Vanhoilliset normit syynissä Berliinin yliopistoilla

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 2
Tagespiegelin uutinen (a 24, 29.11.13). Kuvateksti kertoo, kuinka huhtikuussa HU:ssa puolustusministeri Maiziéren esiintymistä häirittiin.

Yliopistojohdon asennemaailma on noussut uutisiin Berliinissä. Humbolt-Universitätin johto epäsi opiskelijoiden HLBT-seuralta oikeuden käyttää yliopiston tiloja seksuaalikäyttäytymiseen liittyvään tapahtumaan. Freie Universitätissä oli kielletty PDS-poliitikko Gregor Gysin esiintyminen, kun taas CDU-laiselle valtiovarainministeri Wolfgang Schäublen osallistuminen keskusteluun yliopistolla oli sallittu.

HU:n "Referat für Lesben, Schwule, Bisexuelle, Transsexuelle und Intersexuelle" syyttää yliopistoa kirjelmässä akateemiselle Senaatille syrjinnästä. Yhteisö oli anonut talolta lupaa järjestää kurssin, jossa olisi käytännössä harrastettu sitomista ja seksuaalirooleja heijastavaa vaatettamista. Yliopisto oli evännyt tilapyynnön, koska se ei pitänyt teemaa korkeakoulupoliittisena tai tieteellisenä. Arvostelijat sanovat ratkaisujen riippuvan kutsujen esittäjistä. Jos tieteenala kutsuu poliitikon luennoimaan, lupa yleensä tulee.

HU:ssa yliopiston Präsidium totesi, ettei se nähnyt väitettyä tieteellistä yhteyttä rooliesityksissä. Ja sitomisen katsottiin olevan yksityisalueen toimintaa, jota yliopistolla pidä harrastaa. FU:n johto on puolustanut valtiovarainministeri Schäublen esiintymistä sillä, että keskustelussa oli mukana myös ranskalainen demari ja että puheenjohtajana oli professori. Viime keväänä HU:ssa opiskelijat olivat häirinneet CDU-puolustusministerin luento-esiintymistä.

Valituksessa todetaan, että elämänalueen työntäminen yksityiselämän piiriin juuri aiheuttaa syrjintää. Kirjelmässä todetaan myös, että esimerkiksi opiskelijain shakki- tai jumalanpalveluskokoontumisia yliopiston piirissä ei rajoiteta.

Tagesspiegelin haastattelema HU:n pohjoismaisen kirjallisuuden professori Stefanie von Schnurbein totesi, että kulttuurinormit tietenkin näkyvät yliopistolla, mutta yliopiston tulisi olla paikka, jossa näistä normeista voidaan keskustella.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Opiskelijoiden järjestötoiminta on FU:ssa tänä vuonna kohdannut käytännön vaikeuksia. Lentolehtisiä jakaneet opiskelijat ovat joutuneet turvallisuusmiesten häiritsemiksi ja kokousjulisteita on poistettu yliopiston seiniltä tulipalovaaraan viitaten. Ihmisoikeusaiheiselta tapahtumalta oli evätty yliopiston tilojen käyttö puutteellisen tieteellisyyden nojalla.

Länsi-Berliinin korkeakoulumaailmassa rajoitettiin sananvapautta laajasti 60- ja 70-luvuilla. Sittemmin yliopistojen johto oli pitkään aika varovainen rajoituksissa. FU on taustaltaan länsi-berliiniläinen, kun taas HU oli Saksan jaon aikana DDR:n ykkösyliopisto. 90-luvun alkupuolella HU uudistettiin läntisten normien mukaan.


Uutinen Der Tagesspiegel-lehdessä 29.11.13

2 kommenttia

  • 1 / 2
  • puppeliassi
  • 30.11.2013, 17.37
aika yleistä ottaa epämiellyttävät julisteet perustellen tulipalovaaralla. sitten tiettyjä tukevia kyllä saa olla.
Kuvaus "sitomisesta ja seksuaalirooleja heijastavasta vaatettamisesta" ei ole niin tarkka, etteikö määritelmän rajoissa voitaisi lipsua sellaiselle vyöhykkeelle, jonka ei ole tarpeellista olla läsnä edes akateemisissa ympyröissä samalla tavoin kuin vaikkapa kädellisten serkkujemme päivittäisessä elämässä. Minä en suoranaisesti ymmärrä vaatimuksia siitä, että seksuaalista toimintaa sisältävälle tilaisuudelle pitäisi löytyä automaattisesti paikka oppilaitoksen katon alta, oli lupaa hakemassa mikä taho tahansa.

Akateemisten piirien koulimat ihmiset osaavat varmasti käsitellä aihepiiriä yhtä antaumuksellisesti myös vähemmän käytännönläheisin keinoin - ja samalla pienemmällä riskillä henkilökohtaisten lihallisten intohimojen heräämiseen.

***

Muilta osin en osaa mainittuihin tilan epäämisiin ja esiintyjäkarsintaan ottaa kantaa, koska en tunne kyllin hyvin kolikon molempia puolia, eikä aihekaan noissa tapauksissa ole sateenkaareen sidottu.