Historiaa: Paavin sekava kuolema ja pyhimykseksi julistaminen

  • Teema
  • Historia
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006

23.12.2009 Paavi Pius XII:a ollaan tekemässä pyhimykseksi

Vatikaani valmistelee Pius XII:n julistamista pyhimykseksi. Sodan aikana tämä paavi vaikeni natsien keskitysleireistä. Häntä on pidetty natsimielisenä. Keskitysleireissä virui myös tuhansia homoja..

Helsingin Sanomien uutinen

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Natsisympatioista+arvosteltua+paavia+valmistellaan+pyhimykseksi/1135251692294

10.10.2008 Paavin kuolema

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Sekalaista-osastossa kaivattiin ranneliikkeeseen lisää menneisyyden julkkisskandaaleja. Tässä yksi. Tasan 50 vuotta sitten kuoli paavi Pius XII. Hänen kuolemastaan tehtiin suoraa lähetystä. Tarkka kuolinpäivä oli 9. lokakuuta 1958.

*****

Paavit vaikuttavat vahvasti homojen elämään. Sen takia heidän menemisiään ja tulemisiaan HLBTI-piireissä seurataan tarkkaan. Paavi Pius 12. vaikutti myös muiden elämän. Hän nousi valtaistuimelleen juuri ennen toisen maailmansodan alkua maaliskuussa 1939. Syyskuussa alkoi sota. Koko sodan aika oli Vatikaanille vaikeaa. Juutalaisten murhaamisesta Vatikaanissa vaiettiin, ja sodan jälkeen vatikaani avusti monia sotarikollisia eli korkea-arvoisia natseja piiloon Etelä-Amerikkaan.

Kuten tavallista, Pius 12. oli kesäpalatsillaan Castel Grandolfolla pitämäsä jokaviikkoista angelus-rukousta uskoville. Uskovia oli piha-alue täynnä. Juuri rukouksen ja siunauksen alkaessa paavin ääni murtui. Kuin salamaniskusta hän lakkasi liikkumasta ja pystyi vain sanomaan ”A Dio”.

Henkilääkärit määräsivät paavin vuodelepoon. Sunnuntai-iltana 82-vuotiaan paavin tila huononi. Seuraavana aamuna tuli aivohalvaus ja sen jälkeen uusia kohtauksia. Paavi menetti tajuntansa eikä pystynyt enää puhumaan.

Ahdistus levisi ympäri maailmaa, kun tieto paavin tilasta levisi. Lehdet lähettivät paikalle erikoiskirjeenvaihtajia ja valokuvaajia. Pikku kylä muuttui markkinapaikaksi. Paikalle tuli radio ja sen aikainen aloitteleva televisio. Radio Vatikaani perusti viereiseen huoneeseen studionsa ja kertoi jatkuvassa lähetyksessä paavin tilasta, lämmöstä, verenpaineesta, sykkeestä. Kuolinyönä lähetettiin kuolinmessu paavin kuolinvuoteen äärestä.

Parin uutistoimiston kautta levisi väärä tieto paavin kuolemasta. Italiassa presidentinpalatsin lippu laskettiin puolitankoon. Elisabeth II, Dwight D. Eisenhower ja Konrad Adenauer lähettivät surunvalittelunsa. Vatikaani ilmoitti kuolinuutisen perättömäksi. Poliisi takavarikoi Italiassa lehdet, joissa kuolemasta ilmoitettiin.

Väärä uutinen pääsi maailmaan, kun jotkut lehdet olivat maksaneet suuria summia lähellä oleville, jos nämä heti rientävät kertomaan paavin kuolemasta. Salaisena merkkinä oli liina, joka taitetaan palatsin ikkunalaudalle tietyllä tavalla. Avustaja hieman mokasi, ja niin lähti väärä uutinen maailmalle. Varsinainen kuolema tapahtui vasta torstaiaamuna klo 3.52 lokakuun 9. päivänä 1958. Missä olit kun paavi kuoli?

Jo neljä minuuttia myöhemmin Radio Vatikaani kertoi, että yksi vuosisadan merkittävimmistä paaveista on rauhallisesti poistunut keskuudestamme. Perinteesen kuuluu, että paavin maallinen maja balsamoidaan ja pannaan moneksi päiväksi näytteille, jotta uskovat voivat käydä viimeisen kerran tervehtimmässä. Sisäelimet poistetaan ja veri korvataan säilytysaineella.

Tällä kertaa henkilääkäri halusi kokeilla uutta balsamointimenetelmää, jossa ei tarvitse avata ruumista. Säilytysaineena käytettiin rohtoja ja eteerisiä öljyjä. Ruumis oli näytteillä sellofaanissa, ja öljyt vähitellen imeytyivät.

Uusi säilytysmenetelmä ei ollut perin onnistunut. Mätänemisprosessi alkoi ja ympärille syntyi kuvottava haju. Vartiosotilaita jouduttiin vaihtamaan tihenevään tahtiin, kun he alkoivat voida pahoin hajusta. Lisäksi ruumis poksahteli, kun kaasut purkautuivat. Pietarinkirkossa ruumis oli nostettu niin ylös lavalle etteivät ohikulkijat nähneet tummaksi muuttuvia kasvoja. Sitten irtosi nenä.

Henkilääkäri selitti lehdistökonferensissa, että paavin kanssa oli keskusteltu jo elinaikana tästä uudesta menetelmästä.

Hautajaiset olivat mahtavat. Miljoonat ihmiset reunustivat Rooman katuja. Arkkua seurasi tarkkaan määritelty surusaatto. Jo silloin tv-asemat lähettivät tuntikausia suoraa lähetystä. Illan hämärtyessä tultiin soihtujen valaisemalle Pietarinaukiolle. Paavi asetettiin kolmeksi päiväksi Pietarin kirkkoon esille. Poliisi joutui pitämään järjestystä Pietarin kirkon aukiolla. Lokakuun 13. päivänä paavi haudattiin.

Sitten tuli lisää skandaaleja. Henkilääkäri oli pitänyt tarkkaa päivkirjaa paavin viimeisistä päivistä ja ottanut kuolinkamppailusta kuvia. Hän yritti myydä ne lehdille muutama päivä kuoleman jälkeen. Lehdet epäröivät, mutta kertoivat asiasta. Viimein ranskalainen "Paris Match" ja saksalainen "Stern" tarttuivat tarjoukseen. Henkilääkäri sai Vatikaaniin lähestymiskiellon ja italialainen lääkärijärjestö epäsi mieheltä lääkärinoikeudet.

(Lähteenä: Spiegel)

Kuvasarja
http://einestages.spiegel.de/external/ShowTopicAlbumBackground/a2873/l8/l0/F.html#featuredEntry

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!