Bayreuthin vihreän kukkulan hallitsija vaihtumassa

  • Teema
  • Ooppera
  • Hannu Korhonen

Bayreuthin Wagner-festivaalien johtaja Wolfgang Wagner, 88, on jättänyt johtokunnan säätiölle kirjallisen eroilmoituksensa. Hän luopuu virastaan viimeistään elokuun loppuun mennessä johdettuaan festivaaleja 59 vuotta. Saatuaan Wolfgang Wagnerin eroilmoituksen, säätiön johtokunta voi virallisesti alkaa etsimään hänelle seuraajaa.

Wolfgang Wagnerin päätöstä edelsi vuosikausia käyty köydenveto hänen ja säätiön johtokunnan välillä. Wagner itse olisi halunnut seuraajakseen tyttärensä Katharina Wagnerin, kun taas johtokunta suosi hänen vanhinta tytärtään Eva Wagner-Pasquieria. Lopulta päädyttiin kompromissiin, jonka mukaan molemmat ilmoittavat asettuvansa ehdokkaiksi.

Säätiön asetusten mukaan Wagnerin perheellä on etuoikeus esittää johtokunnalle oma ehdokkaansa. Ehdokkailla tulee olla perheen enemmistön kannatus.

Käytäntö ja siihen liittynyt juonittelu on herättänyt paljon arvostelua. "Monarkia ei ole enää vallalla. Miksi sitten julkisin varoin tuetun, kansainvälisesti merkittävän festivaalijohdon pitäisi periytyä Wagnerin perheessä", ihmetteli teatteriohjaaja Claus Peymann uutistoimisto DPA:lle.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Periaatteessa on mahdollista, että joku ulkopuolinen tulee lopulta festivaalien johtoon. Frankfurter Allgemeine -lehti näkee tämän tilaisuuden sellaiseksi, että se pitäisi käyttää ehdottomasti hyväksi ja nostaa festivaali jälleen taiteellisesti maineensa arvoiseksi.

Johtajuusasiaa käsitellään viimeistään 1. syyskuuta pidettävässä johtokunnan kokouksessa.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!