Eduskunnan lakivaliokunta antoi perjantaina 11. joulukuuta järjestetyssä kokouksessaan mietintönsä hallituksen esityksestä tasa-arvoisen avioliittolain liitännäislaeista, eli "hallituksen esitystä eduskunnalle eräiksi avioliittolain muutoksen edellyttämiksi lainmuutoksiksi".
Esityksessään hallitus jätti esittämättä hedelmöityshoitolain muutosta, ja siten äitiyslakia. Lakivaliokunnan mielestä hedelmöityshoitolakia on tulevaisuudessa muutettava lapsen edun huomioimiseksi sateenkaariperheissä. Käytännössä tämä tarkoittaisi Sateenkaariperheet ry:n mukaan ainakin äitiyslain säätämistä.
Sateenkaariperheet ry pitää lakivaliokunnan kantaa "pienenä voittona". Sateenkaariperheet kritisoi hallituksen lakiesityksen puutteellisuutta juuri siksi, koska äitiyslaki ei sisältynyt hallituksen esitykseen.
- Nykytilan säilyttäminen avioliittolain muuttuessa sukupuolineutraaliksi ei saadun selvityksen valossa ole yhdenvertaisuussyistä ihanteellinen eikä lapsen edun kannalta ongelmaton. Valiokunta pitää tärkeänä, että hedelmöityshoitolain muutostarpeita jatkossa arvioidaan kiinnittäen erityistä huomiota vanhemmuuteen ja lapsen asemaan liittyviin kysymyksiin, todetaan mietinnössä.
Äitiyslaki on oikeusministeriön jo valmistelema, mutta edellinen eduskunta ei kristillisdemokraattien vastustuksen vuoksi ottanut asiaa käsiteltäväksi. Koska nykyhallituskaan äitiyslakia ottanut edistettäväkseen, pyrkii Sateenkaariperheet ry tuomaan asian eduskunnan käsiteltäväksi samansisältöisenä kansalaisaloitteena. Marraskuun lopussa julkaistuun äitiyslakia koskevaan kansalaisaloitteeseen on jättänyt kannatusilmoituksensa 11. joulukuuta mennessä lähes 7 000 henkilöä.
Lakivaliokunnan mietinnössä todetaan, että asiantuntijakuulemisessa on tullut esiin myös transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta annettuun lakiin kohdistuvia muita muutostarpeita, kuten nk. lisääntymiskyvyttömyyttä koskevan edellytyksen poistaminen. Mietinnössä todetaan, että kansainväliset ihmisoikeuselimet ovat antaneet Suomelle huomautuksia kyseisestä edellytyksestä ja kehottaneet poistamaan sen.
- Koska esille nousseet muut muutostarpeet eivät liity avioliittolain muutokseen, niitä ei ole mahdollista arvioida eikä toteuttaa nyt käsiteltävänä olevan esityksen yhteydessä. Saadun selvityksen valossa transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta annetun lain muutostarpeiden kokonaistarkastelu on kuitenkin aiheellista, todetaan mietinnössä.
Päivitys klo 14.15: Liitännäislakipaketin käsittely päättyi lakivaliokunnassa
Antero Laukkanen (kd) ehdotti Laura Huhtasaaren (ps) kannattamana, että lakiehdotukset hylätään. Ehdotuksesta äänestettiin pohjana olevaa tarkistettua mietintöluonnosta vastaan. Äänin 10 – 2 (0 tyhjää) pohja hyväksyttiin. Laukkanen ja Huhtasaari jättivät mietintöön vastalauseen.
Nyt käsiteltävänä oleva liitännäislakeja koskeva hallituksen esitys ei sisällä muutoksia sosiaaliturvaetuuksia tai sosiaali- ja terveyspalveluita koskeviin lakeihin. Niitä koskeva esitys valmistellaan sosiaali- ja terveysministeriössä ja myös se on tarkoitus antaa eduskunnalle niin, että muutokset voivat tulla voimaan maaliskuun 2017 alusta, samalla kuin tasa-arvoinen avioliittolaki astuu voimaan.
Lakivaliokunnan mietintö
Aitiyslaki.fi: Lakivaliokunta edellyttää sateenkaariperheiden lasten aseman huomioimista
Äitiyslaki-kansalaisaloitteen kannatusilmoitusten keruu alkanut
Sateenkaariperheet Facebookissa