USA: Coloradon kakkukiista korkeimman oikeuden käsiteltäväksi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Yhdysvaltain korkein oikeus kertoi maanantaina ottavansa käsittelyyn tapauksen, jossa coloradolainen leipomoyrittäjä ei suostunut uskonnolliseen vakaumukseensa vedoten leipomaan hääkakkua miesparille.

Vuonna 2012 Charles Craig ja David Mullins solmivat avioliiton Massachusettsissa, jossa samaa sukupuolta olevat eivät tuolloin voineet solmia avioliittoa. Miesten Hääjuhla oli määrä järjestää kotiosavaltio Coloradossa. Pari tilasi hääkakun Coloradon Lakewoodissa toimivalta Masterpiece Cakeshop -leipomolta, jonka omistaa Jack Phillips, mutta tämä kieltäytyi.

Osavaltion kansalaisoikeusvaltuutettu ja oikeusistuimet katsoivat Phillipsin toimineen syrjivästi kieltäytyessään palvelemasta asiakasta seksuaalisen suuntautuneisuuden perusteella. Coloradon lainsäädännön mukaan julkisesti palveluaan tarjoava yritys ei voi kieltäytyä palvelemasta etnisyyteen, uskontoon, sukupuoleen tai seksuaaliseen suuntautuneisuuteen liittyvillä perusteilla.

Phillips vetosi lopulta liittovaltion korkeimpaan oikeuteen. Asian on määrä tulla käsittelyyn syksyllä.

Phillipsiä edustavat lakimiehet ovat sanoneet leipurin olevan "kakkutaiteilija, joka ei luo kakkuja juhlistamaan avioliittoja, jotka ovat vastoin hänen käsityksiään raamatun opetuksesta". Lakimiehet myös kertoivat Phillipsin kieltäytyneen leipomasta Halloween-aiheisia kakkuja, kuten myös "anti-Amerikkalaisia", "aiheeltaan perhevastaisia" ja häpäiseviä kakkuja.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Paikallisen oikeuselinten määrättyä Phillipsin tekemään kakkuja yhdenvertaisesti myös samaa sukupuolta oleville pareille, päätti tämä luopua kokonaan hääkakkujen valmistamisesta.

Korkeimman oikeuden tuleva päätös nähdään ennakkotapauksena sille, millä perustein Yhdysvalloissa voi jatkossa kieltäytyä antamasta asiakaspalvelua. Mikäli korkein oikeus hyväksyy kieltäytymisperusteeksi vakaumuksen, voi perusteena mahdollisen asiakkaan seksuaalisen suuntautuneisuuden lisäksi esimerkiksi sukupuoli-identiteetti, uskonnollisten tunnusmerkkien käyttö ja ihonväri.

Viime vuosina syrjintäsuojaan liittyvistä asioista on keskusteltu paljon. Useissa USA:n osavaltioissa on kielto esimerkiksi seksuaalisen suuntautuneisuuden perusteella tapahtuvalle syrjinnälle, mutta liittovaltion lainsäädännössä tällaisia syrjintäsuojapykäliä ei ole.

Parisuhteen rekisteröiminen tuli Coloradossa mahdolliseksi vasta vuonna 2013 ja avioliitto vuonna 2014 korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen.

LA Times: A baker refused to make a cake for a gay couple due to religious beliefs. Supreme Court will rule on the case in fall

1 kommenttia

"Vuonna 2012 Charles Craig ja David Mullins solmivat avioliiton Massachusettsissa, jossa samaa sukupuolta olevat eivät tuolloin voineet solmia avioliittoa....." pitäisi varmaan tuo 'jossa' korvata esim. 'koska Coloradossa', sillä muuten lauseessa ei ole mitään järkeä.

Olisi todella järkyttävää, jos Korkein oikeus antaisi mahdollisuuden kieltäytyä uskontoperusteisesti homojen palvelemisesta. Sillä kuten artikkelissa sanotaan, avaisi se mahdollisuuden kieltäytyä oman aatemaailman perusteella melkein mistä tahansa. Toivottavasti Jenkkilä ei palaa ajassa taaksepäin. Trumpin Korkeimpaan oikeuteen nimeämä Neil Gorsuch saattaa hyvinkin tukea leipuria, sillä hän kannattaa laajaa uskonnon vapautta.

Kommenttia muokattu: 28.06.2017 klo 11:45