Kansanedustajaehdokkailta video translakiuudistuksen tueksi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 13
kuvakaappaus videolta

Kuusi kansanedustajaehdokasta kuudesta eri puolueesta vaatii torstaina julkaistulla Kehosi kuuluu sinulle -videolla translain ihmisoikeusloukkausten poistamista. Setan julkaisemalla kampanjavideolla ovat mukana Pilvi Torsti (sdp), Anne Kettunen (kesk), Mai Kivelä (vas), Jani Toivola (vihr), Johan Ekman (rkp) ja Jaana Pelkonen (kok). Ehdokkaiden edustamista puolueista muut paitsi kokoomus ovat ilmoittaneet kannattavansa translain uudistamista.

Nykyinen hallitus jätti esittämättä sosiaali- ja terveysministeriön valmisteleman translakiesityksen eduskunnalle. Setan julkaisemassa tiedotteessa todetaan, että esitys olisi korjannut osan translain ongelmista.

Kehosi kuuluu sinulle -videolla ehdokkaat puolustavat ihmisen itsemääräämisoikeutta sukupuoleen. Videolla todetaan, että itsemääräämisoikeus toteutuu, jos ihmisen omakseen kokemaa sukupuolta ei kyseenalaisteta. Translain ehdot juridisen sukupuolen vahvistamiselle eli oikeiden henkilöpaperien saamiselle katsotaan raskaiksi, ja prosessi kestää tyypillisesti useita vuosia.

- Itsemääräämisoikeus toteutuu, jos henkkareitasi ei epäillä väärennetyiksi, Torsti määrittelee.

- Oikeat henkkarit pitää voida saada ilman medikalisoivia tutkimuksia, psykiatrista diagnoosia ja puuttumista oikeuteen päättää omasta perheestään, sanoo Kettunen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Pelkosen mukaan itsemääräämisoikeus toteutuu, "jos voit mennä sukupuolesi mukaiseen vessaan saamatta turpaan".

- Translaki käsittelee juridisen sukupuolen vahvistamista. Lakia pitää muuttaa, koska se loukkaa yksilön ihmisoikeuksia, Ekman toteaa.

- Nykyinen laki vaatii mielenterveysdiagnoosia ja puolison allekirjoituksen sekä asettaa nuoret heikompaan asemaan, kertoo Kivelä.

Laki edellyttää 18 vuoden ikää ennen juridisen sukupuolen korjaamista. "Ikäraja pitää poistaa", Torsti vaatii.

- Nopea, saavutettava ja avoin prosessi juridisen sukupuolen vahvistamisessa ehkäisee syrjintää, kunnioittaa yksityisyyden suojaa ja luo perustan ihmisarvoiselle elämälle, Pelkonen ja Toivola toteavat.

Videon lopussa ehdokkaat näyttävät omia henkilöpapereitaan: jokaisella pitää olla oikeus sukupuoli-identiteettinsä mukaisiin henkilöpapereihin.


Seta on kampanjoinut vuonna 2003 voimaan tulleen translain muuttamiseksi vuodesta 2010 alkaen. Translaki vaatii juridisen sukupuolen vahvistamisen ehtona lisääntymiskyvyttömyyttä, lääketieteellistä selvitystä siitä, että henkilö "pysyvästi kokee kuuluvansa vastakkaiseen sukupuoleen ja että hän elää tämän mukaisessa sukupuoliroolissa", avioliiton muuttamista rekisteröidyksi parisuhteeksi puolison suostumuksella sekä 18 vuoden ikärajaa.

Maltan presidentti vahvisti 14.4.2015 uuden lain, joka toteuttaa itsemääräämisoikeuden sukupuoleen. Argentiinassa vastaava laki on ollut voimassa vuodesta 2012 ja Tanskassa vuodesta 2014. Norjassa hallituksen asettama asiantuntijatyöryhmä esitti 10.4.2015, että Norja toteuttaisi itsemääräämisoikeuden. Myös Suomessa sosiaali- ja terveysministeriön asettama asiantuntijatyöryhmä on ehdottamassa itsemääräämisoikeutta selvitettäväksi. Työryhmän loppuraportti julkaistaan huhtikuussa.

Kehosi kuuluu sinulle -video Youtubessa
Amnesty: Puolueiden kannat translakiin Amnestyn Suomen osaston kyselyssä
www.seta.fi

13 kommenttia

"Kehosi kuuluu sinulle -videolla ehdokkaat puolustavat ihmisen itsemääräämisoikeutta sukupuoleen. Videolla todetaan, että itsemääräämisoikeus toteutuu, jos ihmisen omakseen kokemaa sukupuolta ei kyseenalaisteta."

Mitä tuo nyt sitten käytännöissä oikein tarkoittaa?

Tarkoittaako tuo esim. sitä että ykskaks
- joku mies voi määritellä itsensä naiseksi ja vaatia päästä naisena urheilemaan naisten lajeissa?
- joku mies voi määritellä itsensä naiseksi ja vaatia päästä naisten saunavuoroihin, naisten pukuhuoneisiin yms?
- miehet voivat määritellä itsensä naisiksi ja välttää siten miehille pakollisen asevelvollisuuden?
- naiset voivat määritellä itsensä miehiksi ja sitten synnyttää miehinä lapsia, vaiko eivät?
- voiko joku määritellä itsensä naiseksi, vaikka hänellä on munat?
- voiko joku määritellä itsensä mieheksi, vaikka hänellä on pimppa ja kohtu?

Vai onko tuossa itsemäärittelyssä jotain järjenkäytön rajojakin?

Tai onko suku"puolia" tulossa muitakin, kuin mies tai nainen?

Kommenttia muokattu: 18.04.2015 klo 01:22
'human', kirjoituksesi osuu juuri asian ytimeen. Se kertoo tarrautumisesta niihin rakenteisiin, mihin meidät on ehdollistettu syntymästämme lähtien. Siksi kuvittelemme puolustavamme jotain oikeaa ja muuttamatonta, vaikka samanaikaisesti luonnollinen ja tieteellisesti havainnoitava elämä ei näitä sosiaalisesti luotuija struktuureja kunnoita (esim. sosiologiasta kuuluisa Olympialaisissa tehtävät XX vs. XY kromosomitestit. Tutkipa asiaa ja tulet, ylläolevasta päätellen, hämmästymään). Koin tämän vahavasti, kun arabikevät saapui Syyriaan siellä asuessani. Ihmiset panikoituivat, kun täytyi alkaa kyseenalaistaa näitä ehdollistamalla rakennettuja identiteetti-sosio-ekonomis-uskonnollisia struktuureja. Oli pakko nähdä, että (kunnioituksella) lainaten ylläolevaa, esim. naiset ja miehet todellakin voisivat kamppailla yhdessä erinäisissä urheilulajeissa!
Mielenkiintoista luettavaa saattaisi olla esim. "This Idea Must Die" - John Brockman.