Ihonhoito

  • Teema
  • Camillen ihonhoitovinkit
  • Mikko Kivinen
Kosteusvoide on tärkeä osa ihonhoitoa. (Kuva: ThinkStock)

Ensimmäinen ja tärkein kohta kauneudenhoidossa on ehdottomasti ihonhoito. Puhdas ja hyvin hoidettu iho näyttää hyvältä, kestää huomattavasti paljon paremmin meikin käyttöä ja mikä parasta, ikääntymisen ulkoisien merkkien syntyminen hidastuu huomattavasti. Olen hyvin usein kuullut toisilta miehiltä, että heidän ei miehinä tarvitse hoitaa ihoaan. Jos olet tyytyväinen omaan ulkonäköösi sellaisenaan kuin se on, se on hieno asia, mutta on turha enää nojata vanhoihin periaatteisiin siitä, että "mieshän ei muuta tarvitse kuin vettä ja palan saippuaa". Yhä useampi mies nykyään käyttää ihonhoitotuotteita. Se ei ole enää tabu vaan täysin hyväksyttävä asia. Ihonhoidolla iho myös pysyy puhtaana, se ei kuiva, näpyt pysyvät poissa ja olo on kokonaisuudessaan paljon parempi.

Itse en ikinä lähde liikkeelle aamulla, jos en ole puhdistanut ja hoitanut kasvojani. Olo on aivan eri kun teen sen noustessani ylös. Ensinnäkin se herättää minut ylös unenpöpperöstä ja toiseksi kun näytän hyvältä tunnen myös oloni hyväksi. Ei ole masentavampaa näkyä kuin katsella itseään aamulla peilistä ennen "toimenpiteitä" ja huomata näyttävänsä petolinnun takapuolelta... Niille, jotka nyt huoahtavat ja sanovat, että ei mikään "toimenpide" muuta heidän naamaansa petolinnun takapuolesta paremmaksi, sanon, olette väärässä. Päivittäisellä hoidolla voidaan saada paljon aikaan. Ja, kun näet itse kuinka oma peilikuvasi muuttuu saattaa se itsetuntosikin hieman kohota. ;o) Moni asia on täysin kiinni siitä mistä vinkkelistä katsot asiaa ja yleensä tilanne ei ole ollenkaan niin paha kuin mitä luulet.

Ihonhoitoon liittyy muutamia perusvaiheita, joita kannattaa noudattaa. Tuotteita löytyy useita erilaisia samoihin tarkoituksiin ja laatu vaihtelee huomattavasti. Kun hankit ihonhoitotuotteita, kannattaa muistaa, että merkki ja hinta eivät aina ole laadun takeita. Laadukas tuote tosin ei ole halvimmasta päästä, mutta kannattaa miettiä ja ottaa selvää kummasta maksaa: oikeasti laadukkaasta tuotteesta, johon on käytetty parhaat mahdolliset raaka-aineet ja tietotaito vai merkistä, jossa maksat mainoksista ja imagosta. Päätin, että en ala kertomaan yksittäisistä tuotteista tässä, koska tuotteiden tarjonta on hyvin laajaa ja tuotteen sopivuus määrittyy myös paljon ihotyypin mukaan. Tämä sivu sisältää siis vain perusperiaatteet ja faktat.

Ihonhoidon perusvaiheet:

1. Puhdistus

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Puhdistus on aina ensimmäinen työvaihe ihonhoidossa. Tähän on olemassa monenlaisia eri tuotteita ihotyypistä riippuen. On olemassa puhdistusmaitoja, voiteita, geelejä ja kiinteässä muodossa olevia puhdistustuotteita (tavallisen saippuan tyylisiä).

