Unkarin tilanne

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1

Unkarissa Political Capital Institute analysoi homoseksuaalisuutta poliitikassa. Homous on tärkeä aihe kahden asian takia. Se synnyttää suurta julkista huomiota ja se on perustavaa laatua oleva ihmisoikeuskysymys. Nyt, kun valtiosihteeri tuli ulos kaapista, poliittisilla voimilla on nyt mahdollisuus erottua toisistaan.

Coming-out on kahdella tapaa poliittinen instrumentti. Se on keino poliittisen imagon luomiseen ja se kiinnittää huomion tärkeään yhteiskunnalliseen ongelmaan: homoseksuaalisten ihmisten syrjintään. USAssa ja Euroopassa on ollut paljon julkisen ja poliittisen kentän ihmisiä, jotka ovat tulleet ulos kaapista.

On ollut myös monia oikeistokonservatiiveja, jotka ovat uskaltautuneet ulos kaapista. Homot ja lesbot ovat yhä enemmän joutuneet keskelle politiikkaa. Esim. Toulousessa 2001 ennen kunnallisvaaleja oikeistolainen pormestariehdokas järjesti keskustelutilaisuuden homokapakassa. Hän lupasi mm. homoille oman talon. Hänet valittiin.

Tilanne Unkarissa


Joitain poikkeuksia lukuunottamatta Unkarissa ei ole ollut huomattavia kaapista ulostuloja. Kun poliitikko Klára Ungár tuli kaapista, hän oli päiväkausia iltapäivälehtien otsikoissa. Liberaalinen lehdistö ja lesbojärjestöt ylistivät poliitikon päätöstä. Oikeistokonservatiiviset intellektuaalit ja poliitikot eivät halunneet ymmärtää, miksi poliitikko tuo julkisuuteen yksityiselämänsä. Liberaalipuolue SZDSZ oli homojen ja lesbojen puolella, kristillisdemokraatit KDNP oli vastaan. Muut puolueet pyrkivät olemaan hiljaa koko asiassa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Nyt tuli kaapista valtiosihteeri Gábor Szetey. SZDSZ-liberaalit ilmoittivat ajavansa homoliittoja. Kristillisdemokraatit käyvät vastarintaan. Kristillisdemokraattien nuorisoliitto on vaatinut niiden yritysten ja järjestöjen boikotoimista, jotka ovat tukeneet Budapestin Prideä. Muut puolueet ovat jälleen vaienneet. Varovaisuuteen on syitä: Unkari ei ole yhtä suvaitsevainen kuin muut Euroopan maat.Toisaalta on nähty, että homofobiasta ei hyödy politiikassa.

Unkari on hyvin epäsuvaitsevainen maa. Vuoden 2005 mielipidekartoituksen mukaan Unkari kuuluu samaan rymään kuin Puola, Tsekki ja Slovakia, mutta Unkari on näistä suvaitsevaisin. Nyt tullaan näkemään, nouseeko homojen asema poliittiseen keskusteluun vai jääkö se edelleen tabuteemaksi.

(Budapester Zeitung)

1 kommenttia

Lämpö vaivaa Budapestissa kahdella tavalla.

Kaupungin lämpöennätys rikkoutuu tänään ja lähipäivinä Unkari on Euroopan kuumuuskeskus.
Toisaalta homojen lempinimi on ”meleg” eli ”lämmin” (lue: mäläg, taitaa olla sukua lämmin-sanalle). Kun katsoo sanomalehtiä, lämpimyys on keskeinen teema.

Joukko julkisen elämän henkilöitä on esittänyt vastalauseensa homoihin kohdistuvasta vihasta priden yhteydessä. Mukana on julkkiksia, muusikoita ja näyttelijöitä.

Lehdissä keskustellaan edelleen siitä, onko homoseksuaalisuus sairaus. Lääkärijärjestön sivuilla ainakin yksi lääkäri vakuutti, että sairaita ovat. Terveysministeri oli onneksi Priden avajaisisssa.