Romanian perustuslakiäänestys epäonnistui alhaisen äänestysaktiivisuuden vuoksi - avioliiton sukupuolirajausta ei perustuslakiin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 6

Romaniassa yritettiin määritellä kansanäänestyksen voimin perustuslakiin rajaus siitä, että avioliitto olisi mahdollinen vain miehen ja naisen välisenä. Kansalaisten heikon äänestysinnon vuoksi ääneastyksen sitovuus kuitenkin jäi saavuttamatta.

Aktiivisuus viikonloppuna järjestetyssä äänestyksessä jäi kuitenkin vain 20,4 prosenttiin. Sitova tulos olisi vaatinut 30 prosentin saapumista ääniuurnille. Äänestys päätettiin järjestää kaksipäiväisenä, että mahdollisimman monella olisi aikaa käydä äänestämässä.

Tietoa hylätyn äänestyksen äänijakaumasta odotetaan maanantaina. Viikonlopun aikana äänestämässä käyneistä noin 90 prosenttia on kertonnut äänestäneensä sen puolesta, että perustuslakiin tehtäisiin sukupuolirajaus.

Romanian hlbti-järjestöt ovat kertoneet äänestykseen liittyvän kampanjoinnin lisänneen hlbti-vähemmistöihin kohdistuvaa asiatonta kielenkäyttöä.

Romaniassa lokakuussa kansanäänestys avioliiton määrittelemiseksi vain miehen ja naisen väliseksi

Romaniassa uskonnollis-konservatiiviset ryhmittymät olisivat halunneet määritellä maan perustuslaissa avioliiton vain miehen ja naisen väliseksi. Konservatiivis-uskonnollinen ns. perhejärjstöjen yhteenliittymä Coalitia pentru Familie keräsi vuonna 2016 yli kolme miljoonaa allekirjoitusta, jossa vaadittiin kansanäänestyksen järjestämisestä avioliittorajauksen lisäämiseksi perustuslakiin.

Syksyllä 2017 parlamentin alahuone päätti järjestää asiasta kansanäänestyksen ja 4. syyskuuta 2018 senaatti äänesti suurella enemmistöllä kansanäänestyksen järjestämisen puolesta.

Maan vuonna 2003 uudistetussa perustuslaissa avioliiton määritykseen ei liity mainintaa sukupuolesta, vaan avioliiton todetaan olevan kahden kumppanin liitto. Vuonna 2013 perustuslakiin yritettiin lisätä määritys sukupuolesta, mutta tuolloin esitys vedettiin pois sen saaman kotimaisen ja kansainvälisen kritiikin vuoksi.

Romanian lainsäädännössä samaa sukupuolta olevien parisuhteista ei kuitenkaan tunnusteta mitenkään. Mikäli perustuslaissa olisi asiaa koskeva sukupuolirajaus, olisi sukupuolineutraalin avioliittolainsäädännön luominen entistäkin työläämpää.

6 kommenttia

Eihän tuo Romanian perustuslaki-huononnus-äänestys suinkaan epäonnistunut, vaan liki 80%, liki 4/5 romanialaisista päätti, etteivät lähde kannattamaan Usa-taustaisten evankelikaalis-kristittyjen, Romanian ortodoksi-kristittyjen ja äärioikeistolais-natsi-kristittyjen etupäässä agitoimaa kristillis-luonnotonta ihmisoikeusloukkausta.

https://en.wikipedia.org/wiki/Coali%C8%9Bia_pentru_Familie

Tosin ei tuossa mitään uuttaa, sillä Romanian pääuskomus, ortodoksi-kristitty kirkkohan oli kimpassa taannoin Romanian diktaattori Nicolae Ceaușescun hallinnon kanssakin, välittäen tietojan oppositiosta.
Romanian hallinnon epäonnistunut yritys saada kansa unohtamaan korruptio

Köyhän maan johto järjesti noin 35 miljoonaa euroa maksaneen kansanäänestyksen saadakseen kansan huomion pois laajalle levinneestä korruptiosta ja muista Romanian suurista ongelmista. Hallinto kuvitteli, että homot ja lesbot ovat oiva kohde, koska suuri osa kansasta vastustaa sateenkaarikansalaisten oikeudellisen aseman parantamista ja koska johtava ortodoksinen kirkko ja pienempi katolinen kirkko ovat saarnanneet homovihaa vuosikausia. Ei onnistunut.

