Süddeutsche Zeitung käynnisti eilen jälleen keskustelua homoseksuaalisuuden syistä. Otsikkona on "Onko homogeeniä".
Ihmisistä 2-10% tuntee vetoa samaan sukupuoleen. Tutkijat yrittävät selvittää, miksi. Kun Dean Hamer Amerikan kansallisesta syöpäinstituutista kertoi 1993 löytäneensä homogeenin, kiinnostus oli valtava. Edelleenkin monissa maissa ja yhteiskunnissa homoseksuaalisuutta pidetään epänormaalina, sairaana ja torjuttavana asiana.
Homo- ja lesbojärjstöt pelkäsivät, että tästä löydöstä alkaaa uusi syrjinnän aalto. Nyt aletaan geneeettisesti korjata tai torjutaan homoja keskeyttämällä raskaus. Luonnontieteellisestä näkökulmasta homoseksualaisuudessa ei kuitenkaan ole mitään epänormaalia tai sairasta.Se on vain yksi niistä käyttytymismuodoista, joita luomakunnassa havaitaan. Ja sen yleisyys, 2-10% osoittaa, ettei se ole mitään poikkeavaa. Se, miksi sitä syrjitään, on vielä selittämättä.
Luonnontieteen näkökulmasta on kaksi mielenkiintoista asiaa. Mitä homoseksuaalisen käyttäytymisen taustalla on. Samaa pitää kysyä heterokäyttäytymisestä. Toiseksi evoluutiobiologian näkökulmasta, miksi sellainen käyttäytyminen kehittyy, vaikka se ei palvelekaan lajin lisääntymistä. Jos taustalla olisivat geenit, sellaiset geenit kaiken järjen mukaan vähitellen katoaisivat pois.Tämä on hyvin kiinnostava tieteellinen kysymys. Samalla tavalla kiinnostavaa on, miksi jotkut ihmiset valitsevat elämässään selibatian. Siitä, että homouden taustalla ovat jollain tavalla geenit, useimmat tutkijat ovat yhtä mieltä.
Lontoon yliopiston ja Karoliinisen instituutin tutkijat julkaisivat äskettäin tutkimuksen, johon osallistui 3826 samaa sukupuolta olevaa kaksosparia. Viisi prosenttia miehistä ja kahdeksan prosenttia naisista kertoi joskus olleensa sukupuolikontaktissa samaa sukupuolta oelvan kanssa. Journal Archives of Sexual Behavior kertoo, että samanmunaiset kaksoset olivat jonkin verran useammin. Eli, samanmunaisista kaksosista kumpikin on useammin homoseksuaalinen kuin erimunaiset kaksoset. Geeneillä ilmeisesti on siis vaikutus ja ilmeisesti suurempi kuin sosiaalinen vaikutus. Mutta tutkijat voivat todeta, että ympäristön vaikutukset ovat vielä merkittävämpiä, kuten tapahtumat raskauden ja syntymän aikaan, traumat, väkivalta, sairaudet ja myös seksualaiset kokemukset.
Ei ole yhtä syytä tulla homoksi vaan monta.Naisilla se on vielä selvemmin näkyvissä.
Geenien vaikutuksista kertovat monet aivotutkimukset.Homomiesten aivoista on löytynyt rakenteita, jotka muistuttavat enemmän naisten aivojen rakenteita. Mutta on epäselvää, onko geenit perimmäinen syy vai muuttaako seksuaaainen suuntautumien aivoja.
Myös tutkimus homoveljistä on kiinnostava. Mies on sitä suuremmalla todennäköisyydellä homo, mitä useampia vanhempia veljiä hänellä on. Jokainen vanhempi veli lisää todennäköisyyttä 33%:lla. Todennäköisyyslaskennan mukaan: kolme vanhempaa veljeä ei tuota 99%:n todennäköisyydellä homoa vaan "kokonais"todennäköisyys on paljon pienempi. Naisilla tätä yhteyttä ei ole havaittu. Syytä tähän ilmiöön ei tunneta. Ehkä on kysymys jostain hormonaalisista aisosita. Ehkä sikiö muuttaa olosuhteita kantavassa äidissä. On puhuttu myös äidin immuunireaktioista.
Homoseksuaalisuudessa on siis kymys sekä geeneistä että ympäristötekijöistä. Mutta miksi tällaiset geenit leviävät, vaikka homoilla ei ole useimiten jäkikasvua. Tähän voisi olla kaksi vastausta. Evoluutiobiologit lähteävät siitä, että jokainen yksilö pyrkii levittämään geenejään. Mutta se käy sekä omien jälkeläisten että esim. sisarusten lasten kautta.Voi auttaa sukulaisten lasten hoivaamisessa, ja näin geenit leviävät.
Padovan yliopiston tutkijat esittävät matemaattista mallia. Jo pitkään on tiedetty, että sellaiset naiset, joilla on homosukulaisia, tuottavat enemmän lapsia kuin muut naiset. Tutkijat (Camperio Ciani ryhmineen) rakensivat matemaattisen mallin. Oletettiin kaksi homogeeniä, toinen X-kromosomissa, toinen ei-sukupuolta määrittävässä geenissä. Äskettäin alan lehti PLoS ONE selvitti mallia. Sen mukaan naisen hedemällisyys nousisi ja miehen laskisi, koska se johtaisi molemmilla sukupuolilla siihen, että nämä kiinnostuisivat enemmän miehistä.
On vielä pitkä matka siihen, että tiede voi kertoa totuuden.