Hollannin ja Turkin suhteet ovat äkillisesti kärjistyneet. Turkkilaisilta poliitikoilta on kielletty osallistuminen Hollannissa pidettyihin Turkin kansanäänestystä koskeviin tapahtumiin. Tänään myös Berliinissä on ollut turkkilaisten mielenosoituksia Hollantia vastaan. Myös Saksan ja Turkin suhteet ovat kireät. Miten Saksan turkkilaiset suhtautuvat Berliinin homomuseon uuteen näyttelyyn? Aihe on räjähdysherkkä.
Maaliskuun alussa avautuneen näyttelyn aiheena on queer-taide Turkista ja Saksasta. Istanbulissa tätä näyttelyä ei ehkä olisi sallittu. Näyttelyn toinen kuraattori Aykan Safozlu on lähtöisin Istanbulista, mutta tuli opiskelemaan Berliiniin. Hän kertoo, että tällä hetkellä Turkissa voi joutua vaaraan, vaikka ei olisi tehnyt mitään väärää.
Näyttelyssä nostetaan esiin turkkilaisten maahanmuuttajien tekemää uutta queer-taidetta. Yhteen saliin mahtuu 14 taiteilijan teoksia Turkista ja Saksasta. Niissä näkyy heteronormatiivisuuden kritiikkiä, mutta myös queer-ihmisten syrjintää ja yhteisön ulkopuolelle sulkemista.
Queer.de-uutissivustolla kuvattiin viime viikolla yhtä näyttelyesinettä: slingiä, jossa on rukousmatto. Kun katsoo slingin kuvaa, voi kuvitella, millaista ”räjähdysainetta” näyttelyyn on kerätty. ("Slingi" on yhden sortin seksileikkipaikka).
http://www.queer.de/bild-des-tages.php?einzel=1809
Näyttelyn rinnalla on keskustelu- ja luentotilaisuuksia. Homomuseo on äskettäin laajentanut aukioloaikojaan ja tavoitteena on saada laajempi kansainvälinen kävijäkunta. Näyttelyiden esittelyjä on myös englanniksi. Näyttely jatkuu toukokuun lopulle saakka.
Samaan aikaan on menossa henkilönäyttely, jossa esitellään Richard Wagnerin pojan, Siegfried Wagnerin elämää.