyä vihkimästä, mutta seurakunnan on huolehdittava siitä, että toimituksen suorittava pappi saadaan hankittua.
- Vaikea sanoa mitään aikamääreitä. Mutta oma arvioni on, että ennen pitkää myös meillä samaa sukupuolta olevien vihkiminen tulee mahdolliseksi, sanoo Luoma Ylelle.
Sateenkaaripapit vihkivät
Sateenkaaripapit-sivustolla kymmenet Suomen evankelis-luterilaisen kirkon papit ilmaisevat vihkivänsä avioliittoon, vihittävien sukupuolesta riippumatta.
Vihkimiskantaa on kysytty 534 evankelis-luterilaisen kirkon papilta, joista viidesosa vastasi. Uutissuomalainen kertoo, että noin puolet vastanneista papeista tukee samaa sukupuolta olevien oikeutta kirkolliseen vihkimiseen ja 40 prosenttia vastustaa. Vihkimään kirkon hyväksynnän jälkeen on valmis 57 prosenttia papeista ja noin 20 prosenttia voisi vihkiä jo nyt. Runsas kolmannes ei ole valmis vihkimään.