Yhdistyneiden kansakuntien alainen Maailman terveysjärjestö WHO pohtii transsukupuolisuuden poistamista tautiluokitusjärjestelmästään.
The Washington Post -lehden julkaisemasta uutisesta kertoi Suomessa Helsingin Sanomat.
Nykyisin transsukupuolisuus on määritelty ICD-luokituksessa (International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems) "mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöksi".
WHO:lla on työn alla uusi versio ICD-luokituksesta, ja Washington Postin mukaan ICD-11:n on määrä edetä hyväksyttäväksi toukokuussa 2018. Nykyisin käytössä oleva ICD-10 hyväksyttiin terveysjärjestön yleiskokouksessa vuonna 1990.
Suomen kansalliset hoitosuositukset on suurelta osin määritelty ja indeksoitu ICD:n diagnoosien mukaisesti, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Helsingin Sanomien mukaan.
Transsukupuolisuuden luokittelu häiriöksi kyseenalaistettu
Sukupuolen moninaisuuteen liittyvän lisääntyvän tiedon ja ymmärryksen myötä transsukupuolisuuden luokittelu häiriöksi on kyseenalaistettu yhä laajemmin. Washington Postin mukaan jokainen asiaa käsitellyt työryhmä on suositellut transsukupuolisuuden poistamista luettelosta
Tiedejulkaisu Lancet Psychiatryssa hiljan julkaistussa meksikolaistutkimuksessa kävi ilmi, että transsukupuolisiin ihmisiin liitetyt mielenterveydelliset oireet eivät johdu sukupuoli-identiteetistä, vaan sukupuolivähemmistöön kuuluvien kohtaamasta väkivallasta ja syrjinnästä.
Transsukupuolisuus haluttaisiin kuitenkin yhä jollain tavalla pitää lääketieteellisen luokittelun piirissä, jotta ilmiötä olisi perustellumpi tutkia ja esimerkiksi saada tutkimukseen rahoitusta. Yhtenä ajatuksena on ollut ilmiön siirtäminen seksuaaliterveyttä koskevan otsikon alle, mutta se on kuitenkin herättänyt kritiikkiä, sillä sukupuolen moninaisuudella ei ole tekemistä seksin kanssa.
WHO:n aikeet herättävät myös vastustusta
Erityisesti uskonnollis-konservatiivisten ns. perhejärjestöjen tahoilta WHO:n suunnitelmat ovat saaneet rajuakin kritiikkiä, mutta yleisesti kritiikin katsotaan perustuvan muuhun kuin vakavasti otettaviin tietellisiin käsityksiin.
Esimerkiksi Suomessa tasa-arvoisen avioliittolain vastustustajasta laajemmin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien yhdenvertaisuutta vastustavaksi toimijaksi ryhtynyt Aito avioliitto ry on julkaissut 31.7. verkkosivuillaan yhdistyksen puheenjohtaja Susanna Koivulan kirjoituksen, jossa tämä katsoo, että WHO:n transsukupuolisuuden tautiluokituksen poisto olisi "suuri virhe" ja sanoo muutoksen taustalla olevan LHBT-liikkeen kiivaan halun ja "gender-ideologian" käsityksen sukupuolesta.
Koivula näkee ristiriidan siinä, että muutoksen tapahduttua muulle kuin sairaudeksi luokitellulle tilalle halutaan "valtion kustantamia" lääketieteellisiä hormonihoitoja ja kirurgisia toimenpiteitä.
Koivula uskoo, että "mielenterveyden häiriöt sukupuolisuuden alueella voivat sen sijaan lisääntyä räjähdysmäisesti erityisesti herkkien lasten ja nuorten kohdalla, mikäli häiriö ikään kuin normalisoidaan poistamalla se tautiluokituksesta". Koivulan mielestä ei ole ilmaantunut sellaista uutta tietoa, joka edellyttäisi tautiluokituksen muuttamista. Lisäksi hän pitää valheellisena käsitystä, että transsukupuolisilla keskimääräistä yleisemmin ilmenevää ahdistusta voitaisiin pitää ensisijaisesti ympäristön asenteiden aiheuttamana.
Myös eräitä seksuaalisuuden ilmentymiä ollaan poistamassa tautiluokituksesta
ICD-10 -luokituksen "sukupuolisten kohdehäiriöiden" kategoriaan F65 kuuluvat esimerkiksi fetisismi, fetisistinen transvestismi ja sadomasokismi. Myös niiden jättäminen tulevasta ICD-11 versiosta pois on mahdollista.
Vuonna 1977 hyväksytyssä ICD-9 -luokituksessa homoseksuaalisuus oli vielä määritelty sairaudeksi, ja se poistettiin 17.5.1990 hyväksytystä kymmenennestä versiosta.
Translainsäädännöstä käydään keskustelua
Transsukupuolinen henkilö määrittelee oman sukupuolensa muuksi kuin tälle syntymässä on vahvistettu. Yleensä sukupuoli vahvistetaan ulkoisten sukupuoleen liittyvien tunnusmerkkien perusteella, eikä nykykäytännössä katsota olevan suurta ongelmaa, paitsi silloin kun ulkoinen sukupuolitunnusmerkistö ei selvästi edusta joko naista tai miestä. Nyky-ymmärryksen valossa sukupuolen kokemus on tavoitettavissa vasta myöhemmällä iällä, eikä vastasyntyneen mahdollista transsukupuolisuutta ole mahdollista saada selville.
Eräissä maissa transsukupuoliset voivat täysi-ikäisenä pelkällä omalla ilmoituksella muuttaa juridisen sukupuolensa väestörekisteriin. Myös Suomessa käydään keskustelua transsukupuolisten henkilöiden oikeudesta määritellä oma juridinen sukupuolensa.
Maaliskuussa 2017 Suomessa voimaan astuva avioliittolain uudistus helpottaa avioliitossa olevan sukupuoltaan korjaavan transhenkilön asemaa, kun parisuhdeinstituutio lakkaa olemasta sidoksissa aviokumppanien juridiseen sukupuoleen. Laki kuitenkin vaatii jatkossakin lisääntymiskyvyttömyyttä juridista sukupuoltaan muuttavalta.
Sosiaali- ja terveysministeriö on jo valmistellut esityksen translaiksi edellisellä vaalikaudella, mutta tuolloin hallituksessa mukana olleet kristillisdemokraatit eivät hyväksyneet esityksen antamista eduskunnalle, eikä nykyhallituskaan ole translakiuudistusta edistänyt. Asia ei ollut esillä hallitusneuvotteluissa.
HS: Transsukupuolisuus määritellään yhä mielisairaudeksi WHO:n listauksessa – muutos tulossa ehkä pian
Washington Post: The WHO says being transgender is a mental illness. But that´s about to change.
The Lancet Psychiatry: Removing transgender identity from the classification of mental disorders: a Mexican field study for ICD-11