Vaalilakiin muutoksia viime tipassa
Vain kolme viikkoa sitten parlamentin johtava puolue eli PSD (nimellisesti sosialidemokraattinen, ei todellisuudessa) sekä liberaalien ja demokraattien allianssi Alde (nimellisesti liberaaleja ja demokraatteja, ei todellisuudessa) sekä muut hallintoa kannattavat muuttivat vaalilakia pikaisesti niin, että vaali muutettiin kaksipäiväiseksi.
Sitten tietenkin se, että aiemmin vaadittu 50 %:n äänestysaktiivisuus, jotta tulos olisi sitova, laskettiin 30 prosenttiin, mikä on demokratian halventamista.
Eikä siinä vielä kaikki
Parlamentti päätti lisäksi, että vaalivilpin estävä äänestäjien sähköinen seuranta/tunnistautuminen poistetaan käytöstä juuri tämän vaalin ajaksi.

Vaalivilppiä
Oppositiopuolue USR (~Unioni Romanian pelastamiseksi), joka vastusti kansanäänestyksen järjestämistä ja äänesti sitä vastaan parlamentissa, sijoitti eri puolille maata 12 000 vaalitarkkailijaa, jotka pystyivät estämään törkeimmät vaalivilpit ja väärinkäytökset. Yhdellä pienellä äänestysalueella äänestysaktiivisuus oli tosin 125 % ja ns. lisälistoilla äänestäneet onnistuivat äänestämään useammalla alueella, mutta kokonaisuudessaan tulos oli kuitenkin lähes oikein.

Äänestysboikotti puri: aktiivisuus vain 20,67 % (vaaliviranomaisen tuorein ilmoitus)
Unioni Romanian pelastamiseksi eli USR-puolue, lukuisat kansalais- ja ihmisoikeusjärjestöt ja kaikki sateenkaarijärjestöt kehottivat jäämään kotiin, koska kansanäänestyksen tarkoituksena oli saada kansan huomio pois todellisista ongelmista ja lisäksi tietenkin se, että se oli suunnattu vähemmistöä vastaan.
Vain yhdessä 42:sta vaalipiiristä äänestysaktiivisuus ylitti 30 prosenttia ja sielläkin se oli alle 31, pääkaupunki Bukarestissa 15,7 prosenttia, tiedotettiin vaaliviranomaisen konttorista. Viralliset tulokset julkistetaan lähipäivinä.

Fundikset raivona
Kansanäänestysfarssin käynnistäjänä toiminut ”koalitio perheen puolesta”, jossa hääräsivät ortodoksinen kirkko, katolinen kirkko, kaikki kiihkouskovaisten lahkot ja puolueet edistyksellistä USR-puoluetta lukuunottamatta sekä taustalla amerikkalaiset ja eurooppalaiset kristilliset homovihajärjestöt, syytti vaalituloksesta ensin hallitusta, koska se ei fundisten mielestä toiminut tarpeeksi aktiivisesti perustuslakimuutoksen puolesta ja sen jälkeen tiedotusvälineitä, jotka fundisten mielestä olivat jakaneet ”misinformaatiota”.
------

Sateenkaarijärjestöissä iloitaan ja vaaditaan edistysaskeleita

Hlbti-järjestöjen (Asociatia Accept ja MozaiQ) johtoon kuuluvat Florin Buhuceanu, Robert Ratiu ja Vlad Viski toteavat muun muassa, että epäonnistunut kansanäänestys osoitti romanialaisten torjuvan ortodoksisen kirkon sekaantumisen maallisiin asioihin sekä toivovat vaalituloksen myötä edistyksellisempää Romaniaa, joka kunnioittaisi kaikkia vähemmistöjä ja tarjoaisi kaikille samat oikeudet ja mahdollisuudet. Vaatimuksiin hallitukselle ja parlamentille kuuluu myös parisuhdelain säätäminen mahdollisimman pian.
Kuvassa Acceptin ja MozaiQ:n aktiiveja seuraamassa vaalitulospalvelua:
https://www.queer.de/lupe.php?lupe_id=32083&t=its-done-love-wins-b.jpg

Edistyksellisen USR-puolueen puheenjohtaja Dan Barna vaati hallituksen eroavan välittömästi.

Ai niin, Bukarestin gaybaarit tarjosivat asiakkailleen ilmaiset juomat eilen kello 21:n jälkeen alustavan tuloksen selvittyä.
------
Romanian perustuslakituomioistuin: Perustuslaissa määritelty perhe käsittää myös homoparit ja heidän perheensä
https://www.queer.de/detail.php?article_id=32036

(Pahoittelen mahdollisia epätarkkuuksia/virheitä.)