Lista maailman merkittävimmistä homomiehistä

  • Teema
  • Historia
  • vaeltaja2006
  • 7

Kuusihenkinen kansainvälinen jury on järjestellyt tärkeysjärjestykseen Mate-lehden lukijoiden ehdottamat homomiehet. Näin saatiin top500-lista. Se saattaa olla joiltakin osin yllättävä. Ykköspaikan sai Leonardo da Vinci, ja seuraavina olivat Sokrates ja Aleksanteri Suuri. Nykyhenkilöistä neloseksi pääsi englantilainen Stephen Fry.

Sijalla 16 on hollantilainen Boris Dittrich, joka johtaa New Yorkissa Human Right Watchia. Hänet voisi merkitä ryhmään ”homoaktivistit”. Homoaktivisteja on kuitenkin listalla vähemmän kuin esim. arkkitehteja, muotisuunnittelijoita tai valokuvaajia.

Tim Cook sijalla 22 on Applen johtajia. Tom of Finland on sijalla 71. Pekka Haavisto on sijalla 384.

Juryssa olivat Frederik van den Bosch (CEO Gay.eu), Eric Butter (CEO Mr. Gay World), matkailujournalisti Justin Ocean, Marc Putman (CEO “OUT TV”), Tris Reid-Smith (yksi Gay Star Newsin perustajista) ja Edwin Reinerie (päätoimittaja "Mate").

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

http://www.winq.com/mate500/

7 kommenttia

Listalla mainittiin Julius Caesar sijalla 8. En ole tottunut pitämään häntä homona tai yleensäkään ei-heterona. En kylläkään ole häntä tuntenut paremmin, joten paha sanoa kumminkaan.

Yksi asia noin yleisesti on merkillepantavaa. Joukossa on paljon ns. Pehmeän vallan käyttäjiä, siis mm. taiteilijoita ja muita vastaavia "idolihahmoja". Siitä päästään siihen, että tällaisessa asemassa olevilla on paljon vaikutusta asenteiden kehittymiseen, enemmän kuin vaikkapa poliitikoilla.
Tuolla listalla menevät aikalailla puurot ja vellit, eli homot ja biseksuaalit sekaisin.

Jännä seikka, ettei biseksuaali Afred Kinsey ole lainkaan päässyt listalle, Kinsey-biseksuaalisuus-toteutusvaihtelu-asteikkonsa kanssa.

Listalla olisi mielestäni hyvä olla myös edesmenneet Axel ja Eigil Axgil, jotka olivat paitsi merkittäviä ihmisoikeusaktivisteja, myös ensimmäinen virallisesti parisuhteen rekisteröinyt pari 1.10.1989. Tuolloin kovasti esillä mediassa ympäri maailmaa.
http://en.wikipedia.org/wiki/Axel_and_Eigil_Axgil

Wikipedian lista, jossa ei rankata ihmisiä, on monelta osin parempi - siinä ovat mukana myös lesbot, homojen ja biseksuaalien lisäksi:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_gay,_lesbian_or_bisexual_people

Suomen maailmanlaajuisesti kaikkein tunnetuin ja vaikuttajana merkittävin ei-heterohan on kuitenkin ehdottomasti tämä henkilö
http://en.wikipedia.org/wiki/Tove_Jansson

Wikipedian lista on myös siitä erinomainen, että siitä pääsee katsomaan tietoja kyseisistä ihmisistä muutenkin - englanninkielisessä wikipediassa on henkilöesittelyissä kerrottu melko usein ihmisten yksityiselämästä seksuaalisuudestakin. Pitäisi ottaa projektiksi täydentää nuo tiedot myös suomenkieliseen versioon, missä niistä on varsin vähän kerrottu.

Kommenttia muokattu: 12.09.2012 klo 20:55