“Roslagstullin enkeli” - ruotsinsuomalainen Kerttu Sturesson

  • Teema
  • Historia
  • vaeltaja2006
  • 5

Tänä iltana klo 21 alkaa YLE Femma -kanavalla Jonas Gardellin käsikirjoittama draamasarja "Älä pyyhi kyyneleitä paljain käsin". Tosielämään perustuvassa näytelmässä mainitaan “Roslagstullin enkeli”, ruotsinsuomalainen Kerttu Sturesson. Hän toimi sairaalassa lähes ensimmäisenä AIDS-potilaiden hyväksi.

Kerttu työskenteli Roslagstullenin infektiosairaalassa vuonna 1982, kun siellä todettiin ensimmäinen aids-tapaus. Kukaan ei tiennyt sairauden syytä eikä hoitokeinoja. Monet lääkärit kieltäytyivät ottamasta homoja vastaanotolleen tai leikkaussaliin. Kerttu oli työskennellyt kulkutautisairaalassa jo vuonna 1963, kun maassa oli isorokkoepidemia. Hänellä oli hyvät tiedot siitä, miten tulee suojautua ja hän tiesi, että sairaalassa voi tulla vastaan ennestään tuntemattomia tauteja. Myöhemmin Kerttu Sturesson työskenteli hiv-klinikalla Huddingen sairaalassa.

Kerttu ei paljon saanut apua kolleegoiltaan. Hän oli monesti yksin kuolevien vuoteiden ääressä, ja hän kävi monissa hautajaisissa. Kerttu Sturesson tunsi Ruotsin ensimmäisen aidsiin sairastuneen julkisuuden henkilön Sighsten Herrgårdin jo ennen tämän sairastumista. Herrgård oli suomalaissyntyinen. Myös Herrgårdin miesystävä, norjalainen Roar oli Kertulle tuttu.


Marraskuussa 2012 Kerttu Sturesson oli ehdolla vuoden ruotsalaiseksi sankariksi. Vaikka hän ei päässytkään loppukilpailuun, hän iloitsi, että pääsee mukaan gaalailtaan. Ruotsin suomenkielisen Sisuradion haastattelussa Kerttu Sturesson muistelee aikoja, jolloin aids alkoi levitä Ruotsissa.

Kuuntele, kesto n. 16 minuuttia (kohdasta "Ensimmäiset potilaat kuolivat")

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2500&artikel=5331785

Lyssna: "Ensimmäiset potilaat kuolivat"Sisuradion uutinen
Gomorron Sverige -aamuohjelmassa Kerttu Sturesson ja Jonas Gardell. tv-haastattelu ruotsiksi, kesto 11 min

5 kommenttia

Myös Suomessa on Roslagstullenin enkelin vastine. Kyseinen HIV-positiivisia henkilöitä auttanut ihminen joutui myös jopa tappouhkausten kohteeksi kaikkein kuumimpina AIDS-vihan hetkinä. Hänen kotinsa oveen oli kiinnitetty uhkauksia. Sen seurauksena hän joutui asumaan hetken tuttaviensa luona. Yksin hän kantoi merkittävän kuorman ja käsitykseni mukaan menetti lopulta terveytensä painajaismaisen ajan seurauksena.
Näitä "Roslagstullenin enkeleitä" tuli tutuksi Auroran sairaalassa 1990-luvulla useampi. Kiitos heille.