Pohjois-Irlannin homokakkutapaus: leipomo ei voi kieltäytyä palvelemasta uskonnollisiin syihin vedoten

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 18

Muutoksenhakutuomioistuin katsoo, että leipomoyrittäjän kieltäytyminen kristilliseen vakaumukseen vedoten homomyönteisen viestin sisältävän kakun leipomisesta oli syrjintää.

Keväällä 2015 oikeus tuomitsi Pohjois-Irlannin Belfastissa toimivan leipomon seksuaaliseen suuntautuneisuuteen perustuvasta syrjinnästä.

Ashers Bakery -niminen leipomo oli vuonna 2014 kieltäytynyt tekemästä kakkua, johon olisi tullut homoavioliittomyönteinen teksti Support Gay Marriage ja koristeeksi Seesamtie-sarjan Bert ja Ernie -hahmoja. Kakku oli tarkoitus saada tilaisuuteen, jossa olisi juhlistettu Andrew Muirin valintaa pormestariksi. Hän on Pohjois-Irlannin ensimmäinen avoimesti homoseksuaalisuudestaan kertonut pormestari.

Leipomo oli ehtinyt jo hyväksyä toimeksiannon, mutta perui sen ja perusteli kieltäytymistä omistajaperheen kannattamilla kristillisillä arvoilla.

Kakun Queer Space järjestön järjestämään tilaisuuteen tilannut Gareth Lee valitti asiasta tasa-arvoviranomaiselle, ja lopulta oikeus määräsi Leipomon maksettavaksi 500 punnan (vajaan 700 euron) vahingonkorvauksen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Leipomo korostaa, että kyse oli kakkuun halutusta viestistä, ei kakun tilaajan seksuaalisesta suuntautuneisuudesta. Leipomon mukaan henkilökunta ei ollut edes tietoinen Leen homoseksuaalisuudesta.

Oikeus perusteli päätöstään sillä, että leipomo ei ole uskonnollinen yhteisö, vaan kaupallinen yritys. Yritys ei voi oikeuden mukaan rajata tarjoamiaan palveluja vain ihmisille, jonka näkemykset vastaavat yrityksen omistajien uskonnollista katsomusta.

Lee lahjoitti saamansa korvaussumman hyväntekeväisyyteen.

BBC: ´Gay cake´ appeal: Christian bakers Ashers lose appeal
Pohjois-Irlanti: Leipomo tuomittiin syrjinnästä kieltäydyttyään toimittamasta homoavioliittomyönteistä kakkua

18 kommenttia

Eikö yrityksen omistajilla ole Pohjois-Irlannissa enää uskonnonvapautta? Raamattu kieltää osoittamasta hyväksyntää synnille.
Yrityksiä sitoo syrjinnän kieltävät lait.