Romaniassa yritettiin määritellä kansanäänestyksen voimin perustuslakiin rajaus siitä, että avioliitto olisi mahdollinen vain miehen ja naisen välisenä. Kansalaisten heikon äänestysinnon vuoksi ääneastyksen sitovuus kuitenkin jäi saavuttamatta.
Aktiivisuus viikonloppuna järjestetyssä äänestyksessä jäi kuitenkin vain 20,4 prosenttiin. Sitova tulos olisi vaatinut 30 prosentin saapumista ääniuurnille. Äänestys päätettiin järjestää kaksipäiväisenä, että mahdollisimman monella olisi aikaa käydä äänestämässä.
Tietoa hylätyn äänestyksen äänijakaumasta odotetaan maanantaina. Viikonlopun aikana äänestämässä käyneistä noin 90 prosenttia on kertonnut äänestäneensä sen puolesta, että perustuslakiin tehtäisiin sukupuolirajaus.
Romanian hlbti-järjestöt ovat kertoneet äänestykseen liittyvän kampanjoinnin lisänneen hlbti-vähemmistöihin kohdistuvaa asiatonta kielenkäyttöä.
Romaniassa lokakuussa kansanäänestys avioliiton määrittelemiseksi vain miehen ja naisen väliseksi
Romaniassa uskonnollis-konservatiiviset ryhmittymät olisivat halunneet määritellä maan perustuslaissa avioliiton vain miehen ja naisen väliseksi. Konservatiivis-uskonnollinen ns. perhejärjstöjen yhteenliittymä Coalitia pentru Familie keräsi vuonna 2016 yli kolme miljoonaa allekirjoitusta, jossa vaadittiin kansanäänestyksen järjestämisestä avioliittorajauksen lisäämiseksi perustuslakiin.
Syksyllä 2017 parlamentin alahuone päätti järjestää asiasta kansanäänestyksen ja 4. syyskuuta 2018 senaatti äänesti suurella enemmistöllä kansanäänestyksen järjestämisen puolesta.
Maan vuonna 2003 uudistetussa perustuslaissa avioliiton määritykseen ei liity mainintaa sukupuolesta, vaan avioliiton todetaan olevan kahden kumppanin liitto. Vuonna 2013 perustuslakiin yritettiin lisätä määritys sukupuolesta, mutta tuolloin esitys vedettiin pois sen saaman kotimaisen ja kansainvälisen kritiikin vuoksi.
Romanian lainsäädännössä samaa sukupuolta olevien parisuhteista ei kuitenkaan tunnusteta mitenkään. Mikäli perustuslaissa olisi asiaa koskeva sukupuolirajaus, olisi sukupuolineutraalin avioliittolainsäädännön luominen entistäkin työläämpää.