Kannattajien homotteleva huutelu toi sakot Tanskan jalkapalloliigassa pelaaville Odense BK:lle ja Brøndby IF:lle, kertoi Tanskan jalkapalloliitto DBU perjantaina.
Huutelun kohteeksi joutui sunnuntaina Odensessa pelatussa ottelussa kööpenhaminalaisen FC København -joukkueen Viktor Fischer. Huutelu tapahtui sen jälkeen, kun Kööpenhamina voitti kotijoukkueen maalein 1-0. Fischer on kertonut vastaavaa tapahtuneen aiemminkin juuri Odensessa.
Fischer kertoi tanskalaiskanava TV2:lle kuulleensa itseensä kohdistuneesta laulusta, jossa viitattiin homoseksuaalisuuteen. Hän totesi, ettei se sinänsä ole ongelma, eikä häntä häiritse tuleminen kutsutuksi miksi milloinkin, vaan sanan "homo" käyttäminen loukkaamistarkoituksessa.
- Se on hyvin huonoa kulttuuria nuoria ja muitakin kohtaan, jotka tulevat stadionille katsomaan jalkapalloa, totesi Fischer.
Seuraavana päivänä vastaavaa huutelua oli Farumilaisen FC Nordsjællandin ja Brøndby IF:n välisessä ottelussa, jossa Fischer ei edes pelannut. Myös Brøndby IF sai maksettavakseen sakkoja.
Molemmille seuroille koituu 25 000 kruunun (noin 3 300 euroa) sakkorangaistus.
Tanskan jalkapalloliitto totesi tapausten jälkeen, ettei homofobialla ole sijaa kentällä tai kentän laidalla, ja että tapahtunut on häpeällistä. DBU kertoo myös aloittavansa toimet homofobiaa vastaan. Sekä Fischerin joukkue että Odense tuomitsivat fanien käytöksen. Odense BK viestitti tapauksen jälkeen Twitterissä kannattajilleen, ettei seura hyväksy homofobisia, rasistisia tai muuten syrjivää haukkumista.
Tanskan jalkapalloliigassa ei ole aiemmin rangaistu homottelevasta huutelusta.
Vuonna 2018 Fischer solmi sopimuksen kööpenhaminalaisjoukkueen kanssa. Lisäksi keskikenttä- tai vasempana laitahyökkääjänä pelaava Fischer kuuluu Tanskan maajoukkueeseen ja on pelannut Englannin Valioliigassa sekä Amsterdamin Ajaxissa.
Keskustelua joukkueurheilun asenneilmapiiristä on jatkunut jo pitkään. Monet urheilutoimijat ovat pyrkineet ottamaan tiukan linjan kaikenlaisia asiattomuuksia kohtaan, homottelu mukaan lukien. Asenteissa on silti yhä ongelmia. Vuonna 2018 julkaistun selvityksen mukaan lähes kaksi kolmasosaa hlbti-vähemmistöihin kuuluvista jalkapallofaneista on kokenut tai todistanut seksuaaliseen suuntautuneisuuteen tai sukupuolisuuteen liittyviä asiattomuuksia.
Suomessa jalkapallon ylin sarja Veikkausliiga on pyrkinyt kiinnittämään huomiota aihepiiriin. Suomessa suositumman jääkiekon parissa asia on otettu esiin lähinnä yksittäisten henkilöiden tai joukkueiden voimin.