Oikeus- ja työministeri Jari Lindström epäröi edellisen eduskunnan syksyllä 2014 hyväksymän tasa-arvoisen avioliittolain esittelyä hallitukselle.
Asiasta kertoo Kouvolan Sanomat.
Lindström sanoo lehdelle, että asia on vaikea hänelle itselleen ja perussuomalaisille puolueena. Niin Lindström kuin lähes koko perussuomalaisten eduskuntaryhmäkin äänesti syksyllä 2014 tasa-arvoista avioliittolakia vastaan.
Eduskunta kuitenkin hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain joulukuussa äänin 101-90 ja tasavallan presidentti vahvisti 1.3.2017 voimaan astuvan lain keväällä. Avioliittolakiin sidoksissa olevaan lainsäädäntöön on kuitenkin tehtävä joitain muutoksia, tai muuten lainsäädäntöön jää ristiriitaisuuksia tasa-arvoisen avioliittolain astuessa voimaan.
Yhtensä ratkaisuvaihtoehtona on, että lain esitteleekin valtioneuvostossa Lindströmin sijainen.
- En ole varma voinko esitellä lakialoitetta. Periaatteessa esittely kuuluu toimivaltaiselle ministerille, mutta jos minä olen poissa, joku toinen esittelee sen. Tätä asiaa on selvitelty, sanoo Lindström Kouvolan Sanomille.
Valtioneuvoston toimintaa valvovan oikeuskanslerin viraston valtioneuvostoasiain osastopäällikkö Maija Salo sanoo lehdelle, että toiminta asiassa jää ministerin harkittavaksi. Hänen mukaansa ministereillä on poissaoloja esittelyistä esimerkiksi matkojen vuoksi, jolloin esittelystä huolehtii sijainen.
Salo arvioi lehdelle, että olisi varsin poikkeuksellista, jos hallitus ei noudattaisi eduskunnan tahtoa. Hänen mukaansa eduskunnan kanta lähtökohtaisesti sitoo hallitusta.
Lindström sanoo lehdelle, ettei sukupuolineutraali avioliittolaki ollut mukana ainakaan niissä hallitusneuvotteluiden keskusteluissa, joissa hän oli mukana. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on kuitenkin todennut, että tasa-arvoisen avioliittolain valmistelu jatkuu normaalisti.
Kouvolan sanomat: Lindström empii tasa-arvoisen avioliittolain esittelyä
Vain eduskunta voi muuttaa tasa-arvoisen avioliittolain voimaantuloa