Transsukupuolisuus poistumassa WHO:n tautiluokituksesta (juttukommentit)

Saas nähdä, vastustavatko persu-nuoret kristitty-bi-Sebastian Tynkkysen johdolla transsukupuolisia sitten yhä?

Kommenttia muokattu: 10.08.2016 klo 12:08
Hyvä että poistuu, mutta se ei saa haitata hoitojen saantia.

Joka tapauksessa oli transsukupuolisuus tautiluokituksessa tai ei, niin Suomessa on kyllä toden teolla vielä tekemistä transihmisiin kohdistuvan asenneilmapiirin kanssa, joka ainakin vuoden 2012 eurobarometrin perusteella oli heikointa koko Länsi-Euroopassa ja heikompaa jopa kuin muutamissa Itä-Euroopan maissa. Samalla taas naapurimaassa Ruotsissa ja Tanskassa paras koko Euroopassa.
Hmmm... Jos ei ole sairautta, ei tarvita hoitoakaan.

Itse transsukupuolisuus voitaisiin kyllä poistaa sairauksien joukosta. (Ainakin se on nyt vähän oudosti siellä, psykiatriassa: F64 = sukupuoli-identiteetin häiriöt, F64.0 transsukupuolisuus.)

Mutta ehkäpä ICD-koodistossa voisi olla esim. "itseä häiritsevä sukupuolimosaikismi" (F, psykiatria) tai/ja "sukupuolimosaikismisyndrooma" (Oireet R tai epämuodostumat Q tai kokonaan oma kirjaimensa). Vastaavasti siellä on "itseä häiritsevä sukupuolinen suuntautuminen" (F66.1)?

Tällaiset olisivat tiloja, joissa hoitoa voi tarvittaessa olla tarjolla.

Edit: Tarkennuksia. Selvennös ennakkoluuloherkässä aiheessa. Tarkoituksenmukainen hoito F66.1:ssä on sen tukeminen, että henkilö ei enää häiriinny sukupuolisesta suuntautumisestaan, jota ei voi muuttaa. Hoito "sukupuolimosaikismioireyhtymässä" voisi olla tarvittaessa hormonit ja kirurgia.

Kommenttia muokattu: 11.08.2016 klo 11:18
Toivottavastibmuuttaa myös ääri-homo Humanin asenteellisia mielipiteitä. Bi-seksuaaleja jaksaa pilkata edelleen myös, säälittävää.
"Hmmm... Jos ei ole sairautta, ei tarvita hoitoakaan."


Hmmmm....? Transukupuolisten korjaushoidot eivät ole sairaudenhoitoa, vaan sukupuolen korjaavia hoitoja.
"Transukupuolisten korjaushoidot eivät ole sairaudenhoitoa, vaan sukupuolen korjaavia hoitoja."

ICD = international statistical classification of diseases and related health problems. Kyseessä on WHO:n ylläpitämä listaus ihmistiloista, joita pidetään sairauksina, ja joissa siksi mahdollisesti tarvitaan lääketieteellistä arviota tai hoitoa. Tällä hetkellä voimassa on ICD-10, jossa transsukupuolisuus on listattuna.

Lääkäri = ihminen, joka on kouluttautunut parantamaan toisen ihmisen. Lääkärin ylin ohjenuora "ensisijaisesti älä vie huonompaan" rajaa lääkärin toimet käytännössä patologisiin tiloihin ja näiden ympärille. Lähtökohtaisesti sellaista, mikä ei ole rikki tai pois tasapainosta (=sairaus) ei lääkärin tulisi yrittää hoitaa. Vaikkapa anabolisen steroidin tai astmalääkkeen määrääminen sellaiselle, jonka keho toimii fysiologisesti, on väärin. Jos lääketieteellistä patologiaa tai epätasapainoa ei henkilössä tavata, ihmisen auttaminen tapahtuu parhaiten muilla kuin lääketieteellisillä keinoilla. Viimekädessä rajankäynti sen suhteen, mitä pidetään sairautena, kuuluu yhteisölle. Esim. WHO:lle, mutta myös kaikille ihmisille ja erityisesti maissa, joissa terveydenhuolto kustannetaan yhteisesti.

Transsukupuolisuuden poistoa ICD-11:sta pohditaan. Poisto on omalla tavallaan perusteltu, koska transsukupuolisuuden voidaan katsoa olevan pikemminkin osa ihmiskunnan sukupuolen ja sukupuolisuuden vaihtelua, eikä sairaus sinänsä. Vastaavasti kuin sukupuolinen suuntaus.

Transsukupuolisuuteen liittyy kuitenkin kehollinen virhetila ja usein kärsimystä. Vaikka transsukupuolisuus itsessään poistuisi sairauksien joukosta ja siten katoaisi terveystoimen ja lääkärien horisontista (ja yhteiskunnan sairaushorisontista), niin tuo mahdollinen kärsimys ei katoa. Tämä mahdollinen kärsimystila voitaisiin listata ICD-11 koodistoon tyyliin "itseä häiritsevä sukupuolimosaikismi" tai "sukupuolimosaikismioireyhtymä". Vastaavasti siellä on: "itseÄ häiritsevä sukupuolinen suuntautuminen". Tällainen tila voisi kuulua terveystoimen ja lääkärikunnan horisonttiin (ja laajemmin yhteiskunnan horisonttiin avuntarpeen suhteen) ja tarvita hoitoa. Tarvittaessa yhteiskunnan tarjoama apu voisi olla lääketietellinen hoito: korjausleikkaus sekä farmakologia.

Toivottavasti tämä oli ymmärrettävää tekstiä. Kysy xxx, jos en osannut käydä läpi eri asianosaisten tahojen logiikkaa asiassa tarpeeksi selvästi. Yritin tässä lyhyessä pohdinnassa kattaa transsukupuolisen, hoitotoimenpiteiden suorittajien ja yhteisön näkökulmat.

Edit: Ä oikeaan paikkaan

Kommenttia muokattu: 21.08.2016 klo 11:39
En usko että ymmärryksessäni tässä kohdin ole mitään vikaa. Kiitos, jos tunnet tarvetta "sivistää" minua tässäkin kohtaa...
  • 9 / 10
  • entiedämitäänmistään
  • 24.5.2017 18:39
Siis, eikö olisi perusteltua poistaa transsukupuolisuus mielenterveyden häiriöistä ja sen sijaan lisätä listaan sukupuoli-dysmorfia? Sukupuoli-dysmorfiahan itsessään ei ole mielenterveyden ongelma, mutta voi aiheuttaa henkilölle psyykkisiä ongelmia ja olisi siksi perusteltua määritellä tautiluokitukseksi.
..hmm...

Dysmorfia = epämuotoisuus.

Tarkoittanet sitä, että transsukupuolinen on ulkoisilta sukupuolitunnisteiltaan epämuotoinen suhteessa hänen aivoihinsa?

Koska yleensä transsukupuolisen elimistö ei ulkoa päin arvioituna ole epämuotoista.

(Sukupuoli-dysmorfia kuulostaa muuten vähän samalta kuin "dysmorfinen häriö", esim. body dysmorphic disorder", joka on mielenterveyden häiriö.)

"Itseä häiritsevä sukupuolimosaikismi" diagnoosi viittaisi siihen, että kyseessä on biologinen tila, johon saattaa liittyä psykologista kuormaa.

Edit: mutta "itseä häiritsevä sukupuoli-dysmorfia" voisi tavallaan myös ajaa saman asian..

Kommenttia muokattu: 25.05.2017 klo 10:06