"Olimme olleet kaikesta huolimatta historian oikealla puolella" Ville Niinistö avioliittolaista

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 2

- Ville, nyt sinun pitää päättää, mitä te teette. Kristillisdemokraatit jäävät. Näihin Jyrki Kataisen sanoihin päättyivät Ville Niinistön yritykset jättää kristillisdemokraatit ulos hallituksesta. Niinistö kertoo toimista tasa-arvoisen avioliittolain mahdollistamiseksi yhdessä toimittaja Vera Luoma-Ahon kanssa kirjoittamassaan teoksessa Löytöretkeilijä (Otava 2019).

 "Muut olivat jo kyllästyneet. Tiesin, että Jutta, Stefan ja  Paavo olivat kanssani samaa mieltä, mutta Juttaakin oli selvästi jo alkanut ärsyttää se, etten osannut lopettaa. Asia ei ollut demareille yhtä tärkeä prioriteetti. Jyrki taas oli ollut jo pitkään aika vaikeana." 

Niinistö ei ollut luovuttanut, vaan oli pitkään yrittänyt  savustaa kristillisiä ulos tulevasta hallituskokoonpanosta. Kirjassa Niinistö kertoo ajatuksenaan olleen, että se parantaisi myös hallituksen aatteellista pohjaa: silloin edes jonkinasteinen arvoliberaalisuus yhdistäisi kaikkia hallituksen puolueita. "Katainen halusi kristillisdemokraatit hallitukseen mukaan, ja siihen oli tyytyminen."

Hallitusneuvottelujen kompromissia Niinistö kuvaa kovaksi palaksi, mutta sanoo tuolloin olleensa varma siitä, että  aloitemenettelyn kautta lainmuutos saadaan läpi.

Hallitusneuvotteluissa sovittiin, ettei tasa-arvoista avioliittolakia tullut hallitusohjelmaan ja ettei hallitus ottaisi aktiivisesti kantaa lain puolesta eikä sitä vastaan. Hallitus kuitenkin salli asian edistämisen eduskunnan kautta, eli normaalista tavasta poiketen hallituspuolueiden kansanedustajat saattoivat ajaa asiaa laiksi ilman hallituksen esitystä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Uusi avioliittolaki toteutui lopulta kansalaisaloitteella, edustaja-aloite ei saanut riittävää tukea.

"Vihreissä monet olivat tehneet muutoksen eteen eteen töitä jo vuosikymmeniä. Me olimme kaikesta huolimatta olleet historian oikealla puolella"

Päivi Räsäsen kanssa Niinistö kertoo kokeneensa kasvavaa keskinäistä sympatiaa, vaikka olikin yrittänyt kammeta kristilliset ulos hallitusneuvotteluissa. "Ihmisinä tulimme toimeen. Hänen asiantuntemuksensa oli aina erittäin hyvä, vaikka hänen päähänpinttymänsä arvokysymyksissä olivat valovuoden päässä omistani. me molemmat ymmärsimme, mitä on olla hallituksessa pienen puolueen puheenjohtajana"

Ville Niinistön ja toimittaja Luoma-Ahon kirja kattaa hyvin laajasti viime vuosien politiikkaa. Niinistö arvioi vihreiden ja muiden toimintaa ja antaa palautetta myös toimittajille. Vuodet ennen politiikkaa ovat laajasti esillä. Kirja on myös nyky-Suomessa harviainen kuvaus kahdessa kulttuurissa elämisestä, suomalaisessa ja ruotsalaisessa, ja ulottuu ruotsinsuomalaisten duunarien feministisestä vaikutuksesta lapsia päiväkodista haettaessa poliittisen keskustelun suuriin eroihin maitten välillä.  

Viime vuosina Suomessa ilmestyneihin poliitikkokirjoihin verrattuna Niinistön kirja on laaja ja monitasoinen. Tässä uutisessa käsiteltiin vain ranneliike.netin aihepiiriä.  

2 kommenttia

"Asia ei ollut demareille yhtä tärkeä prioriteetti. Jyrki taas oli ollut jo pitkään aika vaikeana." Tässä näkee, et jotkut väestöryhmät pidetään kuraportaassa! Tämä tarkoittaa nimenomaan ulossulkemista hyvinvoinnista. Sikamaista! Katainen on taas saamassa hyvää palkkaa EU:ssa noilla ARVOILLA.
Vihreät laati ja allekirjoitti tuon samaisen hallitusohjelman, jossa ei tasa-arvoista avioliittolakia ollut. Muiden muassa samassa veneessä. Sen olisi voinut jättää allekirjoittamatakin. Mutta ei jätetty. Eikä jääty hallituksen ulkopuolelle. Tasa-arvoinen avioliittolaki ei ollut Vihreillekään kynnyskysymys. Jonkin lainsäädäntöhankkeen edistäminen sivukaistan tai ohituskaistan kautta on epärealistista ajattelua. Onneksi käytettäväksi tuli kansalaisaloitemahdollisuus, jolla oli korjattavissa se, minkä Vihreät yhdessä Vasemmistoliiton, Kokoomuksen, RKP:n ja SDP:n kanssa KD:n luotsaamana oikeastaan särkivät. Olkoon tapaus Vihreiden Niinistölle opiksi katteettomista kuvitelmista.

Noin yleisesti politiikka on toimintaa muiden kanssa ja kompromissien tekemistä - ja myös muiden kynnyskysymyksiä.