Bulgariassa kiistaa sateenkaariteemaisesta valokuvanäyttelystä

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren

Bulgarian Plovdivin kaupungissa eräät paikalliset poliitikot yrittävät estää heinäkuussa avautuvan sateenkaarivähemmistöihin liittyvän näyttelyn. Balkan Pride -valokuvanäyttely kuuluu EU:n Euroopan kulttuuripääkaupunki -projektiin.

Bulgarian toiseksi suurin kaupunki Plovdiv on vuoden 2019 kulttuuripääkaupungeista toinen.

Sateenkaariteeman läsnäolo on hermostuttanut eräät paikallispoliitikot. Esimerkiksi Alexander Sidi sanoi viikonloppuna The Guardian -julkaisun mukaan pohtivansa "laittomia keinoja" näyttelyn estämiseksi. Borislav Inchev puolestaan kertoi olevansa utelias näkemään, mitä tapahtuu, jos "opettaja tekee virheen ja lähettää koululapset katsomaan näyttelyä" ja "mitä he näkevät, kuinka hän selittää asian?"

Valokuvanäyttelyä vastustavat paikalliset valtuutetut myös järjestyttivät äänestyksen, jossa punnittiin festivaalin taiteellisen johtajan Svetlana Kuyumdzhievan asemaa, mutta nämä hävisivät äänestyksen, jonka tulos SofiaGlobe-sivuston mukaan olisi ollut lähinnä suositus.

Kuyumdzhieva puolestaan on ilmaissut huolensa siitä, että Balkan Pride -näyttelyyn kohdistunut kritiikki on haitaksi sille maineelle, joka on saatu viidessä vuodessa rakennetuksi. Myös pormestari Ivan Totev on on kiinnittänyt huomiota keskustelun laatuun, joka hänen mukaansa uhkaa kaupungin mainetta. Myös Totevin eroa tehtävästään on vaadittu näyttelyn vuoksi. Totev sanoo, että näyttelyn luonteesta elää vahvoja väärinkäsityksiä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Näyttelyn toteuttamisessa mukana oleva hlbti-vähemmistöjen hyväksyntää yhteiskunnassa edistävä GLAS-ryhmittymä kertoo EuroNews-palvelun mukaan haluavansa käynnistää vuoropuhelua kansallisen kulttuurin, perinteiden sekä seksuaalinen ja sukupuolen moninaisuuden yhteenkuulumisesta, ja samalla on tarkoitus murtaa hlbti-vähemmistöihin liittyviä stereotypioita.

Euroopan unioni on valinnut yhden tai useamman kaupungin Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodesta 1985 lähtien. Kulttuuripääkaupunki-instituution pyrkimyksenä on tuoda esiin Euroopan kulttuurien rikkautta ja moninaisuutta, ja siihen liittyy esimerkiksi erilaisia tapahtumia. Suomalaiskaupunki on ollut mukana kahdesti: vuonna 2000 se oli Helsinki ja vuonna 2011 Turku. Vuonna 2019 Plovdivin lisäksi kulttuuripääkaupungin titteliä kantaa Etelä-Italiassa sijaitseva historiallinen Matera.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!