Tässä vaiheessa osa tietysti kysyy, että eikö ihan tavallinen saippua riitäkään? Tavallisessa saippuassa on se paha puoli, että sen puhdistusominaisuudet ovat usein hyvin rajoitetut. Jos ostat kaupasta pari euroa maksavan saippuapalan ja peset naamasi, huomaat, että sen jälkeen ihosi on kuiva kuin korppu, mutta tuntuu silti tukkoiselta. Tavallinen saippua ei yksinkertaisesti riitä puhdistamaan tarpeeksi syvältä. Se poistaa vain kaiken luonnollisen suojan, jonka iho itse kehittää, jolloin kaikki kosteus poistuu samalla iholta. Jos sijoitat yleensä vaatteisiin tai mihinkään, joka liittyy ulkonäköösi, mikset myös kasvoihisi.

Osa ihonpuhdistustuotteista sopii myös parranajoon. Tällöin voit lyödä kaksi kärpästä samalla iskulla. Puhdistat kasvojesi ihon ja ajat parran (tai mitä lienee haivenia sinulla sitten onkaan ;D ...froteepyyhe käy myös).


2. Kuorinta

Kuorinta on käsittely, jossa ihosta "kuoritaan" kuollutta ihosolukerrosta pois eräänlaisella voiteella. Se sisältää pieniä rakeita (yleensä rakeet voivat olla jonkin pähkinän jauhettua kuorta kuten saksanpähkinän). Kuorintavoiteella hankaamalla ihosta irtoavat kuolleet ihosolut ja näin tulee tilaa uusille, nuorille ihosoluille. Kuorinta myös puhdistaa ihon perusteellisemmin kuin pelkkä saippua tai puhdistusvoide ja se suositellaankin tehtäväksi 1-3 kertaa viikossa riippuen ihotyypistä. Kuolleiden ihosolujen poistuessa iholta ihohuokoset eivät tukkeudu niiden vaikutuksesta, iho tulee eloisamman näköiseksi ja epäpuhtaudet eivät estä kosteuden imeytymistä ihoon. Tämä käsittely myös pehmentää ihon, virkistää sitä ja lisää ihon verenkiertoa. Kuorintatuotteiden käyttöä ei suositella vaikealle akneiholle.

Suosittelen tämän toimenpiteen tekemistä esimerkiksi suihkussa, koska voiteen poishuuhteluun tarvitaan paljon vettä ja pelkän naamanpesun yhteydessä lavuaarin ääressä tämä saattaa aiheuttaa melkoisen sotkun kun roiskit vettä ympäriinsä. Ihoon ei saa jää yhtäkään raetta hoidon jälkeen.

3. Raikastus

Raikastus tehdään kasvovedellä. Kutsun tätä toimenpidettä raikastukseksi, koska se täydentää puhdistuksen ja todella viilentää ja raikastaa ihon; mikään yksittäinen puhdistustuote ei riitä aikaansaamaan samaa vaikutusta vaan puhdistus tapahtuu useassa osassa. Kasvovesi myös supistaa muuten liian suuret ihohuokoset, jolloin ne eivät erotu niin helposti. Vanulappu kastetaan kasvoveteen ja käydään iho läpi hellästi pyyhkien joko aloittaen kasvojen keskeltä sivulle tai alhaalta ylöspäin. Älä koskaan pyyhi vanulapulla kasvoja ylhäältä alaspäin, painovoiman vaikutukset venyttävät kasvoja muutenkin jo iän karttuessa kohti maata. Et varmaankaan halua alkaa näyttää buldogilta iän myötä?

Tämä toimenpide poistaa loputkin epäpuhtaudet mitä puhdistuksen yhteydessä mahdollisesti jäi. Se myös valmistelee ihoa kosteusvoiteen ja mahdollisesti hoitavan voiteen vaikutuksille.
Kasvovettä hankkiessa kannattaa aina varmistua, että tuotteessa ei ole alkoholia. Alkoholi aiheuttaa epämiellyttävän kirvellyksen iholla, kuivattaa ihoa ja saattaa supistaa ihohuokosia niin paljon että ne tukkeutuvat.

