Homot ja lesbot Kiinassa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Täällä sydän-Hämeessä käärmeet on karkotettu, mutta nyt, jatkuvien kuurosateiden jälkeen uhkaa hyttysten vyöry. Niitä saadaan pian ainakin miljardi - yhtä paljon kuin maailmassa on kiinalaisia. Kiinan terveysministeriö arvioi vuonna 2004, että homoja Kiinassa on arviolta 5-10 miljoonaa. Kovin vähän väestömäärään nähden!

Kaksi lehteä kirjoittaa nyt Kiinasta: kiinalainen Chinaview ja saksalainen Spiegel.

Chinaview kertoo homo- ja lesboklubista nimeltä Destination. Se perustettiin kolme vuotta sitten. Omistajat Wang Qiang ja "Edmund" Yang halusivat klubista samanlaisen kuin kaikki maailman maineikkaimmat gayklubit. Hyvää länsimaista musiikkia, strobovaloja ja ekstaattista tunnelmaa.

Edward on DJ ja radion tanssimusiikkiohjelman tuottaja.Hän haluaa, että kaikki klubille saapuvat vieraat tuntevat olonsa kotoisaksi. That's Beijing -lehti listasi Destinationin pääkaupungin parhaaksi tanssipaikaksi.

Professori Zhang Beichuan lääketieteellisestä yliopistosta arvioi homojen määräksi 20 miljoonaa, lesboja on 10 miljoonaa. Vuonna 1997 homot poistettiin huliganismi-lain piiristä, ja vuonna 2001 homous poistettiin tautiluokituksista. Nyt homot voivat etsiä kontakteja netin kautta (aibai.com, idanlan.com).

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Destination-klubin asiakkaat ovat pääosin miehiä, 1/5 on ulkomaalaisia. Hallitus antaa ihmisten olla rauhassa, kunhan ei tehdä mitään laitonta.

Toinen klubi, jossa on paljon karhumaisia miehiä, on Bear Den. Siellä musiikki on hiljaisempaa ja toisessa kerroksessa voi istuskella juttelemassa. Kolmas baari on Dushi Qingdao. Destination on laajentumassa kahteen kerrokseen. Töiden toivotaan valmistuvan ennen olympialaisia. Klubille toivotaan paljon olympia-turisteja.

Kiinassa vanhat asenteet ovat vielä vallalla, ja homolapsen ja vanhempien välillä voi olla jännitteitä. Mutta Kiina on samanlainen kuin maailman muutkin maat: asian kertominen vanhemmille ei ole missään puolilla maailmaa helppoa.


Spiegel kertoo, miten homous on suuri tabuaihe Kiinassa. Usein vain lähimmille ystäville kerrotaan homoseksuaalisuudesta. Jacky Wang, 28, kertoo, että homoutta toteutetaan vain "maan alla", underground. Kiinassa on useita gay-suurkaupunkeja. Niissä on homobaareja ja enemmän vapautta. Mutta vanhemmalle ikäluokalle homous on edelleen sairaus. Samanlaista oli Euroopassa muutama vuosikymmen sitten. Yöklubissa riittää silmänisku tai pitkä katse, ja sen jälkeen häivytään yön pimeyteen, puistoon., tms. Netin kautta löytyy helposti ystäviä. Nuorempi sukupolvi on jo itsetietoista, mutta taisteluvalmiutta ei vielä ole.

Kaapista ulostuleminen ei ole helppoa. Kun Maimai Song kertoi homoudestaan hyvälle ystävälleen,. tämä soitti poliisille. Poliisi kertoi, etta asialle ei voi tehdä mitään.

Seitsemän vuotta sitten Kiinan psykiatrien yhdistys päätti poistaa homoseksualaisuuden tautiluokittelustaan. Vanhan keisarivallan aikana homous oli laajalle levinnyttä, mutta Mao teki siitä sairauden ja rikoksen. Vielä 1990-luvulla lääkärit yrittivät hoitaa homoja sähköshokeilla. Maon ajalta ei ole dokumentteja homovainoista. Yksinkertaisesti sellaista ilmiötä ei virallisesti ollut. Useimmat homot menivät peiteavioliittoihin.

Yhä edelleenkin on peiteavioliitto monille keino vapautua kodin kahleista. Voi mennä naimisiin ja erota. Sillä tavoin pääsee pois kodin holhouksesta ja voi aloittaa homoelämän. Peiteavioliitolla poistuu myös yhteiskunnan kontrolli.

Franco Lai on Hong Kongin HLBTI-järjestösstä. Hän on lesbo. Nyt hän on 30-vuotias. Hän tunsi jo 15-vuotiaana, että pojat eivät kiinnosta. Silloin hän ei tiennyt, mistä on kysymys. Asialle ei löytynyt edes nimeä. Opiskelun alkuaikoina hän törmäsi kirjaan Discourse of Tongzhi. Tongzhi tarkoittaa nykykiinassa homoa ja lesboa. Yhä edelleen maalla asuu paljon homja ja lesboja, jotka eivät tiedä, miten tätä tunnetta omassa sielussa voisi kutsua ja mistä on kysymys.

Kiinassa on hyvin vähän homoaktivisteja. Manner-Kiinassa ei ole ainoatakaan homo- tai lesbojärjestöä. Ministeriö tietää kertoa, että hallitus ei sellaista hvyäksyisi. Mitään suuria homotapahtumiakaan ei sallittaisi. Kolme vuotta sitten kiellettiin Pekingin yliopstiossa Gay Filmijuhlat, jonka järjestäjänä oli pieni opiskelijaryhmä.

Valopilkkujakin on. Vuonna 2005 Shanghain yliopistossa oli homoseksuaalisuutta käsittelevä seminaari. Mediakin on alkanut kiinnostua tästä aiheesta. Poliisi jättää homot ja lesbot rauhaan. Monet etsivät ystävänsä netin kautta. Yksi homo sanoo, että jos hän haluaisi mennä homoliittoon, hän muuttaisi ulkomaille. Se olisi helpompaa kuin muuttaa 1,3 miljardin ihmisen mielipiteitä ja asenteita.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!