http://nyt.fi/a1305965203078
Tasa-arvoinen avioliittolaki etenee, ja tämä on edessä syksyllä
Outi Kemppaisella on tärkeä työ.
Kemppaisen asemapaikka on oikeusministeriössä ja virallinen titteli "lainsäädäntöneuvos".
Se tarkoittaa suomeksi sitä, että Kemppainen paiskii virkamieskollegojensa kanssa duunia, jotta laeista tulisi totta.
Juuri nyt Kemppaisen agendalla on tasa-arvoinen avioliittolaki.
"Meidän tehtävä on valmistella niitä lainsäädäntömuutoksia, joita avioliittolain eteneminen vaatii," Kemppainen selittää.
Kemppainen ja kumppanit siis yrittävät pitää huolta, että kaikki jo olemassaolevat ja uudet lait ovat keskenään sopusoinnussa.
Eduskunta hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain viime syksynä ja sen on määrä astua voimaan maaliskuussa 2017. Alkuvuodesta 2017 lähtien samaa sukupuolta olevat pariskunnat saavat siis mennä naimisiin ja adoptoida.
Mutta sitä ennen on vielä yhtä ja toista tehtävää.
Tähän asti tapahtunutta:
Syksy 2012: Tahdon2013-kampanjan siemen kylvetään kun oikeustieteellisen pääsykokeisiin lukeva Ida Bergmann tuskastuu siihen, että Suomessa on kahdenlaisia kansalaisia: niitä, jotka voivat mennä naimisiin ja niitä, jotka voivat vain rekisteröidä parisuhteensa. (Voit lukea koko Tahdon-aloitteen tarinan täältä.)
19. maaliskuuta 2013: Kampanja käynnistyy. Kansalaisaloite tasa-arvoisen avioliittolain puolesta saavuttaa huiman suosion: tarvittavat 50 000 nimeä saadaan kokoon vain 14:ssa tunnissa. Lopullinen määrä on yli 160000 allekirjoitusta.
25. kesäkuuta 2014: Kansalaisaloite etenee eduskuntaan, jossa se ottaa heti takkiinsa kun lakivaliokunta ottaa siihen kielteisen kannan. Lopullinen päätäntävalta on kuitenkin kansanedustajilla.
28. marraskuuta: Eduskunnan täysistunto äänestää tasa-arvoisen avioliittolain puolesta äänin 105–92. Eduskunnan nettisivut menevät juntturaan ja arviolta 5000 ihmistä juhlii Helsingin Kansalaistorilla.
4. joulukuuta: Laki etenee suureen valiokuntaan, joka puoltaa sitä äänin 17–8.
12. joulukuuta: Eduskunta hyväksyy tasa-arvoisen avioliittolain myös toisessa äänestyksessä.
20. helmikuuta 2015: Presidentti Sauli Niinistö vahvistaa sukupuolineutraalin avioliittolain. Täten kaikki tarvittavat muutokset, joita lain voimaantulo vaatii, on selvitettävä ja pistettävä tekoon vuoden loppuun mennessä.
Juuri näitä muutoksia Kemppainen nyt valmistelee.
"Vaatii oman aikansa ennen kuin kaikki vaadittavat lakimuutokset pystytään toteuttamaan", Kemppainen sanoo.
Siksi uuden avioliittolain on määrä tulla voimaan vasta vuonna 2017.
Mitä muutoksia täytyy tehdä? Kemppainen ei vielä tiedä. Valmista luetteloa muutoksista ei ole olemassa vaan sitä kerätään parhaillaan.
Se tiedetään, että osa muutoksista tulee olemaan teknisiä, sellaisia, joita tehdään esimerkiksi väestötietojärjestelmiin. Tällä hetkellä kaikkialla tietokannoissa ja lomakkeissa oletetaan, että aviopuolisot ovat eri sukupuolta.
Kelan maksamissa tuissa, kuten esimerkiksi perhe-eläkkeissä, puhutaan samaten sukupuolista, aviomiehistä ja -vaimoista.
Mutta kaikkein keskeisimmät lakimuutokset koskevat kahta lakia: lakia rekisteröidystä parisuhteesta sekä translakia.
"Translaissa on tällä hetkellä esimerkiksi säännös, jonka mukaan jos ihminen muuttaa sukupuolensa toiseksi, rekisteröity parisuhde muuttuu avioliitoksi ja toisinpäin", Kemppainen kertoo.
Jos siis esimerkiksi kaksi naista elää rekisteröidyssä parisuhteessa ja toinen korjaa sukupuolensa mieheksi, heistä tuleekin yhtäkkiä aviopari.
Translaki on ollut muutenkin esillä viime aikoina: sosiaali- ja terveysministeriö valmisteli siihen muutoksia viime hallituskaudella, mutta edellinen hallitus jätti hankkeen pöydälle.
Monet järjestöt, kuten Amnesty sekä monien puolueiden nuoristosiivet ovat vaatineet muutoksia nykyiseen translakiin, jota ne pitävät ihmisoikeuksia loukkaavana.
Jos transsukupuolinen haluaa saada nykylain piirissä juridisen vahvistuksen sukupuolelleen, hän ei saa olla naimisissa ja hänen on oltava hedelmätön, eli käytävä sterilisoimassa itsensä.
Laki rekisteröityneestä parisuhteesta luotiin alunperin vuonna 2002 avioliiton rinnalle, jotta homo- ja lesboparit pääsisivät nauttimaan lain suomista eduista, kuten perimisoikeudesta sekä oikeudesta perheen sisäiseen adoptioon.
Eikö koko rekisteröidyn parisuhteen käsite mitätöidy kun Suomeen tulee avioliittolaki, jonka piiriin kuuluvat lähtökohtaisesti kaikki?
"No näinhän se ajatus kansalaisaloitteessa oli, että ei olisi enää tarvetta rekisteröityneelle parisuhteelle", Kemppainen sanoo.
Virkamiesten täytyy ottaa huomioon kaikki mahdolliset vaihtoehdot ja koota ne hallituksen esitykseen, joka on määrä antaa eduskunnalle syyskuussa.
Jos siis kaikki hyvin menee.
Tosin hallituspuolue keskustan puoluesihteeri Timo Laaninenkin vakuutteli jo kesäkuun alussa HS:lle, että laki etenee kyllä sovitulla tavalla: "Jos se aiottaisiin kumota, asiasta pitäisi tietenkin olla maininta hallitusohjelmassa."
Tasa-arvoisen avioliittolain edistymistä ei voi estää edes oikeus- ja työministeri Jari Lindström, vaan sitä varten pitäisi säätää uusi laki.
Pääministeri Juha Sipilä on vahvistanut, että tasa-arvoinen avioliittolaki etenee kuten pitää.
Näin olettaa myös Outi Kemppainen.
"Lähtökohtaisesti on edellytetty, että tämä [Sipilän] hallitus antaa lainsäädäntöpaketin eduskunnalle käsiteltäväksi", hän sanoo.
"Eduskunta päättää sitten jatkosta."
Oikaisu 25.6.2015 kello 9.32: Jutussa luki aiemmin virheellisesti, että "tällä hetkellä kaikkialla tietokannoissa ja lomakkeissa oletetaan, että aviopuolisot ovat samaa sukupuolta". Tällä hetkellä kaikissa tietokannoissa ja lomakkeissa kuitenkin oletetaan, että aviopuolisot ovat eri sukupuolta.