4. Kosteutus ja hoito

Ihon kosteustasapaino säännöstelee suurissa määrin sitä miltä ihosi näyttää. Kosteus on välttämätöntä terveelle iholle. Se säilyttää pintasolut pyöreinä, täyteläisinä ja kiinteinä samalla, kun se auttaa ihoa pidättämään sisäistä kosteuttaan. Kosteus tuo myös ravintoaineita ihokerroksiin. Jos ihon kosteustasapaino on liian alhainen, iho kuivuu. Kuiva iho voi halkeilla ja sen rakenne voi muuttua pysyvästi. Iho menettää kuivuessaan kimmoisuutensa, jäntevyytensä ja joustavuutensa, jolloin juonteet ja rypyt alkavat ilmestyä. Samoin toistuvat liikkeet saattavat aiheuttaa ryppyjä. Kostea iho yleensä kestää nämä rasitukset ja säilyy nuorekkaana paljon pitempään, koska se ei ole menettänyt joustavuuttaan. Ihon kosteuteen vaikuttaa paljolti myös ihon rasvatasapaino. Ihon luonnollinen rasva, tali, estää normaalisti kosteuden haihtumista ihosoluista. Riittämätön talinmuodostus vähentää ihon luonnollista rasvavaippaa ja altistaa ihoa jatkuvalle kosteuden menetykselle. Toisaalta, jos talin eritys on liian vilkasta, ihohuokoset eivät saa tarpeeksi happea ja ne tukkeutuvat ja tulehtuvat; tulee näppylöitä.

On erittäin tärkeää, että puhdistuksen jälkeen iho kosteutetaan huolellisesti kosteusvoiteella ja käytetään mahdollisesti myös siihen yhteensopivaa hoitovoidetta, joka tasapainottaa ihon rasvatasapainoa. Muista, että nämä toimenpiteet ovat tarpeellisia, vaikka ihosi olisikin rasvoittuva. Sinulle valitaan vain ihotyypillesi sopiva tuote, joka ei ole niin rasvapitoinen.

Kosteusvoide myös suojaa ihoa monilta rasituksilta, joita iho joutuu kohtaamaan joka päivä. Muun muassa tuuli, pakkanen, saasteet, UV-säteily ja kuiva ilma ovat kaikki tekijöitä, jotka jatkuvasti rasittavat herkkää ihoasi. Näppylöidenkin syntyminen on monesti kiinni vain siitä, ettei ihoa puhdisteta, kosteuteta ja suojata päivittäin kunnolla.

Kosteusvoidetta ja mahdollista hoitovoidetta levitetään puhdistusten jälkeen kevyesti iholle ja annetaan imeytyä. Muista, että voiteita ei tarvitse läträtä iholle kilokaupalla. Tarkoitus on vain saada iho sopivasti kosteutettua ja suojattua, ei näyttämään siltä kuin se olisi juuri uinut paistinrasvassa. ;o)Jokainen vanhenee, miltä haluat näyttää?

Useimmat ihmiset eivät tiedä, miten terve ja kaunis heidän ihonsa voisi olla. Normaali terve iho ei ole liian kuiva eikä rasvainen; se on luonnollisen pehmeä ja kimmoisa, ja pystyy suojautumaan itse ympäristön rasituksia vastaan.

Geneettinen perintö luo perustan sille, miten herkkä iho on, mutta sen lisäksi ihon normaali kosteus-rasvatasapaino on tulosta sopivasta ravinnosta, riittävästä levosta, runsaasta veden nauttimisesta, suojasta ympäristön rasituksilta ja hyvästä ihonhoidosta.

Jokaisen on toisaalta aikanaan hyväksyttävä se tosiasia, että ikää karttuu. Vanheneminen on täysin luonnollista, mutta sitä kiihdyttävät usein elämäntyyli, ympäristö ja erityisesti hapettuminen ja UV-säteily. Ihonhoito-ohjelma, joka ottaa huomioon nämä ongelmat, auttaa välttämään monia ikääntymisen mukanaan tuomista näkyvistä merkeistä, suojaamaan ihoa ja siten jarruttamaan sen vanhenemista.


Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!